Monthly Archives: December 2016

Limoen taartjes met pistachenoten en munt

Iedereen verheugd zich vaak op het dessert. Meestal is deze zoet en is na een hartig gerecht dan ook een goede afsluiter. Tijdens het maken van dit recept moet ik bekennen, dat het niet vervelend was om meteen te proeven. Het toetje was namelijk op de dag van het maken, mijn lunch!

Deze desserts zijn erg lekker maar niet voor dagelijks of wekelijks. Juist dan is het een feestje om jezelf hierop te trakteren. Een uur na het avondeten, drink ik vaak een groene- of kruiden thee met een stukje pure chocolade. Elke dag genieten weer..

Relaxed blijven met de volgende eet tips.

Tijdens de feestdagen eten we met z’n allen toch iets meer als een normale dag. Het is dan ook gezellig aan tafel en dit nodigd uit om door én meer te eten. Door bewust om te gaan wat je in de mond stopt, voorkom je dat je te vol komt te zitten. Eet bijvoorbeeld als ontbijt een smoothie en als lunch een salade, dezelfde dag voor het grote kerstdiner. Probeer de zoete tussendoortjes te matigen of niet gedurende de dag te snoepen. Vul je bord (indien je zelf op mag scheppen) met veel groenten en de minder gezonde dingen erna of een kleine hoeveelheid erbij. En stop als je het gevoel krijgt dat je vol gegeten raakt. Een glaasje alcohol is gezellig maar drink met mate. Drink tussendoor water om het geheel te neutraliseren.

Voor speciale gelegenheden wil je graag dat de gerechten er mooi en smaakvol uitzien. Zelf probeer ik er ook altijd iets leuks van te maken. De toetjes serveer ik in een kleine Ball Mason Jar. Deze had ik al eerder gebruikt voor de chocolade mousse tijdens een etentje.

limoen taartje

Iets over pistachenoten..

Pistachenoten zijn samen met cashewnoten, walnoten en amandelen leveranciers van proteïnen, gezonde vetten en mineralen. De gehelmde noot is rijk aan antioxidanten. Noten in het algemeen, geven je snel een verzadigd gevoel zodat je minder last hebt van een rammelende maag. De vetten in nootjes zijn niet dikmakend. De pistachenoot bevat een hoeveelheid vitamine E. Ook de vitaminen B6,B1,B11, B3, A en C zitten in het pistachenootje. Van de mineralen is koper, fosfor, ijzer, mangaan het meest vertegenwoordigd in de noot, maar ook magnesium, kalium, zink, selenium en calcium. Noten bevatten vezels welke goed zijn om het eten beter te verteren. Onderzoeken tonen aan dat wanneer mensen 20% van hun proteïnen uit noten halen men niet dikker wordt. Goed nieuws, zo kunnen we met z’n allen genieten van deze pistache- en andere noten.

———————

De hoeveelheid van het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten bodem

* 1 cup amandelmeel

* 1 el  agavesiroop

* 1 el kokosolie

Methode bodem

Het amandelmeel, agavesiroop en kokosolie gaat in een kom. Meg deze met een vork of met je handen tot een deegbal. Verdeel het deeg in 4 stukken en maak een bodem in een glas of kleine weckpot. Zet de potjes in de koelkast.

Ingrediënten limoen mousse

* 1/2 avocado

* 1/2 cup macadamia- of cashewnoten

* 2 limoenen (sap)

* 1 el appelazijn

* 1 el agavesiroop

* 1 cup water

* 6 blaadjes verse munt

Methode mousse

Allereerst maal je de macadamia of cashewnoten fijn in een blender. Daarna kunnen alle andere ingrediënten erbij. Er vormt zich een mousse na enkele momenten. Is de mousse te dik voeg dan wat water toe en is de mousse te dun dan kan er nog een stukje avocado bij of een klein handje noten. Neem de Mason jars of weckpotjes uit de koelkast en stort voorzichtig wat lepels limoen mousse op de bodem. Als topping zijn (on)gezouten pistachenoten en een blaadje munt mooi en lekker!

 

 

 

 

 

 

Bonen loaf met salie en tijm

Met kerst wil je graag een orgineel menu in elkaar zetten. Al maanden van tevoren ben ik alweer aan het denken wat voor recepten er goed zouden smaken en passen bij de feestdagen. Zo probeerde ik onlangs een beanloaf in elkaar te knutselen. Deze wordt meestal met vlees gemaakt, de zogenaamde meatloaf. Tijd voor een vegetarisch variant. De smaakmakers hierin zijn de salie, tijm en de zongedroogde tomaatjes. Bij het geheel is een simpele groene salade erg lekker. Dit zou onderdeel van het kerstmenu kunnen zijn tijdens de feestdagen.

