Monthly Archives: August 2016

Kokos – citroen balletjes

Het blijft de vraag of tussendoortjes goed voor je zijn. Lastig, want als je een gezonder alternatief snoept, denk je dat het al beter zou zijn. Het is ook heel persoonlijk hoeveel en op welke momenten iemand trek, of iets nodig heeft.

Hoeveel maaltijden zou je moeten eten per dag

De reden dat het niet uitmaakt hoeveel maaltijden je eet, heeft alles te maken met de thermogenese of het thermische effect van voeding (TEF). Dit is de energie die je lichaam nodig heeft om je eten te verbranden en een gemiddelde TEF ligt ongeveer op 10% van je totale calorie inname per dag. Het is hierbij belangrijk om te weten dat een grotere maaltijd zorgt voor een hogere stofwisseling, terwijl een kleinere maaltijd juist zorgt voor een minder hoge TEF.

Het maakt voor je stofwisseling of je vetverbranding niet uit hoeveel maaltijden je per dag eet. Veel belangrijker is het om te kijken naar je totale dagelijkse calorie inname en macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten).

Hoe je deze het beste kunt verdelen hangt voornamelijk af van jouw leefstijl, doel en persoonlijke voorkeur. Als jij liever 4-6 keer per dag eet dan is dat geen probleem. Eet je liever een aantal grote maaltijden op een dag, prima! Maak je vooral niet te druk. Waar het om gaat is dat jij je er goed bij voelt en op zoek gaat naar wat bij jou past. Bron-Orangefit

Ik ben geen arts en ga zeker nooit vertellen wat iemand niet of beter wel kan doen. Wel moedig ik cliënten aan om een gezondere levenstijl aan te gaan. Bij klachten zoals moeheid, overgewicht, candidiasis, misselijkheid, migraine, en pijntjes die vaker niet te verklaren zijn, is het prettig om aan de slag te gaan met gezonde voeding op basis van een persoonlijk uitgezocht eetpatroon. Hierbij werk ik met een biotensor en geef vanuit eigen ervaring en kennis advies en tips.

quote

Iets over mij..

Zelf heb ik ongeveer 12 jaar geleden een hevige vorm van candidiasis gehad in combinatie met een burn-out. Dit was zo ernstig dat mijn lichaam op bepaalde momenten niet meer wilde functioneerde. Extreme moeheid, hoofd- en buikpijn en huiduitslag waren onder andere het resultaat. Dit kon niet meer langer zo..

Ik maakte een afspraak bij een homeopatisch arts, vanuit daar werd ik ook naar een natuurkundig arts die met een bioresonantie apparaat werkte. Ik werd van top tot teen onderzocht en kreeg een eetplan (lees:dieet) mee dat voor mij destijds erg extreem was. Ik voelde me als een drugsverslaafde die moest afkicken van suikers en de rest van de troep die ik at. Van een snicker na de warme maaltijd en een zak chips met dipsaus ging ik voor healthy food!

Na enkele weken voelde ik me al beter en de pijntjes, uitslag en moeheid werd minder.

Ongeveer 5 jaar geleden zat ik op de piek van extreme gezondheid. Zo volgde ik de rawfood- en vegan eetwijze dat goed voor mijn lichaam was, maar kreeg “stress” van het feit als ik hieraan niet altijd kon voldoen. Bij verjaardagen, feestjes en op vakantie leverde het bij mij, maar ook bij mijn man een spanning op als er bijna niets gezonds te eten was. Ook niet fijn dus.

De laatste tijd gaat het beter, ik laat de teugels meer vieren en hanteer het zogenaamde 80/20 verhaal. Dit wil zeggen dat je ongeveer 80% van de dag gezond eet en 20% zelf mag invullen. Bijvoorbeeld een stukje chocolade, gebakken aardappeltjes, koekjes of een tussendoortje dat niet altijd zelf gemaakt is.

kokos citroen balletjes  kokos balletjes

Nu gaan we iets lekkers maken met gezonde ingrediënten. Deze kokos- citroen balletjes zijn net kleine gebakjes die prima bij bijvoorbeeld een koffie, thee of smoothie passen. Ze kunnen geserveerd worden in een wikkeltje zodat ze er nog mooier en aantrekkelijker uitzien.

Iets over honing..

Koudgeslingerde honing, ook bekend als rauwe honing, is onbewerkt en onverhit.  Dit betekent dat alle voedingsstoffen er nog in zitten. Bij rauwe honing is dat best veel. Onbewerkte honing bevat alle essentiële mineralen, de B vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Honing is antibacterieel, maar ook antischimmel en antiviraal. Het kan helpen bij allergieën, het versterkt het immuunsysteem en werkt goed tegen infecties en wondjes en zelfs bij acne.

———————-

Met dit recept kunnen 20 stuks gemaakt worden.

Ingrediënten kokos- citroenballetjes

* 1/2 cup kokossnippers & 1/4 cup als topping

* 1/2 cup witte amandelen

* 2 el (koudgeslingerde) honing

* 2 el kokosolie **

* 1 el citroensap en een beetje rasp

** De kokosolie hoeft niet gesmolten te worden, liefst op kamertemperatuur.

Methode

Doe de kokossnippers, amandelen in een keukenmachine en laat ze even draaien. Dan kan de kokosolie, honing, citroen- sap en rasp erbij. Mix dit tot een mengsel.

