Monthly Archives: March 2016

Over groene/ kruidenthee & recepten

Even relaxen en met volle aandacht genieten van een dampende kop thee,  meestal groene of een kruidenthee. Elke dag drink ik ongeveer een 1/2 tot 1 liter, thee is makkelijk te drinken, vooral in de koudere maanden van het jaar. In dit blog wordt aandacht besteed aan groene- en kruidenthee, deze hebben allebei gezondheidheidsvoordelen zoals anti-oxidanten( polyfenolen). Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken in de cellen. Vrije radicalen kunnen zelfs DNA schade aanrichten wat tot kanker kan leiden. Een paar kopjes thee per dag kan dus een positieve bijdrage zijn hierin. In ieders lichaam vindt oxidatie plaats. Wanneer er teveel oxidatie plaats vindt, is er sprake van versnelde verouderingsprocessen. Het ontwikkelen van kankertumoren is een gevolg van een opeenstapeling van oxidatieprocesssen.

Iets over theeplantages..

De meeste plantages liggen hoog in de bergen; het zijn hellingen vol planten die wel 17 meter kunnen bereiken. De blaadjes worden handmatig geplukt zodat de planten kort gehouden worden. Meestal door vrouwen worden de theeblaadjes geplukt en zij dragen een grote zak op hun rug waar de bovenste blaadjes van de plant in verdwijnen. Deze zijn alleen geschikt voor consumptie. Hoe hoger de theeplantages gelegen, hoe voller en krachtiger de thee. Deze kwaliteit thee wordt ook weleens het vloeibare goud genoemd. Het klimaat speelt hierbij een grote rol, zon en regen zijn de belangrijkste ingredienten van de mooie theeplanten.

Het thee-aanbod is enorm. Er is een wereld aan smaken, geuren, wat je tegenwoordig vaker ziet dat er een latte, cappuchino of thee tonic gemaakt kan worden, dit zijn veelal gezonde drankjes. De gezonde werking heeft te maken met de stofjes ( polyfenolen) die de groene- kruidenthee bevatten die je lichaam kunnen beschermen. Ook zijn er bepaalde kruidenmixen die op dat moment een passende werking kunnen hebben voor een vervelend gevoel, klacht of stemming.

thee plantage

Het volgende recept staat in mijn E- book ‘Van ontbijt tot dessert“, een boek vol met ontbijtideeën, gezonde drankjes en lekkere varianten van het gezonder zoet!

Recept groene thee latte

Ingrediënten

* 1 cup groene thee

* 1/4 tl vanille

* 1/8 tl kaneel

* 1 tl kokosolie

* 1/8 cup amandelmelk

Methode

Mix in een blender, of werk met een staafmixer de thee samen met de andere ingrediënten tot een romig drankje.

———————

(Kruiden) thee

Een kopje thee is ideaal om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Thee met kruiden heeft verschillende voordelen, zoals de positieve werking op de spijsvertering en de kalmerende werking op je zenuwstelsel. In de winter verwarmt de thee je lichaam, ook je weerstand kan verhoogd worden hierdoor. Voor het slapen gaan kan kruidenthee met de juiste kruiden je zenuwstelsel tot rust brengen zodat je relaxed. De ideale temperatuur van de thee is tussen de 95 en 97 graden. het water mag dus niet kokend zijn, want dan zouden de actieve stoffen van bepaalde planten verloren gaan. Laat de thee gerust 5 tot 10 minuten trekken voor een optimaal resultaat.

thee

Kruiden voor de thee

Salie: ontsmettend bij keelpijn en verkoudheid.

Gember: bevordert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem.

Tijm: antiseptische eigenschappen, bloedzuiverend, antibioticum.

Brandnetel: zuiverend, verdrijft afvalstoffen.

Paardenbloem:stimuleerd de leverfunktie, urinedrijvend, zuiverend.

Lavendel: bevordert de spijsvertering, positieve werking op het zenuwstelsel.

Venkel: krampwerend, onstekingsremmend.

Kurkuma: antibacterieel, ontstekingsremmend.