Vorig jaar heb ik een aantal gerechten in één blog verwerkt. Een viertal recepten zoals de venkelpuree, geroosterde spruitjes- boerenkool met hazelnoten en peer, salade van peterseliewortel- granaatappel dressing en de kokosbonbons waren een succes met deze dagen. Dit jaar maak ik twee blogs. In deze drukke periode heb ik toch de tijd gevonden om deze te schrijven, recepten en foto’s te maken.

Het kerstmenu

Tijdens de borrel staan er zelfgemaakte crackers op tafel met smeersels, zoals pesto en rode bietenhummus. Het voorgerecht is een pompoensoepje.

Het hoofdgerecht bestaat uit een groene salade, de beanloaf met topping, gestoomde broccoli en avocado. De groene salade is met winterpostelein gemengd met sla en fijngesneden lenteui. De dressing hierbij kan als volgt worden gemaakt; meng een 1/2 cup  kokosyoghurt met 1 eetlepel citroensap en 1 theelepel honing. Dit kan in een kommetje bij de salade worden geserveerd.

Het dessert is een limoen taartje met pistachenoten en munt. Het smaakt lekker fris en romig door het limoensap en de versgeplukte munt uit de moestuin, die er op dit moment wat rustig uitziet. Onze kippen maken de boel wat levendiger en scharrelen door onze verlichte tuin.

Wat later op de avond is er tijd voor koffie of thee met iets lekkers. Ik maak de favoriete thee van Janneke, de mede eigenaresse van De Meerstoel.  Deze maak je zo; om te beginnen pers je een sinaasappel uit en schenk deze in het glas. Daarna gekookt water erbij. Kneus 2 kardemompeulen en doe deze samen met een steranijs bij het gekookte water en het sinaasappelsap. De cacao truffels met sinaasappel zijn heerlijk hierbij.

loaf  loaf

Iets over bonen/ peulvruchten..

Erwten, bonen en linzen vallen onder de verzamelnaam peulvruchten. Peulvruchten bestaan uit twee vruchtbladen waarin zaden groeien van de vlinderbloemfamilie. Doordat het eiwit uit de peulvrucht een volwaardig eiwit is, is een peulvrucht een goede vleesvervanger. Met 75 gram peulvruchten vervang je 100 gram vlees. Niet alleen milieubewuster maar ook diervriendelijker. Volwaardige eiwitten hebben een hoge biologische waarde waaruit het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten kan opbouwen. Naast deze volwaardige eiwitten bevatten peulvruchten ook langzame koolhydraten waardoor je bloedsuiker niet snel stijgt. Een te veel aan snelle koolhydraten leidt vaker tot overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk.  In langzame koolhydraten zitten veel vezels die niet alleen de bloedsuikerpieken verminderen maar je ook een langer verzadigd gevoel geven. Daarnaast zijn peulvruchten vetarm, bevatten weinig calorieën en zitten vol mineralen, zoals ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Ook bevatten peulvruchten veel B vitamines waaronder B1 en B6.

——————

De hoeveelheid van dit recept is voor 4 personen als onderdeel van het hoofdgerecht.

Ingrediënten bonen loaf

* 2 potjes gemengde bonen

* 1 ui

* 3 stengels bosui

* 5 blaadjes salie

* 5 (takjes) tijmblaadjes

* 5 zongedroogde tomaatjes

—————–

* 1/2 cup havermout

* 5 el ketchup

* 1/4 tl nootmuskaat

* 1 tl paprikapoeder

* 1 tl lavas of andere gedroogde kruiden

Methode

Verwarm de oven voor op 160 graden. Het eerste gedeelte van de ingrediënten, de bonen, ui, bosui, salie, tijm en zongedroogde tomaatjes gaan in de keukenmachine. Deze pulseer je totdat het met elkaar gemengd is, maar geen deegmassa wordt. Dus herkenbare stukjes en niet egaal.

Doe het mengsel in een kom. De havermout, nootmuskaat, lavas en paprikapoeder kunnen er door heen. Daarna schep je de ketchup door de massa.

Neem een cakevorm of maak een vorm van een brood op een bakblik bekleed met bakpapier. Zet de loaf in de oven en bak deze ongeveer 20 minuten. Laat de loaf afkoelen op een rooster.

—————-

Ingrediënten topping

* 4 el ketchup

* 4 el appelmoes

* 2 el ahornsiroop

* 4 el balsamico azijn

Methode

Meng alle ingrediënten in een kommetje samen. Deze kan over de bonenloaf gedaan worden of apart geserveerd.

 

 

 

 

 

Quinoa salade met rode bietjes en rucola

Waar ik het al vaker over heb gehad in mijn blogs, zijn keuzes waar je voor komt te staan. Die kunnen soms wel makkelijker gemaakt worden, naar aanleiding van een periode in je leven. Voor mij is is het een en ander duidelijker geworden de afgelopen tijd. Na pittige jaren die gevuld waren met een doos levenslessen, heb ik het gevoel dat ik mijn paadje begin te herkennen. Zo zijn er onlangs een aantal beslissingen gemaakt die wel wat moed vergde, maar die waarschijnlijk meer rust en ruimte gaan geven in de toekomst. En niet vergeten, dat er ook nieuwe deuren open kunnen gaan.

