Monthly Archives: June 2017

Vegetarisch koken bij De Meerstoel

Het was weer zover, Janneke en ik besloten om weer te gaan voor een gezellige avond vegetarisch eten bij De Meerstoel. Afgelopen november was het de eerste keer, dat ik voor een grotere groep in mijn eentje een 4/5 gangen menu had bedacht en gemaakt. Spannend, maar wel heel leuk! In een vorig blog (klik), lees je de ervaring en het menu. Om het laagdrempeliger te maken, koos ik dit keer voor vegetarisch in plaats van veganistisch. Dit heeft uiteindelijk niet veel verschil gemaakt dus een volgende keer zal het waarschijnlijk weer veganistisch zijn, ook omdat het mijn voorkeur heeft.

De Meerstoel

De Meerstoel is een lunchroom, gelegen direct aan het sluizencomplex in Sambeek, midden in het Maasheggengebied en aan de Maas. De omgeving is erg mooi en groen op dit moment. De Meerstoel is omringt door verschillende wandel- en fietspaden, dus de wandelaars hebben hier een perfecte pitstop. Ook is het mogelijk als je op pad gaat een gevulde picknickmand mee te nemen, die door de dames van De Meerstoel zorgvuldig wordt samengesteld.

Het is echt een leuk en fijn plekje om een drankje en een hapje te doen. Samen met Will en Joris ( onze jonge viervoeter) gaan we regelmatig even langs om hier te lunchen.

 

In Het Volle Leven

Een dag van tevoren, vroeg in de ochtend gingen Janneke en ik naar de biologisch dynamische moestuin; In Het Volle Leven. Boer Hans nodigde ons uit om seizoensproducten te oogsten voor het menu. Wat een heerlijk begin van de dag. Er stonden veel peulvruchten zoals, capucijners, sugarsnaps, tuinerwten en peultjes klaar om geoogst te worden. Ook de groene asperges stonden er nog en volop rabarber, meiraap, bosui, verschillende kruiden, sla en eetbare bloemetjes. Hier kon ik wel iets moois van maken.

 

Iets over de tuin

In de tuin staat het gewas niet op zich, maar is onderdeel van een groter geheel; de bodem waar zij in groeit, het zonlicht, krachten om haar heen en ook de verzorgende mensenhand. En natuurlijk gebruikt Hans geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Hij teelt biologisch-dynamisch. In de tuin is er behalve voor de groente ook volop ruimte voor houtwallen, bomen en mooie plekjes.

* op de groenten zitten geen bestrijdingsmiddelen. Je hoeft alleen het zand er af te spoelen.* biologische groenten zijn krachtiger, meer uitgesproken van smaak.* in biologische groenten zitten meer vitamines en mineralen* de plant wordt gevoed vanuit de bodem, ze mag op eigen kracht groeien, zonder kunstmest. Met biologische stalmest en compost wordt het bodemleven gevoed, de bodem blijft gezond.* dankzij een ruime vruchtwisseling houd ik een gevarieerde flora en fauna in stand: een evenwichtig ecosysteem voorkomt de meeste plagen.* door meer structuur in de bodem en ‘langzamere’ mest is er minder uitstoot en uitspoeling van stikstof in lucht en water. Hierdoor en doordat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt wordt het milieu gespaard. Bron- In Het Volle Leven

 

Het vegetarische menu

Met de mooie oogst uit de tuin van boer Hans ging ik thuis aan de slag.

Het voorafje was een veganistische tonijn. Op basis van zonnebloempitten en nog een aantal ingrediënten werd deze gepresenteerd op een blaadje gekleurde snijbiet en een takje verse dille. Erg fijn dat alle bordje leeg terug kwamen, of had iedereen gewoon trek!

De soep maakte ik van bosuien en courgettes. Het is een hele makkelike soep die als basis gistvrije veganistische bouillon heeft. De bosuien zijn aangefruit met een flinke klont roomboter. Dit maakte de smaak voller. Wederom was de soep ook goed ontvangen.

Het hoofdgerecht bestond uit quinoa met gekookte ( heel kort) capucijners, sugarsnaps, peultjes en tuinerwten die vers uit de dop kwamen. Ook nog wat groene asperges in stukjes. Dit alles werd op een bedje van sla gelegd. Daarbij een heerlijke citroen tahini dressing, geroosterde walnootjes en verse peterselie als topping. Oja, en een eetbaar bloemetje ( Oost-Indische kers).

De rauwkost werd gemaakt met rabarber, appel en meiraap. Alles ging de keukenmachine in met een flinke eetlepel honing en klaar was de zoetzure rauwkost.

Peper en zout werden vervangen door lavendel en witte klaver bloemetjes ( ideetje van Janneke). Dit geheel maakte de borden een feestje! Dit gerecht was erg voedzaam en toch op 2 personen na allemaal opgegeten. Dat gaf een tevreden gevoel.

