Monthly Archives: April 2018

Vegan curry met erwten en tofu

Curry is de omschrijving van een groot aantal gekruide gerechten die vooral voorkomen in de Indiase keuken maar ook in veel andere Aziatische landen. In de 18e eeuw werd het concept van curry ook naar Europa gebracht door Britse kolonisten. Bron- wikipedia

Bijna alle curry gerechten vind ik lekker. het is ook smakelijk en satisfying. De kokosmelk- of room is hierin ook essentieel. De typische smaak van de curry bereik je met de juiste specerijen, kruiden en kokosmelk.

Dit recept is eigenlijk heel simpel. Je maakt een saus van de specerijen, kruiden, bouillon, tamari (of sojasaus), kokosmelk en arrowroot.  Verder heb je (diepvries) erwten nodig (in de zomer vers natuurlijk) rijst en een blok tofu. Dat is het!

Iets over dopertwten

Doperwten zijn peulvruchten, omdat ze met zo’n 10 stuks tegelijk in een peul groeien. Verse doperwten worden onrijp geoogst en daardoor smaken ze lekker zoet. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor kunnen doperwten gezien tot groenten worden gerekend. Verse doperwten zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer. Het doppen is een heel karwei, maar de liefhebber heeft het er graag voor over. Gelukkig zijn er voor mensen onder ons ook doperwten uit de diepvries, blik of glas te koop.

Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in dit kleine gezonde peulvruchtje. Ook bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten er in de groene erwt.

 

Ingrediënten

* 1 cup droge rijst en 2 cups water

* 1/2 of 1 pak diepvries erwten of vers.

* verse koriander

* kokosmelk

* 1 blok tofu ( blank, gerookt of met een kerriesmaak) de laatste heb ik gebruikt in het gerecht.

Mocht je een blank stukje tofu hebben, kruid het dan met wat kerrie- paprikapoeder en wat tamari.

Ingrediënten currysaus

* 1 cup bouillon

* 1 tl tamari

* 1 el verse gember geraspt

* 1 tl verse kurkuma geraspt

* 1 el kerriepoeder

* 1/2 tl uipoeder

* 1 tl gerookte paprika

* 1/4 tl zeezout

* 1 tl arrowroot

Methode

Meng de theelepel arrowroot met een eetlepel koud water en zet opzij. De erwten kunnen in een pan gekookt worden. In een andere pan kook je de rijst, zie verpakking hoe lang. De tofu bak je in wat kokosolie. Maak de bouilon door een eetlepel bouillonpoeder samen met gekookt water (1 cup = 250 ml) te laten oplossen. Schenk dit in een pan. Nu kan de rest van de specerijen en kruiden erbij; verse gember, kurkuma, ui- en paprikapoeder en zeezout. De tamari kan er ook bij. Roer dit samen op een laag vuur. Als de saus bijna kookt doe dan het arrowroot mengsel erbij en roer deze er goed door. De saus zal wat indikken. Naar wens schenk je er ook kokosmelk bij. Daarna kunnen de erwten erbij als ze 5 minuutjes gekookt hebben. De tofu volgt met de rijst. Roer samen en daarna kan het op de borden gepresenteerd worden met een scheutje kokosmelk en wat verse koriander.

 

 

 

 

 

 

 

Kappertjes van madeliefjes

Vanaf midden mei ga ik als gids wandelingen geven in De Maasheggen. Na een studie kruidengeneeskunde van alweer 5 jaar geleden, heb ik dit jaar de draad weer opgepakt.

De Maasheggen

Een landschap zoals dat nergens anders in Nederland te vinden is, met uitbundig bloeiende meidoorn- en sleedoornheggen als feestelijke lange linten.

Vroeger stonden er veel meer van zulke heggen in ons land, alleen is het uiterste oosten van Brabant hebben ze de landbouwmechanisering overleefd. De stekelige heggen dienden als perceelafscheiding en boden hout om gereedschap van te maken. Inmiddels zijn de heggen in het Maasheggengebied honderden jaren oud en wanneer je over de zandpaden tussen weilanden vol bloemen loopt, vergeet je even dat we leven in de 21e eeuw. Bron: staatsbosbeheer

De wandeling zal ongeveer 2,5 uur duren. Er komen veel soorten kruiden en struiken aan bod, bekende en wat minder bekende plantjes. De Maasheggen staat bekend om de meidoorn en sleedoorn. In de vroege lente tot in de herfst zijn er groepjes mensen die aan het bekende maasheggenvlechten doen.

Kruid-en struintocht

Op 19 mei zal de eerste kruid- en struintocht wandeling plaatsvinden. Bij De Meerstoel komen we bij elkaar om eerst te genieten van een kruidenthee en heerlijke cake met bloemen of kruiden. Tijdens deze lekkernij wordt er informatie gegeven over de wandeling en zal ik me ook voorstellen.

Alle deelnemers krijgen een stoffen ecotasje met inhoud. Hierin zal een potlood, een handboekje met leuke weetjes, tips en recepten, folders en misschien nog veel meer te vinden zijn. Hier is een link als je graag een keer de kruid- en struintocht wilt beleven.

Het volgende receptje zal ook in het handboekje staan; kappertjes gemaakt van madeliefjes.

 

 

Iets over madeliefjes

Madeliefjes zijn vrolijke eetbare bloemetjes. Er zit veel magnesium in madeliefjes.. De kosmos plant bloemen waar ze het hardst nodig zijn. Elke bloem en plant staat op precies de goede plek voor mensen. Het mineraal magnesium in madeliefjes is goed voor de hersenen en het zenuwgestel.

Voor medicinaal gebruik worden vaak de bloemetjes gedroogd. Deze kunnen als thee worden gezet die helpt bij een maagslijmvliesontsteking, reumatische problemen, artritis, lever- en nierstoornissen en als zuiverend middel voor het bloed. Een aftreksel van de wortel wordt gebruikt bij eczeem ademhalingsproblemen, reumatische pijnen en heftige menstruatie.

De knoppen van madeliefjes kunnen in azijn worden ingelegd zodat je zelf kappertjes maakt. De knopjes hebben een nootachtige smaaktint. De blaadjes zijn klaar te maken in een salade, net als de bloemetjes. De onderdelen van dit plantje kun je ook gebruiken in een smoothie. De blaadjes kunnen gekookt worden in de soep of een stamppot.

Ingrediënten

* handvol gesloten madeliefjes

* 1/4 tot 1/2 liter appelazijn

* 1 tl venkelzaad

* 2 steranijs

* 1 tl gekneusde peperkorrels

* 1 tl zeezout

Methode

Pluk de madeliefjes als ze gesloten zijn. Maak een mengsel van de peperkorrels, steranijs, venkelzaad en dille. De madeliefjes kunnen in een schoon potje. Neem een steelpan en voeg het azijn en de kruiden toe. Verwarm het geheel even. Daarna schenk het mengsel bij de madeliefjes en laat het afkoelen. Goed afsluiten en zet het potje met de kappertjes voor een maandje weg. Tip: zet de datum erbij. Na enkele weken kunnen ze gegeten worden.