Je hart volgen

Je hart volgen, waarom lijkt dit makkelijk en vervolgens lukt het niet zo goed..

Makkelijk omdat je er niets voor hoeft te doen. En moeilijk omdat we niet gewend zijn om niets te doen. We willen denken, ons verstand volgen. Het is makkelijk, tenzij het je aan alle kanten wordt afgeleerd. Omdat je hart irrationeel is, onvoorspelbaar en onconventioneel. En irritant voor anderen, omdat je niet doet wat zij van je verwachten.

Zoals een prachtig bos automatisch ontstaat wanneer je stopt met snoeien en schoffelen, zo komt ‘je echte jij’ pas naar boven als je opzij stapt en stopt met schoffelen en snoeien in je hoofd. Je hart volgen gaat over jezelf zijn. Over jezelf met de rivier mee laten stromen, in plaats van er tegenin te zwemmen. Ontdekken wie je bent, wat je wilt, wat je voldoening geeft. Dat vervolgens volledig omarmen en ermee aan de slag gaan. Met een glimlach op je gezicht. Dat wat je hart je ingeeft is doorgaans avontuurlijk. Je hart pusht je om te groeien, om te ontwikkelen.

Je moet het lef hebben om te vertrouwen op je gevoel. Op je intuïtie. En weet je wat? Dat gaat vaak fout. Soms gaat het fout omdat achteraf bleek dat je niet je intuïtie maar toch je ego volgde. En soms lijkt het fout te gaan, maar blijkt de les die je leert achteraf zo waardevol dat het lijkt alsof er iets goed is gegaan. Hoe dan ook – je hart volgen is eng. En spannend, avontuurlijk en ontzettend leuk. Dus je moet dapper zijn..

bron So Chicken

 

“Remembering that you are going to die
is the best way I know to avoid the trap
of thinking you have something to lose.
You are already naked.
There is no reason not to follow your heart.”

Steve Jobs

 

Het is december, hartje winter als je naar buiten kijkt. Prachtig, elk seizoen heeft z’n charmes.

Het zonnetje schijnt terwijl ik dit blog aan het ‘schrijven’ ben en het vriest. Met een kop koffie en een scheut amandelmelk tik ik verder en besluit hierna een wandeling te maken.

Als lunchgerecht ging ik aan de slag met een heerlijke quinoa salade. Er lagen nog rode bieten in de koeling en dacht dat deze wel goed zouden smaken in een combinatie met kruiden en geiten fetakaas. De salade deed het prima op de foto (altijd fijn) en er was weer een nieuw blog ‘geboren’. Dit recept ga ik weer graag met jullie delen!

Iets over bieslook..

Bieslook ook wel pijpgras genoemd, is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Bieslook heeft een vochtafdrijvende werking. Het stimuleert de spijsvertering en de eetlust. Bieslook is goed voor de bloedsomloop. Zoals elk lid van de lookfamilie bevat bieslook veel antioxidanten. Er zitten veel vitaminen en mineralen in dit gezond kruid. Het bevat vitamine C en A. Ook vitamine K en een aantal B-complex , waaronder vitamine B11, B5 B6, B2, B1 en B3. Er zitten ook veel mineralen in bieslook, waaronder ijzer, koper, mangaan, magnesium, calcium, fosfor en zink. In bieslook zitten verscheidene flavonoïden waaronder quercetine. Dit fytonutriënt werkt als antioxidant en zorgt ervoor dat vrije radicalen in het lichaam bestreden worden. Vrije radicalen kunnen het lichaam beschadigen doordat ze op celniveau schade aanrichten welke uiteindelijk kan leiden tot ziekten.

quinoa met rode biet

De hoeveelheid is van het recept is voor 2 personen als lunch gerecht.

Ingrediënten quinoa salade

* 1/2 cup quinoa

* 2 rode bieten

* 3 el fijngehakte peterselie

* 2 el bieslook

* 2 handen rucola

* (geiten) fetakaas

Ingrediënten dressing

* 3 el olijfolie

* 1 tl appelazijn

* 1 el basamicoazijn

* zeezout en peper

Methode quinoa salade

Kook de quinoa gaar in 15 minuten. Schil en snij de rode bieten in kleine blokjes. Maak de dressing intussen. Leg de stukjes rode biet in de dressing, zodat deze als het ware ‘gegaard’ worden door het zuur van de appelazijn. Dit proces kan 15 tot 30 minuten duren, afhankelijk van de tijd die je ervoor neemt. Snij de peterselie en bieslook fijn. De fetakaas kan in blokjes gesneden worden of verkruimel het later over de salade. Meng de rode biet met de quinoa.

Neem 2 borden en leg de rucula erop. Daarna kan de quinoa met rode biet erbij. Verkruimel de fetakaas erover en maak de salade af met fijngehakte peterselie en bieslook.