Monthly Archives: March 2017

Noodles met shiitake, bosui en dressing

Om af te wisselen in je eetpatroon is het goed om te variëren met verschillende gerechten. Op deze manier krijg je allerlei voedingstoffen in je lijf.

Het gerecht met noodles valt een beetje onder comfort food, de meeste vinden dit wel lekker. Met de shiitake en de sesamzaadjes/ olie en de bosui maak je het toch een completer geheel en kan je de micro- en macronutriënten in je lichaam aanvullen die onder andere belangrijk zijn voor je immuunsysteem.

Comfort food en comfort zone, heeft dat iets met elkaar gemeen?

Comfort food is rustgevend en hartverwarmend, het is eten waar je blij van wordt. Als troost voor jezelf of om er samen met vrienden en familie mee op de bank te ploffen. Bovendien is comfort food vaak gemakkelijk en snel te bereiden.

Dus eigenlijk is het een veiligheid, geborgenheid en een vertrouwd gevoel, wat graag opzoekt als je wat minder in balans bent. Hetzelfde wat je voelt als je op je gemak wilt zijn en het zo al jaren gewend bent.

 

Comfort-zone

Comfort zone

Het is fijn als alles voorspelbaar is. Dat je leven rustig voortrolt en je geen angsten hoeft te hebben. Je kunt je leven zo inrichten dat het totaal comfortabel is. Niet teveel nieuwigheden, geen dingen die je eng vindt en geen onverwachte uitdagingen. Maar, zo’n leven is saai.

Je weet wat er gebeurt als je volledig comfortabel bent. Lekker ingerold in een dekentje voor het haardvuur, met snacks, tv en een drankje bij de hand. Je dut in. Je voelt je fijn, maar ook leeg van binnen.

Sterker nog, een leven vol comfort zuigt het leven uit je. Voor je het weet zit je gevangen in een enorme sleur en verander je in een soort zombie: Je leeft maar je lééft niet.

Door je comfort zone uit te breiden krijg je opnieuw het gevoel dat je leeft. Door enge dingen te doen gaat je hart sneller kloppen, je bloed sneller stromen. Je humeur verbetert en je voelt je fantastisch! Je wordt geconfronteerd met je angsten en onzekerheden waardoor je groeit. Je zelfvertrouwen groeit, je zelfbeeld neemt toe en je leven krijgt simpelweg veel meer pit! Dus stop met dutten, gooi dat winterdekentje van je af en kom uit je veilige wereld! – bron So chicken.

Makkelijker gezegd dan gedaan! Voor mij nog steeds wel een dingetje. Stap voor stap laat ik oude patronen los. Verwelkom ik de toekomst van de pure mij en loop met steeds meer vertrouwen mijn bedoelde pad. Het is soms een rollercoaster van emoties, maar diep in jezelf weet je dat het goed is en goed komt. Het leven is en blijft een waar avontuur.

Met dit makkelijk, lekker en gezonde gerecht, tover je snel iets op tafel. Zonder al teveel handelingen in de keuken, tijdrovende of ingewikkelde recepten maak je deze noodles met de easy dressing en een simpele sla salade.

noodles  dressing noodles

Iets over Shiitake..

Wetenschappers beginnen langzaam te beseffen wat voor enorme gezondheidsvoordelen schuilen in paddenstoelen, die in Japan of China al eeuwenlang worden gegeten. Uit de shiitake paddenstoelen hebben ze krachtige polysacchariden weten te isoleren, dat het immuunsysteem een grote oppepper kan geven. De werking is niet alleen sterk antibacterieel en antiviraal, maar beschermt ook tegen ziektes als reumatische artritis, kanker en hiv. Tevens is deze paddenstoel een rijke bron aan sommige B- vitamines, ijzer en zink, allemaal nutrienten die de weerstand en energie bevorderen.  Een prima subtituut zijn shiitake in gedroogde vorm, die in elke soep, risotto, roerbakschotel of saus ook net wat extra’s geven.

Ingrediënten dressing

* 2 el sesamolie

* 1 el coconut amanis (tamari of sojasaus)

* 1 el citroensap

* 1/4 tl honing of agavesiroop

Methode

Alle ingrediënten samen mengen en zet opzij.

——————–

Noodles met shiitake en bosui

Snij de shiitake in stukjes en de bosui in ringetjes. Neem 1/4 cup sesamzaadjes en rooster deze in een pan.

De boekweit-rijst of glutenvrije noodles koken in een pan met water gevuld. Voor de exacte kooktijd kijk je op de verpakking van je gekozen product. In een andere pan bak je de shiitake aan, en strooi er naar wens peper en zout overheen. Enkele minuten later kunnen de ringetjes bosui erbij.

Als de noodles klaar zijn, gebruik een vergiet om de noodles af te gieten. De dressing kan over de noodles worden gedaan, meng dit samen. Maak de borden op door een flinke schep noodles te plaatsen op de borden, daarover het shi-take, bosui mengsel. Strooi er de geroosterde sesamzaadjes overheen. Het is lekker fris om er een sla salade bij te eten.