Munt: gaat miselijkheid tegen, verbetert de concentratie.

Kamille: rustgevend, heplt bij buikkrampen, desinfecterend.

Rozemarijn: verkwikkend, stimulans voor de hersenen.

groene thee

Recept kalmerende thee (voor een opgeblazen gevoel)

* sap van een citroen

* stukje gember ( 2 tot 3 cm )

* 1 cup (250ml) gekookt water

Methode

Doe het citroensap en het stukje gember in een glas. Schud er water overheen dat net van de kook af is, en laat deze zeker 5 minuten trekken. Haal de gember eruit en drink het met kleine slokjes, zodra het wat afgekoeld is.

———————–

Recept zuiverende thee

* 1/2 tl gedroogde brandnetels

* 1/2 tl gedroogde paardenbloem

* 1 cup (250 ml) gekookt water

Methode

Zodra het water heeft gekookt schenk het in een beker/ glas. Neem een thee-ei of zakjes waar je de kruiden in kunt doen. Doe het zakje of thee- ei in het gekookte water. Laat het ongeveer 3 tot 5 minuten inwerken tot de smaak is bepaald.

Recept verkwikkende thee

* 1/2  tl gedroogde fijngehakte rozemarijnnaaldjes

* 1/2 tl gedroogde muntblaadjes

* 1 cup (250 ml) gekookt water

Methode

Zodra het water heeft gekookt schenk het in een beker/ glas. Neem een thee-ei of zakjes waar je de kruiden in kunt doen. Doe het zakje of thee- ei in het gekookte water. Laat het ongeveer 3 tot 5 minuten inwerken tot de smaak is bepaald.

———————–

Veiligheid voor alles

Bij het gebruik van kruiden kan er een contra-indicatie gelden zoals bij zwangerschap, kinderen, mensen met een hoge bloeddruk, hartproblemen en degene die medicijnen slikken. Vraag advies aan de (huis) arts of apotheker of meester- kruidkundige wanneer je kruiden medicinaal gaat toepassen.

 

 

 

Cacao truffels met sinaasappel

Op dit blog, in mijn E- book en nieuwste “papieren” boek, wat gedrukt is op recycled papier, staan een aantal recepten met rauwe cacaopoeder. Sinds ik weet hoe makkelijk het is om zelf chocolade te maken, wordt er veel geëxperimenteerd in de keuken en ontstaan er lekkere recepten. Ook tijdens workshops worden er soms per ongeluk teveel van dit ingrediënt gebruikt en blijkt het ook nog beter van smaak te zijn in sommige gevallen.

Hebben jullie trouwens al eens de suikervrije chocolade bonbons gemaakt?

De truffels, waar je hieronder het recept van vindt zijn echt goddelijk van smaak, de structuur is nauwelijks van de orginele chocolade truffels te onderscheiden. De eerste hap smaakt meteen naar meer, gelukkig kunnen er van deze hoeveelheid zeker 12 stuks worden gemaakt. Het geheim van de samenstelling zijn de mejouldadels, die zacht zijn en bijna smelten in de mond. Als er geen mejouldadels in de buurt verkrijgbaar zijn, kan er ook een andere soort dadels gebruikt worden, deze zet je dan in een schaaltje water een paar uurtjes, of een hele nacht, zodat ze ook zachter en beter gemixt kunnen worden in de keukenmachine. Laten we zo beginnen..

Iets over dadels..

