Panna cotta met frambozen topping

In tegenstelling met veel varianten van de panna cotta, is deze geheel zuivel- en suikervrij! Gemaakt met maar 3 ingrediënten; oké de optionele zoetvariant niet meegeteld, is dit een hele leuke, lekkere en makkelijk dessert die een dag van tevoren gemaakt kan worden, scheelt weer als je de tijd nodig hebt voor de rest van het menu als er een etentje gepland staat. De frambozensaus is hier de smaakmaker bij, deze is eveneens snel en makkelijk te maken, met ook maar 3 ingrediënten. Fijn toch?

Met dit als basis recept, kunnen er veel varianten gemaakt worden. Denk aan bijvoorbeeld een karamel- of chocoladesaus, maar ook een citroensmaakje als topping lijkt mij erg lekker en fris hierbij. In de zomer plukken we onze eigen frambozen van de struik in de tuin, aangezien er vorig jaar heel veel frambozen tegelijk rijp waren, heb ik een zakje in de diepvries kunnen doen. Deze ( bevroren) frambozen heb ik gebruikt om de aromatische saus te maken. Samen met wat honing en kokosmelk is het een heerlijke topping.

Panna cotta

Panna cotta is een Italiaans nagerecht waarvan de naam letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De klassieke basisingrediënten zijn room, melk suiker en gelatine. De room, melk en suiker worden een kwartier gekookt, eventueel met vanille. Dan wordt er zoveel gelatine in opgelost, dat het mengsel na afkoeling zijn vorm behoudt. Panna cotta wordt vaak geserveerd met bessen, karamel, chocolade of frambozensaus.

Bron- wikipedia

Iets over honing..

Honing heeft de reputatie een godenspijs te zijn. Honing bestaat voor 97% uit suiker en is een belangrijke bron van energie die eenvoudig door het lichaam kan worden opgenomen. Om diezelfde reden kan je beter niet teveel honing en andere ( geraffineerde) suikerbronnen gebruiken, want dat kan leiden tot tandbederf, gewichtstoename en zelfs diabetes. Om meer uit deze unieke zoetmaker en die resterende 3% te halen, is het belangrijk om koudgeslingerde honing te eten, verzameld door zorgvuldige imkers die hun bijenproduct niet laten bederven door toevoegingen als suiker. De kwaliteit van honing vangt verder af van de bloemen waaruit de nectar komt; zo heeft manukahoning uit Nieuw-Zeeland de ontsmettende eigenschappen van de manukaboom. Koud geslingerde honing bevat sporen van propolis. Deze harsachtige stof wordt al eeuwenlang gebruikt om brandwonden, wonden en zweren op de huid te behandelen. Een andere natuurlijke zoetstof die deze waardevolle voedingsstoffen bevat, zoals ijzer en andere mineralen, is melassestroop: een bijproduct van het raffineren van rietsuiker.

frambozen saus  panna cotta

De hoeveelheid van dit lekkere toetje is voor een grote eter, of voor 6 mini of 3 middelgrote panna cotta’s.

Ingrediënten Panna cotta

* 1 cup kokosmelk

* 1 tl agar agar**

* 1/2 tl vanille

* 1 el honing/ agave/ kokosbloesemsuiker ( optioneel)

** Agar agar zijn zeealgen die geplukt worden langs de kusten van vele wereldzeeën. In de vegetarische en veganistische keuken is dit de gelatine op natuurlijke wijze.

Methode

In een steelpan warm je de kokosmelk en de agar agar op een middelhoog vuur. Als de melk kookt zet je deze laag en kook nog een paar minuutjes langer. Zet dan opzij en roer de vanille en de honing erdoor heen. Schenk het mengsel in de vormpjes en laat even afkoelen. Daarna kunnen de vormpjes in de koelkast gezet worden. Na minimaal 4 uur of 1 nachtje in de koelkast zijn ze klaar om versierd en gegeten te worden.

Ingrediënten frambozen topping

* 1/2 cup frambozen ( bevroren)

* 1/4 cup kokosmelk

* 1 tl honing/ agave/ kokosbloesemsuiker

Methode

Doe de frambozen, de kokosmelk en het gekozen zoetje in de blender en mix dit tot een gladde saus.