 

 

 

 

 

 

Kokos muffins met frambozen topping

Wij zijn zo blij dat er nieuwe leven in huis is!

Eind februari mochten we onze Joris, een zwarte labrador pup gaan halen. Joris komt uit een nest van 11 pups. Hij is erg nieuws- en leergierig, sociaal, lief en is ontzettend speels. Hij hangt in de gordijnen, sleept met elke schoen en vind dat veel voorwerpen (lees; tafel-en stoelpoten) zijn tandafdruk mogen krijgen. Op de foto hieronder zie je dat hij een tijdschrift heeft verslonden, het boefje. Gelukkig lachen we vaak om zijn rebels gedrag.

Om te vieren dat Joris bij ons is, deel ik het recept hieronder van de kokosmuffins met frambozen topping met jullie. De muffins zijn eivrij en kunnen ook makkelijk glutenvrij worden gemaakt door amandelmeel te gebruiken. Voor een gehele vegan versie kan de honing vervangen worden door bijvoorbeeld agavesiroop. Zo fijn dat er tegenwoordig veel keuzes zijn, zo kan iedereen zijn of haar variant maken.

Moestuin

Frambozen zijn nog niet verkrijgbaar van Nederlandse bodem, dus heb ik onze laatste voorraad uit de diepvries gehaald die ik vorig jaar in onze moestuin heb geplukt. Begin februari heb ik zaden besteld, waaronder de ‘purple mix’, een paarse variant frambozen. Ik ben erg benieuwd of de smaak verschilt met de rode versie.

Het hebben van verschillende fruitbomen- en struiken is fijn. Als het fruit rijp wordt dan is het heerlijk om naar buiten te lopen en het zo van de struik of boom te plukken en te eten.

Dit jaar heb ik de zaden besteld bij Vreeken’s zaden. Ik ga gele- en zeebietjes zaaien, spinazie, veel soorten sla en kruiden zoals dille, kervel, peterselie, koriander, basilicum maar ook vogelmuur en brandnetel. In onze tuin staat een kersen en pruimenboom, een frambozen en bramenstruik en heb ook een klein struikje blauwe bes en wat aardbeienplantjes. De bindsla kiemen staan al fier in de kas en de lavas (maggiplant) komt iedere jaar weer trouw terug.

joris  joris

Iets over frambozen..

Er zit veel vitamine C in de framboos. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn, mangaan, magnesium, koper en kalium.

Frambozen kunnen de kans op kanker verminderen door de grote hoeveelheid antioxidanten en ellaginezuur die ze bevatten. Dit kan bijdragen aan een reactie van het lichaam waarbij kwaadaardige cellen worden gedood. Frambozen kunnen je helpen om droge ogen te voorkomen. De voedingsstoffen in frambozen zorgen er namelijk voor dat er voldoende traanvocht kan worden geproduceerd. Ook kan de vitamine C in frambozen bescherming bieden tegen schade door UV-licht. De stof zeaxanthine, te vinden in frambozen, zou voor een vermindering van schade aan het oog kunnen zorgen, waardoor deze oogziekte (waarbij het gezichtsvermogen achteruit gaat) zich minder eenvoudig ontwikkelt.

Frambozen blijken extra voordelen op te leveren voor vrouwen. Een kopje frambozenthee kan krampen tijdens de menstruatie verminderen. Ook is het een goed hulpmiddel tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap en tegen pijn tijdens de bevalling. Vooral de bladeren van de frambozenstruik zorgen voor dit effect. Frambozen zijn rijk aan vezels, waardoor ze een goed tussendoortje zijn voor mensen met diabetes. De vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft.

kokosmuffins frambozen

De hoeveelheid muffins die je met dit recept kunt maken zijn 6 stuks.

Ingrediënten kokos muffins

* 1 cup speltmeel  (of amandelmeel)

* 1 tl bakpoeder

* snuf zeezout

* 1 cup frambozen (bevroren of vers)

* 4 el kokosolie

* 1/2 tl vanille merg poeder

* 1/4 cup honing

* 2 el kokosmelk

Methode

Verwarm de oven voor op 175/180 graden. Haal de frambozen uit de vriezer en laat ze enigszins ontdooien. Verzamel het droge gedeelte van de ingrediënten in een kom. Het speltmeel, bakpoeder, zeezout en vanillepoeder. Verwarm au bain marie de 4 eetlepels kokosolie en meng deze, middels gesmolten met de honing en kokosmelk. Meng dit bij het droge gedeelte. Prak de frambozen en schep deze onder de massa.

Neem een muffinvorm en plaats de papieren vormpjes. Vul de vormpjes 3/4 vol met het frambozen mengsel. Zet het daarna in de verwarmde oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten. Laat de muffins daarna even afkoelen. De stuctuur van de muffins is vrij compact.

