Energie bonbons met vlierbloesem

Mijn website heeft een nieuwe uitstraling gekregen!

Het werd tijd om deze aan te passen. Wandelingen in de natuur en wildplukken is ontzettend leuk en interessant. Je geniet van de omgeving en bent lekker buiten. De diversiteit aan planten en bomen zijn enorm, ik leer elke dag nog nieuwe dingen.

Vanaf 2014 maakte ik regelmatig een blog met diverse recepten die een gezonde inslag hadden. Dit heeft nog altijd mijn voorkeur en bak, kook en maak nog steeds graag nieuwe gerechtjes.

Op deze website zal ik onder het kopje, wilde kruiden recepten, wat nieuwe ideeën uitwerken. Ook zie je bij, wat doe ik, de data van de wilde kruidenwandelingen die je mee kan beleven.

Hieronder vind je alvast een heerlijk receptje met verse vlierbloesem. Het is een snack met ingrediënten die je energie kunnen verhogen bijvoorbeeld tijdens een wandeling, sport of werk.

Iets over de vlier..

De vlier is een struikachtige boom die vrij algemeen in Nederland voorkomt. De bloemen bestaan uit 5 bloemblaadje, die met z’n allen in een scherm bij elkaar zitten. In augustus krijgt de vlier groene besjes die afrijpen naar zwart tot in september.

Vlier werkt reinigend op het bloeden vult tekorten aan. Bij verkoudheid, keelpijn, keelontsteking, slijmvliesontsteking, hoest, bronchitis en astma ingezet kan worden. Ze verlicht klachten in de bovenste luchtwegen en werkt tegen hooikoorts.

Voor thee worden de bloesems gebruikt. Ook kan er met de bloesem en/ of besjes limonade, wijn, siroop, jam en kan verwerkt worden in gebak of snacks.

Ingrediënten

1 cup havermout

1/2 cup noten ( hazel- walnoot of amandelen )

2 el verse of gedroogde vlierbloesem

1 cup gedroogde vijgen

1 el citroensap

1 el of 2 el ahornsiroop

Methode

in een foodprocessor gaat de havermout, de noten en de vijgen. Maal deze alvast wat fijner. Daarna kan de vlierbloesem, het citroensap en de ahornsiroop erbij. Mix dit tot een korrelig geheel.

Als de substantie naar wens is neem je een kleine hoeveelheid in je hand en rol je een balletje.

Leg deze op een schaal of doe ze meteen in een opbergdoos. Zet ze in de koelkast om ze wat steviger te worden.