Monthly Archives: April 2016

Panna cotta met frambozen topping

In tegenstelling met veel varianten van de panna cotta, is deze geheel zuivel- en suikervrij! Gemaakt met maar 3 ingrediënten; oké de optionele zoetvariant niet meegeteld, is dit een hele leuke, lekkere en makkelijk dessert die een dag van tevoren gemaakt kan worden, scheelt weer als je de tijd nodig hebt voor de rest van het menu als er een etentje gepland staat. De frambozensaus is hier de smaakmaker bij, deze is eveneens snel en makkelijk te maken, met ook maar 3 ingrediënten. Fijn toch?

Met dit als basis recept, kunnen er veel varianten gemaakt worden. Denk aan bijvoorbeeld een karamel- of chocoladesaus, maar ook een citroensmaakje als topping lijkt mij erg lekker en fris hierbij. In de zomer plukken we onze eigen frambozen van de struik in de tuin, aangezien er vorig jaar heel veel frambozen tegelijk rijp waren, heb ik een zakje in de diepvries kunnen doen. Deze ( bevroren) frambozen heb ik gebruikt om de aromatische saus te maken. Samen met wat honing en kokosmelk is het een heerlijke topping.

Panna cotta

Panna cotta is een Italiaans nagerecht waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De klassieke basisingrediënten zijn room, melk suiker en gelatine. De room, melk en suiker worden een kwartier gekookt, eventueel met vanille. Dan wordt er zoveel gelatine in opgelost, dat het mengsel na afkoeling zijn vorm behoudt. Panna cotta wordt vaak geserveerd met bessen, karamel, chocolade of frambozensaus.

Bron- wikipedia

Iets over honing..

Honing heeft de reputatie een godenspijs te zijn. Honing bestaat voor 97% uit suiker en is een belangrijke bron van energie die eenvoudig door het lichaam kan worden opgenomen. Om diezelfde reden kan je beter niet teveel honing en andere ( geraffineerde) suikerbronnen gebruiken, want dat kan leiden tot tandbederf, gewichtstoename en zelfs diabetes. Om meer uit deze unieke zoetmaker en die resterende 3% te halen, is het belangrijk om koudgeslingerde honing te eten, verzameld door zorgvuldige imkers die hun bijenproduct niet laten bederven door toevoegingen als suiker. De kwaliteit van honing vangt verder af van de bloemen waaruit de nectar komt; zo heeft manukahoning uit Nieuw-Zeeland de ontsmettende eigenschappen van de manukaboom. Koud geslingerde honing bevat sporen van propolis. Deze harsachtige stof wordt al eeuwenlang gebruikt om brandwonden, wonden en zweren op de huid te behandelen. Een andere natuurlijke zoetstof die deze waardevolle voedingsstoffen bevat, zoals ijzer en andere mineralen, is melassestroop: een bijproduct van het raffineren van rietsuiker.

frambozen saus  panna cotta

De hoeveelheid van dit lekkere toetje is voor een grote eter, of voor 6 mini of 3 middelgrote panna cotta’s.

Ingrediënten Panna cotta

* 1 cup kokosmelk

* 1 tl agar agar**

* 1/2 tl vanille

* 1 el honing/ agave/ kokosbloesemsuiker ( optioneel)

** Agar agar zijn zeealgen die geplukt worden langs de kusten van vele wereldzeeën. In de vegetarische en veganistische keuken is dit de gelatine op natuurlijke wijze.

Methode

In een steelpan warm je de kokosmelk en de agar agar op een middelhoog vuur. Als de melk kookt zet je deze laag en kook nog een paar minuutjes langer. Zet dan opzij en roer de vanille en de honing erdoor heen. Schenk het mengsel in de vormpjes en laat even afkoelen. Daarna kunnen de vormpjes in de koelkast gezet worden. Na minimaal 4 uur of 1 nachtje in de koelkast zijn ze klaar om versierd en gegeten te worden.