Als dessert had ik thuis een hangop voorbereidt. Hangop is uitgelekte yoghurt, al het vocht verdwijnt waardoor er een hele dikke romige structuur over blijft. Met zoete aardbeien, takjes rode besjes en muntblaadjes was dit een smaakvolle combinatie.

Na het dessert kregen de gasten een koffie of thee van het huis en twee kokos citroen bonbonnetjes als afsluiter.

Samen met Janneke en renske heb ik een erg leuke gezellige avond beleefd. Bedankt lieve dames voor de samenwerking.

 

 

 

 

 

 

 

Water met een smaakje

Als kind dronk ik niet zo veel. Ik vond zoete drankjes niet lekker en priklimonade (zo noemde ik dat) was ook niet aan mij besteed. Wel dronk ik Roosvisee met water als er dorst onstond. Met dorst ben je eigenlijk al te laat met het vochtgehalte op peil te houden. Gelukkig is het goed gekomen en drink nu liters groene thee. Water is blijft steeds een uitdaging.

Het is van essentieel belang dat je water drinkt. Drink je meer dan 2 dagen niets meer, dan stopt je lichaam met funktioneren.

Drink meer water..

Wisten jullie dat ons lichaam uit meer dan 70% water bestaat? Iedere cel is afhankelijk van water, die helpt om nutriënten op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Water is belangrijk voor te overleven; we kunnen gewoonweg niet zonder. Al bij een lichte dehydratie kan je klachten krijgen, zoals hoofdpijn, of minder energie. Dus om de gewoonte te creëren om meer water te drinken is het absoluut essentieel voor een gezonde spijsvertering, en de eliminatie van gifstoffen. Als er een vochttekort zou zijn, zenden je nieren een signaal uit om water te drinken. Vitale functies in je lichaam behoren ook altijd door te gaan, zoals het hart dat bloed pompt door je aderen. Dus het drinken van water is van levensbelang.

water

Hoeveel water zou je moeten drinken?

Dat antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Als voorbeeld, je drinkt een kop koffie of een ander caffeïne houdend drankje, dan zou je een glas water erbij moeten drinken omdat caffeïne een vochtafdrijver is. Als je veel sport, en waarschijnlijk veel zweet, moet je ook zorgen voor (extra) aanvulling in je vochthuishouding. Aan de andere kant, als je veel vers fruit en groenten eet, dus gehydrateerde voeding, dan hoef je niet nog eens 10 glazen water erbij te drinken, want het vochtgehalte in fruit of groente is al best veel.

Wat is de dagelijkse hoeveelheid voor iedereen? De richtlijn is om 6 tot 8 glazen water of kruidenthee te drinken, over de gehele dag door verdeeld.

Wat ook belangrijk kan zijn, is de kleur van je urine, is deze donkergeel dan drink je waarschijnlijk te weinig. Medicijngebruik kan trouwens je urine ook donkerder kleuren. Als je urine er lichtgeel uitziet is je lichaam goed gehydrateerd. Als het er te doorzichtig is drink je misschien wel teveel water, dan werken je nieren weer te hard.

Een voorbeeld van een goede start van de dag, is om 1 glas  (250 ml) te drinken met of zonder citroensap (of appelazijn). Citroensap of appelazijn helpt om de lever te stimuleren en de spijsvertering op gang te helpen, en om afvalstoffen af te voeren.

water met smaakje  vlierbessen water

Water met een smaakje

Als je water drinken lastig vind of gewoon niet altijd lekker, dan is er een optie om deze te boosten met een smaakje. Het is makkelijk om wat fruit of groente te snijden en eventueel kruiden toe te voegen voor de gewenste smaak. Het is belangrijk om het water met het smaakje niet langer dan 1 dag te bewaren, het is dan gewoon niet lekker meer.  Je kan deze wel een avond van tevoren te maken en de dag erna drinken.

Hieronder volgen een aantal combinaties om het water een natuurlijk lekker smaakje te geven. Mijn favorieten zijn: watermeloen, munt en tijm, rozemarijn met bramen en de citroenmelisse, munt met appel. Ben benieuwd wat jullie gaan kiezen.

Ideeën en combinaties

* komkommer ~ munt ~ limoen

* aardbeien ~ basilicum ~ citroen

* appel ~ kaneel

* frambozen ~ gember ~ citroen

* watermeloen ~ munt ~ tijm

* sinaasappel ~ limoen ~ citroen

* mango ~ chilipeper

* venkel ~sinaasappel

* rozemarijn ~ bramen

* grapefruit ~ vlierbloesem ~ vanille

* citroenmelisse ~ munt ~ appel

* rode biet ~ appel ~ sinaasappel

* koriander ~ granaatappel

Methode

Neem een karaf of een Ball Mason Jar, en doe de uitgekozen ingrediënten erin. Schenk hier gefilterd of bronwater overheen. Zet deze in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken. Je kan het dezelfde dag maken maar ook een avond van tevoren. Voor een zomerse dag is het lekker fris om er nog wat ijsblokjes bij te doen, voordat het geserveerd wordt.