Monthly Archives: February 2019

Yacon witlof appel salade met citroenmosterd dressing

Vandaag is het 14 februari als ik een begin maak aan dit nieuwe blog. Het zonnetje schijnt en het beloofd lenteachtig weer te worden de komende dagen.

Visionboard

Een aantal weken geleden maakte Yvonne en ik samen ieder een vision board. Met een stapel oude tijdschriften zaten we aan onze houten eettafel, met een kop thee en wat lekkers. Knippend, plakkend en kletsend kwamen we de middag goed door, met als resultaat een inspiratievol nieuw moodbord.

Dit vision board is alweer de vierde, die ik in elkaar heb geknutseld. Iedere keer is het een verrassing hoe het bord eruit komt te zien. De wensen, doelen, verlangens en dromen van de vorige vision boards zijn grotendeels al uitgekomen. Niet altijd op een makkelijke manier of weg, maar wel dik de moeite waard als je eenmaal ervaart dat je weer gegroeid en verder bent gekomen.

Lentegevoel

Ook al gemerkt dat de lentezon de mensen gelukkiger en vrolijker maakt? Nieuwe energie komt naar boven en de ‘zin’ in iets leuks komt terug.  Meer zonlicht heeft eveneens een positief effect op het humeur en de mentale gezondheid. Met het toenemen van het aantal zonuren stijgen de positieve gevoelens. Ook de fysieke gezondheid vaart wel bij meer zonlicht.  Vitamine D wordt hoofdzakelijk uit zonlicht gehaald. Vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden én een beter immuunsysteem.

Ook wordt je blij van eten en drinken die je in de lente/zomer passen. Begin de dag met een kleurrijke smoothie van vers fruit, daarna een lichte frisse lunch en in de avond een voedzame bord met allerlei groenten, granen en/of salade.

Het volgende bijgerecht of lunch kan prima in februari, vooral met dit mooie weer. Het is een salade met yaconwortel, witlof en appel. Lekker fris, fruitig met een bittertje van de witlof en de mosterd- citroendressing. Heerlijk!

  

Iets over Yacon

De appel-wortel, Yacon, ook Andes-knollen of Boliviaanse Zonne-wortel genoemd. De oorsprong van deze knol is uit het Andes-gebergte, die daar al sinds duizenden jaren door de Indianen wordt gegeten. Het belangrijkste deel van de plant bevindt zich onder de grond. Daar vormen zich ondertussen ’s zomers namelijk de mooie grote, knapperige en sappige Yacon-knollen. Appel-wortel heeft zeer hoge gehaltes aan inuline en oligo-fructose, wat een stimulerende uitwerking heeft op nuttige bacteriën in ons lichaam. Hieraan danken Yacon-knollen hun natuurlijke zoete smaak, die via appel richting peer gaat en ook dichtbij water-meloen komt, met daarbij de frisse bite van rettich of radijs. Dankzij het hoge vocht-gehalte (85-90 %) is de knol heel fris en heeft vers dus rauw gegeten een ‘crunchy bite’. Als de bewerkte knollen besprenkelt worden met citroen-sap of een dressing blijft de kleur mooi. Yacon-knollen laten zich (in dunne plakjes) ook goed frituren. (Roer)-bakken, koken kan ook. Van de knollen kan zelfs siroop worden gekookt. Verse yacon bevat: water, eiwitten, voedingsvezels, calcium, kalium, ijzer, fosfor en vitamine C.

Yacon witlof appel salade met citroenmosterd dressing

De salade is voor 1 tot 2 personen als tussendoortje, bijgerecht of lunch.

Ingrediënten salade

* 1 appel

* 1 of 2 stronken witlof

* 1 yaconwortel

Methode

Snij de appel in stukjes of blokjes. Haal de buitenste blaadjes van de witlof en snij deze in 4 parten. Daarna kunnen ze makkelijk in stukjes worden gesneden. Schil de yaconwortel en snij deze eveneens in blokjes of stukjes. Doe de appel-witlof en yaconstukjes in een kom.

Ingrediënten citroen mosterd dressing

* 3 delen olijfolie ( 3 eetlepels)

* 1 deel citroensap ( 1 eetlepel)

* 1 tl mosterd

* 1 tl honing

Methode

Neem een glazen potje en doe daar 3 delen olijfolie in, 1 deel citroensap, 1 tl mosterd en 1 tl honing. Plaats de deksel op het potje en schud totdat het vermengd is.