Ingrediënten kokos frambozen topping

* 1 blik of pak kokosmelk

* 1/2 cup frambozen

* 1 tl honing

* 1 tl vanille extract

Methode

Schep het dikke gedeelte uit het blikje kokosmelk nadat het 1 nachtje in de diepvries heeft gestaan. Mix dit samen met de honing en de vanille tot een romig geheel. Schep of mix de frambozen (ontdooid of vers) door de romige topping. Met een spuitzak kun je mooie rozetjes maken over de muffins.

 

 

 

 

 

 

Pasta Alfredo met artisjok en pastinaak

Mijn man en ik hebben in januari een rondreis gemaakt door de Westkust van Amerika. Een geweldige start om het jaar 2017 te beginnen. In een vorig blog schreef ik over de leukste restaurantjes en bars die we bezochten.

Reizen/ vakantie

Reizen maken, vakantie vieren is iets wat je af en toe in je leven nodig hebt. Vakantie is (grotendeels) een verzorgde ervaring, ontworpen voor jou om lekker bij te komen en plezier te hebben. Reizen is deelnemen aan een andere cultuur, met het hele brede pallet aan ervaringen en gevoelens dat daarbij komt kijken. Vakantie is fijn, maar reizen is nog meer mijn ding. Simpelweg omdat een echte reis je veel meer biedt dan alleen rust. Het is een levensveranderende ervaring, iets wat je voor altijd in je hart meedraagt. Reizen geeft een boost aan je humeur, nog veel meer dan sporten of winkelen dat kunnen doen.

In Italie ben ik nog nooit geweest, terwijl me dat echt te gek lijkt. Het liefst een lokatie waar niet teveel toeristen verblijven en waar je heerlijk kunt wandelen, wijngaarden bezoeken, maar ook de traditionele gerechten kunt proberen. De grote steden zoals Rome bijvoorbeeld, lijkt me ook gaaf.  Als je daar dan toch bent, kan je Alfredo alla Scrofa niet voorbij gaan zonder de beroemde Pasta Alfredo te proeven.

De bekende Pasta Alfredo werd in 1914 bedacht door Alfredo di Lelio. Hij kookte fettuccine en bracht dit op smaak met boter en Parmezaanse kaas in zijn restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome. Leuk om te weten: het restaurant aan de Via della Scrofa 104 bestaat nog steeds, en je kunt er nog steeds het beroemde gerecht bestellen.

Om een variant hiervan te maken en wat meer groenten toe te voegen, maakte ik deze met artisjok, pastinaak én helemaal vegan! Benieuwd?

artichoke

Iets over artisjok..

Het klinkt misschien gek, maar deze groentesoort is familie van de distel. De artisjok is als geneeskrachtige plant vooral nuttig voor de lever en de galblaas, dat wil zeggen, hij zorgt voor een betere ontgifting en spijsvertering. Dat komt vooral door de natuurlijke chemicalien in de artisjok, waaroneder cynarine. Onderzoek heeft uitgewezen dat artisjokextracten spijsverteringsklachten als misselijkheid, pijn, verstopping en winderigheid verminderen. artisjok heeft ook een schimmelwerende werking. Een ander voordeel voor het hart- en bloedvatenstelsel is dat artisjokken aantoonbaar het LDL- gehalte, oftewel ‘slecht cholestorol’, verminderen. Antioxidante flavonoiden in artisjok helpen LDL- oxidatie voorkomen waardoor de kans op atherosclerosis -verdikking of verharding van de bloedvaten- kleiner wordt.

pasta alfedo saus

De hoeveelheid van het recept is voor 2 personen.

Ingrediënten alfredo saus

* 2 potjes van 190 gram biologische artisjokharten

* 1 pastinaak

* 1/4 cup cashewnoten

*  1/4 cup water

* 1 el edelgist (optioneel)

* 1 teen knoflook of 1/4 tl knoflookpoeder

* 2 el citroensap

* 1/8 tl zeezout

Methode

Snij de pasinaak in stukken. Doe de pastinaak, de artisjok, de cashewnoten, water en het citroensap in de keukenmachine of blender. Indien je een vers knoflookje gebruikt kan deze er ook meteen bij. Schraap het mengsel naar beneden met een spatel. Voeg het zeezout toe en wat water als het mengsel te dik is.  Mix dit tot een romig geheel.

TIP: de groentesaus wordt romiger in de blender.

———————–

Ingrediënten pasta met alfredo groente saus

Kook de pasta of noodles volgens de verpakking. Schud het kookwater af in een zeef en doe de pasta terug in de pan. De saus hoeft niet verwarmt te worden, zo blijven de voedingstoffen behouden. Meng de alfredo groente saus erdoor.

Neem een bord en serveer de pasta met saus midden in of op het bord. Maak het af met wat verse zwarte peper.

Een variant hierop is bijvoorbeeld de courgetti, die gemaakt wordt met een spiralizer.  Je kunt ook linten met een dunschiller maken. Verzamel deze in een kom en meng de saus met artisjok groente saus erdoor.