De dadel is een steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst. De vrucht wordt vers of gedroogd gegeten. De teelt van dadels is zeer oud en is waarschijnlijk begonnen in het Midden-Oosten. Er zijn meer dan 400 soorten dadels. Dadels zijn perfecte snoepvervangers. Natuurlijk bevatten ze vruchtensuiker, maar dat is nog altijd beter dan door fabrieken gemaakte snoepjes met geraffineerde suiker, fructosestroop en kunstmatige zoetstoffen.Vooral de vitaminen uit het B-complex zijn goed vertegenwoordigd in de dadel, namelijk vitamine B1,B2,B3, B5 en vitamine B6, B11. Ook zit er een gedeelte vitamine A in. De mineralen koper, kalium, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, calcium en zink zijn ook aanwezig als voedingsstof. Tegen staar werkt het preventief omdat er zeaxanthine in dadels zit. Het is ook goed voor de stoelgang, het is namelijk erg vezelrijk. Het werkt preventief tegen kanker door dezelfde vezels plus de tanninen en vitaminen die hierin vertegenwoordigd zijn. Dadels kun je fijnprakken en uitstekend door de granola doen in plaats van suiker. Dadels worden ook gebruikt om raw food-gebakjes mee zoet te maken, en gemixed met noten, zaden, granen, kokos en cacao (chocolade) kan je weer een zoete vulling voor een dessert of andere lekkernij mee maken.

cacao bonbons  truffels

Dit recept is met een sinaasappelsmaak, wat erg goed combineert met chocolade. Het kan met sinaasappelrasp of essentiële olie met sinaasappel gemaakt worden, wat een typische bonbon met likeur wordt hierdoor.

Ingrediënten

* 1 cup dadels

* 1/4 cup rauwe cacaopoeder

* 1 el kokosolie (niet gesmolten)

* 1/4 tl zeezout

* 1 tl sinaasappelrasp of 3 tot 6 druppels essentiële olie

* 1 tl tot 1 el water ( weekwater van de dadels)

Methode

De dadels ontpitten, als ze erg droog zijn zet ze dan even in een schaaltje water zodat ze wat zachter worden. De dadels kunnen in een keukenmachine, maal deze wat kleiner. Nu kan de cacaopoeder, zeezout, sinaasappelrasp, kokosolie erbij. Mix dit tot een mengsel dat plakkerig wordt, gebruik de pulseerknop en meng het water erbij. Neem steeds een kleine hoeveelheid in je handen en rol er een balletje van, geef ze nog een coating van cacaopoeder. Zet de bonbons nog even in de koelkast, dan worden ze nog lekkerder!

 

 

 

 

5 groene smoothies

Veel mensen zouden eens moeten weten hoe lekker én gezond een groene smoothie is, of misschien ben jij wel één van degene die net als ik al vrijwel elke morgen een (groene) smoothie drinkt!

Smoothieclass

Als ik de groene smoothie introduceer en enkele varianten laat zien en proeven in een van de smoothieclasses die er de afgelopen jaren bij mij thuis zijn geweest, wordt er gekeken met een bijna verbaasde gezichtsuitdrukking hoe een groen drankje met groente en fruit zo lekker zijn! De leukste gezichtjes zijn die van de kinderen die hier dan te gast zijn geweest voor een kinderfeestje.

Basis technieken

In de volgende groene smoothies zit dus groente en of kruiden verstopt, deze geven de groene kleur aan het drankje. Samen met een vloeistof als water, plantaardige melk, thee of sap dient dit als basis. Voor een verdikking zorgen bijvoorbeeld, bananen, avocado’s, (kokos)yoghurt of granen zoals havermout. Als beleving en gezondheidsbonus zijn er kruiden of specerijen, gember, kurkuma, peterselie, koriander of andere kruiden.

Voor de extra sensatie kun je ook nog superfoods toevoegen, net zoals in de smoothies hieronder. Denk aan hennep- of chiazaadjes, proteïnepoeder, gedroogde gojibessen, macapoeder of groene poeders die de gezondheid erg bevorderen.

Voordelen

Groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van eiwitten,  vitaminen, vezels, anti-oxidanten en mineralen. Ze bevatten stoffen die in geen enkele andere groentesoort te vinden zijn. Groene bladgroenten helpen bovendien ‘verzuring’ van het lichaam tegen te gaan. Dat betekent dat ze stoffen bevatten die je lichaam zuiveren van gifstoffen die kunnen ophopen door luchtvervuiling, bewerkt voedsel en het afsterven van je eigen lichaamscellen. PH-waarde is de belangrijkste rol van voeding in het onderhouden van een evenwicht tussen zuren en basen in onze lichaamsweefsels. Meer over de zuurtegraad, oftewel PH- waarde van je lichaam, lees je in het blog van de zoetzure komkommer.