Ingrediënten frambozen topping

* 1/2 cup frambozen ( bevroren)

* 1/4 cup kokosmelk

* 1 tl honing/ agave/ kokosbloesemsuiker

Methode

Doe de frambozen, de kokosmelk en het gekozen zoetje in de blender en mix dit tot een gladde saus.

 

 

 

 

 

Prei taart met tijm

Zijn jullie ook zo blij dat de lente is begonnen? Alles begint weer te ontkiemen, te groeien en bomen staan in pracht en praal met hun geurende bloesem. De eerste sla-plantjes staan weer fier in onze kleine kas om tot mooie groene kropjes te groeien.

Sinds we kippen in onze tuin hebben scharrelen, houd ik een composthoop bij. Hier gaan de uitwerpselen van de kippen en de rest van het groente- fruitafval op. Hiermee creër je voeding voor de grond die je kunt gebruiken i.p.v kunstmest. In een gezond eco- systeem zijn geen voedingstoffen van buitenaf nodig. Het zonlicht, de regen en de kippen bemesten de tuin. Zo proberen we een stukje deel te nemen aan een duurzamere vorm van tuinieren.

Permacultuur

Permacultuur gaat over het creëren/ ontwerpen van een duurzame leefomgeving. Hoe kun je op deze wijze aan de basisbehoefte voorzien zoals: voedsel, drinkwater, wonen, energie en het sociale aspect.  Het kan samengevat worden als: werk samen met de natuur. Meer informatie over permacultuur lees je op Drabblez, waar ik een blog heb mogen plaatsen.

prei  tijm

Iets over prei..

Prei is het hele jaar verkrijgbaar, het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae), die als groente wordt gegeten. Prei is een groenten die caloriearm en vezelrijk is. Prei bevat de vitamines A,B, K en C, deze verhogen o.a je weerstand en beschermen je tegen verkoudheid, hart en vaatziekten en bloedarmoede. Het bevat mineralen zoals mangaan, ijzer, koper en niet te vergeten calcium en magnesium. Prei is lichter verteerbaar dan uien. Omdat prei geen oxaalzuur bevat, kan het de aanwezige minerale stoffen goed omzetten. Prei werkt licht urinedrijvend en laxerend. Dankzij het hoge gehalte aan pectine kan prei de cholesterolspiegel doen verlagen en heeft deze een bepaalde uitwerking om arteriosclerose (aderverkalking) tegen te gaan.

prei taart  prei taart

Deze hartige glutenvrije taart kan als lunchgerecht gegeten worden maar ook als onderdeel van het diner (avondeten). Met een heerlijk frisse salade of een soepje vooraf heb je heel lekker en voedzaam gegeten.

Ingrediënten bodem

* 1 cup kastanjemeel **

* 1/4 cup rijstmeel

* 6 el kokosolie of roomboter

* 6 el water

* 1/4 tl zeezout

** In plaats van kastanjemeel kan er gerust een ander (glutenvrij) meel worden gebruikt; bijvoorbeeld boekweitmeel.

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng het kastanjemeel en rijstmeel en zeezout in een kom. Laat de kokosolie of roomboter au bain marie smelten. Daarna kan het water en de kokosolie erbij en vorm hier een deegbal van. Is het deeg te droog voeg dan wat extra water toe, is het deeg te nat dan iets meer meel. Laat het deeg 10 minuten rusten.

Vet een lage bakvorm (doorsnede 25 cm) in met kokosolie en druk het deeg in de vorm met je vingers in een dunne laag en maak de bodem. Zet het in de oven en bak de taart ongeveer in 15 minuten op 180 graden. Als het deeg is gebakken zet de vorm op een rooster. Maak nu de vulling voor de taart.

