Pad Thai (vegan)

Reizen is iets waar ik blij van wordt! De voorpret als je plannen gemaakt hebt, het inlezen en informatie verzamelen is iets wat je een goed gevoel geeft. Er dwalen nog heel wat ideeën in mijn hoofd, dat is prima want het is fijn om wensen te blijven houden. Op mijn lijstje staat bijvoorbeeld om een tocht te maken door Nieuw Zeeland/ Australie, de Westcoast van Amerika en last but not least: de pacific te bezoeken. Ja, ik weet het..niet de goedkoopste reizen en je hebt een “zee” aan tijd nodig om dit te kunnen beleven.

In gedachten of in je hoofd kan je ook reizen. Als je een reisprogramma of filmpje kijkt met prachtige beelden van het land waar je graag een keer naar toe zou gaan, krijg je een prettig gevoel. Het inleven en het zien ervan brengt je even een geluksgevoel.

Geluksmomenten

Het zijn de kleine momenten die je leven een vrolijke tintje geven, hoe klein ze ook zijn. Het zijn die momenten die even een glimlach op je gezicht toveren en je laten beseffen dat het leven mooi en bijzonder is. Jammer genoeg lopen we elke dag aan een heel aantal geluksmomenten voorbij, omdat ze zo gewoon zijn geworden. Door je ogen te openen en met volle aandacht om je heen te kijken zijn en worden de alledaagse dingen geluksmomentjes.

Een aantal persoonlijke geluksmomenten..

* knuffels van dieren en dierbaren

* de zon en warme zonnestralen op je huid

* het gevoel nadat je gesport hebt

* samen eten met je familie/ vrienden

* wandeling door het bos en luisteren naar de vogels die fluiten

* rondje in onze moestuin

* kadootjes kopen en geven

* lachende kinderen/mensen

* een recept dat gelukt is

* iemand kunnen inspireren

pad thai  sperziebonen

Ondertussen in de moestuin ( geluksmomentje!) staan de struikjes met sperziebonen in volle bloei. We hebben 6 rijtjes staan en de oogst is enorm. Bijna iedere dag pluk ik bonen van 2 rijen, de dag erna weer van andere 2 rijtjes enzovoort..

Iets over sperziebonen..

De sperzieboon ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd en is een peulvrucht. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. Voor de mineralen geldt dat er mangaan, molybdeen, magnesium,  kalium, ijzer, fosfor, calcium en koper in zit. Wat vitaminen betreft bevat het naast C, A en K veel B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast zitten er veel vezels in sperzieboontjes, hierdoor wordt de energie gelijkmatig aan het bloed afgegeven. Ze bevatten zelfs een beetje proteïne en een beetje omega3 vetzuur. Boontjes hebben veel antioxidanten in zich die ontstekingen op celniveau remmen. Ook bevat een sperzieboon veel flavonoïden. Dit zijn erg actieve ‘vrije radicalen vangers’ en dragen daarom ook bij aan een goede gezondheid.

——————–

Pad thai, phat thai (Thai ผัดไทย; ‘gebakken op Thaise wijze’) of kway teow pad is een populair Thais eenbordsgerecht van drooggebakken rijstnoodles dat in Thailand voornamelijk wordt verkocht in etenskraampjes en lokale eetgelegenheden. Bron- wikipedia

Dit recept is voor 2 personen.

Ingrediënten pad thai

* 125 gram mie/ noodles

* 400 gram sperziebonen

* 125 gram kastanje champignons

* 4 stengels bosui

* limoensap

* handvol koriander

* 2 el sesamzaadjes

Methode

Kook de mie of noodles volgens de verpakking. Als de sperziebonen vers zijn, haal dan de uiteindjes eraf met een mesje, verzamel ze in een kom en spoel ze af met water in een vergiet. Kook de bonen ongeveer 15 minuten. Maak intussen ook de dressing voor de noodles.

Bak de champignons in een klontje roomboter. De bosui snij je in ringetjes, deze kunnen bij de champignons worden gebakken maar ook rauw erbij gedaan worden. Knijp er een splasch limoensap overheen.

pad thai  pad thai

Ingrediënten dressing

* 1 el tahini

* 1 tl ahornsiroop

* 1 tl coconut amanis of sojasaus

* 1 tl limoensap

* 2 el sesamolie

* 1 tl misopasta

Methode

Doe alle ingrediënten in een kommetje en klop dit tot een dressing.

———————

Ingrediënten amandelsaus

* 1/2 cup amandelpasta**

* 1/4 cup kokosmelk

* 2 a 3 cm verse geraspte gember

* 1 tl coconut amanis

* 1 tl limoensap

* 1/2 cup water

* 1/8 of 1/4 tl zeezout

Methode

In een steelpan gaat de amandelpasta, de kokosmelk, de gember, coconut amanis, limoensap en zeezout. Warm dit op zodat er een saus onstaat. Het water kan er bij gedaan worden in stapjes, roer goed door. Als de saus nog de dik is schenk je er nog wat water bij.