Door groene smoothies toe te voegen aan je eetpatroon merk je binnen twee weken al verschil in je lichaam. Je ondergaat als het ware een detox-kuur, en gaat je snel fitter en gezonder voelen. Door smoothies te drinken wordt je niet alleen energieker, ook je huid wordt mooier, je verliest vet, vermindert allergische reacties, acne en verkleint de kans op aandoeningen als kanker en osteoporose en ga zo maar door. Reden genoeg om dit eens te proberen..

Tips

* Drink je smoothie solo.

* Kauw op je smoothie, zoveel mogelijk.

* Kies zoveel mogelijk voor biologisch.

* Kies zoveel mogelijk voor locaal groente en fruit.

* Gebruik bladgroente en kruiden in de smoothie.

* Drink je smoothie in de ochtend als start van de dag

* Drink en bewaar je smoothie in een glazen fles of potje en niet in plastic.

* Gebruik mild smakende bladgroente zoals sla, spinazie, boerenkool, postelein of bleekselderij.

* Bevroren fruit is een heel goed alternatief voor vers fruit, in de zomer is het voordelig om grote hoeveelheden bij een boer te kopen en in de vriezer te doen.

* Superfoods verrijken je smoothie, als je lichaam meer vitaminen en mineralen nodig heeft.

* Combineer je smoothie niet met veel verschillende ingrediënten.

blender  groene smoothie

1. Groene boerenkool smoothie

Ingrediënten

* 1 cup (kokos) water

* 1 cup fijngeneden boerenkool

* 1 appel in stukjes

* 1 banaan

* 1 tl citroensap

* 1 el proteïnepoeder (vanille)

Methode

Snij de boerenkool fijn, gebruik het blad niet de stengel. Snij ook de appel in stukken. Pers de citroen uit. Alle ingrediënten kunnen in een blender, of gebruik de staafmixer. Mix het tot een romig geheel.

—————-

2. Groene kruiden smoothie

Ingrediënten

* 1 cup amandelmelk

* 1 cup kruiden, peterselie en/of koriander

* 1 banaan

* 1 kiwi

* 1 el citroen- of limoensap

* 1 el chiazaadjes

Methode

Pers de citroen of limoen uit, pel de banaan. Alle ingrediënten kunnen in een blender, of gebruik de staafmixer. Mix het tot een romig geheel.

—————-

3. Groene romige gember smoothie

Ingrediënten

* 1 + 1/2 cup afgekoelde groene thee of water

* 1/2 avocado

* 1 cup spinazie

* 1 cup mango

* 1 el notenpasta ( amandel-walnoten- cashewpasta)

* 2 tot 3 cm verse gember fijn gehakt.

Methode

Zet een grote beker groene thee, of gebruik water. Snij de mango in blokjes of schrijfjes. Halveer de avocado en hak het stukje gember in kleinere stukjes. Alle ingrediënten kunnen in een blender, of gebruik de staafmixer. Mix het tot een romig geheel.

—————-

4. Groene sinaasappel smoothie

Ingrediënten

* 1 + 1/2 cup verse sinaasappelsap

* 1 banaan

* 1 cup spinazie

* 1 el hennepzaadjes

* 1 el proteïnepoeder (vanille)

Methode

Pers 4 tot 6 sinaasappels uit en meet 1 cup af. Pel de banaan. Alle ingrediënten kunnen in een blender, of gebruik de staafmixer. Mix het tot een romig geheel.

—————-

5. Groenste  smoothie

Ingrediënten

* 1+1/2 cup hennepmelk

* 1 banaan

* 1 peer

* 1 cup boerenkool

* 1 el groene thee of groene poeder (greens)

* 1 tl chiazaadjes

Methode

Maak de hennepmelk (klik). Pel de banaan, snij de peer in stukken. Snij de boerenkool fijn, gebruik het blad niet de stengel. Alle ingrediënten kunnen in een blender, of gebruik de staafmixer. Mix het tot een romig geheel.