Ingrediënten vulling

* 3 preien

* 4 eieren

* 1/4 cup kokosyoghurt

* 1/4 cup edelgist

* 1 el verse tijm

* 1/4 tl zeezout

* verse peper naar wens

Methode

Snij de prei in ringen, neem een pan en bak deze in een theelepel kokosolie ongeveer 5 minuten. Intussen kluts de eieren in een mengkom en voeg daar de kokosyoghurt, de verse tijm, de edelgist, zeezout en peper aan toe. Roer dit goed door. Meng de prei er dan ook doorheen.

Neem de bodem van de taart erbij en schenk het mengsel er overheen. Zet de taart in terug in de oven. Bak deze ongeveer in 20 minuten gaar.

 

 

 

Peer pecan salade

Vanaf de maand maart gaat de neus al richting voorjaar. De mooiste tijd van het jaar, de natuur ontwaakt..

Hier horen vaak ook de nodige behoeftes bij, verlangens, wensen, zoals misschien de grote schoonmaak van je huis, opruimen en wegdoen. Wat erg belangrijk is en vaker wordt vergeten, is het opschonen van je eigen huis (lichaam), dat veel baat heeft bij het pure, biologische en reinigende voedingsmiddelen. Ook orde op zaken stellen d.m.v detoxen. Op alle lagen en alle niveaus zoals; emotioneel, rationeel, lichamelijk, relationeel en spiritueel is het echt nodig, op weg naar een nieuw stuk in je leven. In de workshop ‘voeden is helen’ die ik samen met Marion Schel verzorg, zijn dit terugkerende thema’s.

In een vorige blog van maart, begon ik al met de 5 groene smoothies die ook zuiverend werken. Deze peer pecan salade is alkaliserend, dat wil zeggen als je het vrij vertaald, overgankelijk, een oplossing om meer basisch en dus minder zuurmakend. Deze lente salade zou passen in één of meerder dagen detox, waarbij er veel licht en puur gegeten wordt. De ingrediënten hierin zijn zuiverend, de peer, bleekselderij, venkel en peterselie in het bijzonder.

Salades kunnen als solo maaltijd gegeten worden, oftewel je eet of drinkt hierbij niets anders. Salades kunen uiteraard ook prima als bijgerecht bij een maaltijd of barbeque gegeten worden.

Iets over bleekselderij..

Bleekselderij helpt de bloeddruk op twee fronten tegelijk te verlagen. Ten eerste heeft de groente een krachtige vochafdrijvende werking. Daarnaast bevat het ftaliden, stoffen die helpen de bloedvaten te verwijden en die algemeen ontspannen werken. Dat bleekselderij zo goed is voor mensen die teveel vocht vasthouden, is niet alleen vanwege zijn vochtafdrijvende werking, maar ook omdat zijn kalium- natriumverhouding de lichaamsvloeistoffen in balans brengt. Bleekselderij bevat veel vitamine C. Zout is gewoonlijk bloeddrukverhogend, maar het natuurlijke natriumgehalte in bleekselderij werkt juist positief, het breekt kalkophopingen in de gewrichten af. Bleekselderij is sterk alkalisch, en werkt ontgiftend en kalmerend op de spijsvertereing. Het verlicht de pijnen van reuma, jicht en artitis.

peer pecan salade  peer pecan salade

Ingrediënten

* 1 cup bleekselderij

* 1 cup peer

* 1 cup wortel

* 1 cup venkel

* 1/2 cup pecannoten

* 1/4 cup hennepzaadjes

* 1/2 cup peterselie

——————

Dressing

* sap van 1 citroen

* 2 el olijfolie

* 1 el coconut amanos

* 1 tl honing (optioneel)

Methode

Snij de bleekselderij, wortel, venkel en peer in blokjes of in een andere vorm. De peterselie kan fijner gesneden worden. Hak de pecannoten in stukjes. Meng in een grote glazen kom de bleekselderij, wortel, venkel, peer, pecanoten, peterselie en hennepzaadjes.

Maak de dressing door een citroen uit te knijpen over de salade.  Ook de olijfolie, coconut amanos en eventueel de honing kan er ook bij.

Meng alles samen tot deze heerlijke frisse lente salade!