In een kommetje gaan 1/4 cup kokossnippers. Draai balletjes van het mengsel en rol deze in de kokos. Laat de balletjes opstijven in de koelkast.

 

 

 

 

 

Pad Thai (vegan)

Reizen is iets waar ik blij van wordt! De voorpret als je plannen gemaakt hebt, het inlezen en informatie verzamelen is iets wat je een goed gevoel geeft. Er dwalen nog heel wat ideeën in mijn hoofd, dat is prima want het is fijn om wensen te blijven houden. Op mijn lijstje staat bijvoorbeeld om een tocht te maken door Nieuw Zeeland/ Australie, de Westcoast van Amerika en last but not least: de pacific te bezoeken. Ja, ik weet het..niet de goedkoopste reizen en je hebt een “zee” aan tijd nodig om dit te kunnen beleven.

In gedachten of in je hoofd kan je ook reizen. Als je een reisprogramma of filmpje kijkt met prachtige beelden van het land waar je graag een keer naar toe zou gaan, krijg je een prettig gevoel. Het inleven en het zien ervan brengt je even een geluksgevoel.

Geluksmomenten

Het zijn de kleine momenten die je leven een vrolijke tintje geven, hoe klein ze ook zijn. Het zijn die momenten die even een glimlach op je gezicht toveren en je laten beseffen dat het leven mooi en bijzonder is. Jammer genoeg lopen we elke dag aan een heel aantal geluksmomenten voorbij, omdat ze zo gewoon zijn geworden. Door je ogen te openen en met volle aandacht om je heen te kijken zijn en worden de alledaagse dingen geluksmomentjes.

Een aantal persoonlijke geluksmomenten..

* knuffels van dieren en dierbaren

* de zon en warme zonnestralen op je huid

* het gevoel nadat je gesport hebt

* samen eten met je familie/ vrienden

* wandeling door het bos en luisteren naar de vogels die fluiten

* rondje in onze moestuin

* kadootjes kopen en geven

* lachende kinderen/mensen

* een recept dat gelukt is

* iemand kunnen inspireren

pad thai  sperziebonen

Ondertussen in de moestuin ( geluksmomentje!) staan de struikjes met sperziebonen in volle bloei. We hebben 6 rijtjes staan en de oogst is enorm. Bijna iedere dag pluk ik bonen van 2 rijen, de dag erna weer van andere 2 rijtjes enzovoort..

Iets over sperziebonen..

De sperzieboon ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd en is een peulvrucht. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. Voor de mineralen geldt dat er mangaan, molybdeen, magnesium,  kalium, ijzer, fosfor, calcium en koper in zit. Wat vitaminen betreft bevat het naast C, A en K veel B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast zitten er veel vezels in sperzieboontjes, hierdoor wordt de energie gelijkmatig aan het bloed afgegeven. Ze bevatten zelfs een beetje proteïne en een beetje omega3 vetzuur. Boontjes hebben veel antioxidanten in zich die ontstekingen op celniveau remmen. Ook bevat een sperzieboon veel flavonoïden. Dit zijn erg actieve ‘vrije radicalen vangers’ en dragen daarom ook bij aan een goede gezondheid.

——————–

Pad thai, phat thai (Thai ผัดไทย; ‘gebakken op Thaise wijze’) of kway teow pad is een populair Thais eenbordsgerecht van drooggebakken rijstnoodles dat in Thailand voornamelijk wordt verkocht in etenskraampjes en lokale eetgelegenheden. Bron- wikipedia

Dit recept is voor 2 personen.

Ingrediënten pad thai

* 125 gram mie/ noodles

* 400 gram sperziebonen

* 125 gram kastanje champignons

* 4 stengels bosui

* limoensap

* handvol koriander

* 2 el sesamzaadjes

Methode

Kook de mie of noodles volgens de verpakking. Als de sperziebonen vers zijn, haal dan de uiteindjes eraf met een mesje, verzamel ze in een kom en spoel ze af met water in een vergiet. Kook de bonen ongeveer 15 minuten. Maak intussen ook de dressing voor de noodles.

Bak de champignons in een klontje roomboter. De bosui snij je in ringetjes, deze kunnen bij de champignons worden gebakken maar ook rauw erbij gedaan worden. Knijp er een splasch limoensap overheen.

pad thai  pad thai

Ingrediënten dressing

* 1 el tahini

* 1 tl ahornsiroop

* 1 tl coconut amanis of sojasaus

* 1 tl limoensap

* 2 el sesamolie

* 1 tl misopasta

Methode

Doe alle ingrediënten in een kommetje en klop dit tot een dressing.

———————

Ingrediënten amandelsaus

* 1/2 cup amandelpasta**

* 1/4 cup kokosmelk

* 2 a 3 cm verse geraspte gember

* 1 tl coconut amanis

* 1 tl limoensap

* 1/2 cup water

* 1/8 of 1/4 tl zeezout

Methode

In een steelpan gaat de amandelpasta, de kokosmelk, de gember, coconut amanis, limoensap en zeezout. Warm dit op zodat er een saus onstaat. Het water kan er bij gedaan worden in stapjes, roer goed door. Als de saus nog de dik is schenk je er nog wat water bij.