Monthly Archives: June 2015

Mallorca & homemade amandelmelk met anijs & vanille

Mallorca staat bekend om de vele vegetarische en veganistische restaurants, in de hoofdstad Palma vind je de meeste. Ook de kwaliteit van het aanbod is erg goed, er is voor iedereen wel wat lekkers te vinden naar keuze.

Mijn man en ik zijn net terug gekomen van een vakantie op Mallorca, uitgerust , genoten van het mooie weer, en zo geïnspireerd door alles wat we gezien, gegeten en gedronken hebben. Bij ons verblijf  ‘Son Bernadinet’ tussen Porreres en Campos, was het goed vertoeven, rustig in de natuur met verschillende moestuinen, citroenbomen, amandelbomen om ons heen. Het ontbijt bestond uit vers fruit en sapjes, eitjes van de huiskippen, allerlei hapjes, homemade jam en yoghurt, koffie met amandelmelk (op verzoek), en allerlei soorten brood, taartjes en cakejes.

We hebben heerlijk gegeten bij Bon Lloc  (www.bonllocrestaurant.com) in de hoofdstad Palma, hier werden we verrast met een 4 gangen lunch voor maar 14,50 per persoon. Het menu bestond uit een koud venkelsoepje, salade, quinoa met kruiden, specerijen en groente, en als afsluiter een panna cotta van kokos en chocoladesaus.

Bij Bella verde (www.restaurantbellaverde.com) in Port de Pollença is het genieten in een mooie tuin met olijf- en vijgenbomen. Dit restaurant is populair bij veganisten en vegetariërs die een avondje gezellig willen gaan eten. Wij kozen voor een pallet met allerlei hapjes als voorgerecht, gevolgd door pompoenstukjes in filodeeg, met spinazie en warme kersen erbij gepresenteerd. De chocolade brownie als toetje!

mallorca  mallorca

Verse amandelen die net uit de schil kwamen, heb ik gekocht bij een knusse ‘ecológico’ winkel in Port d’ Alcudia, het noorden van Mallorca. Wat een leuk dorpje om te zijn, en rond te wandelen. Geïnspireerd door de vele amandelbomen, en amandelen die er te koop zijn, bedacht ik dat het misschien wel eens lekker zou zijn om amandelmelk zelf te maken met anijs en vanille, als verfrissend zomerdrankje. Amandelmelk maak ik al bijna 10 jaar zelf, sinds ik gevoelig ben voor koemelk ( lactose). Het is niet moeilijk, je hebt alleen een speciale notenzeefzakje of een stuk kaasdoek nodig, én een goede blender.

Ingrediënten amandelmelk

* 1 cup amandelen

* 3 cups water

Methode

De amandelen kun je het beste in de avond klaarzetten, want ze horen 12 uur te weken in water. Doe 1 cup amandelen in een glazenkom of mason jar, en schenk er water overheen zodat ze onder staan. Hierbij gaat een theelepel zeezout of appelazijn. Dit doen we omdat noten van nature enzymremmers, fytinezuur, tannine bevatten, en dat zijn stoffen die de opname van jodium door je schildklier belemmeren.

De volgende dag spoel je de amandelen goed af met water. Doe deze dan in een blender met 3 cups water, en blend totdat je een melk ziet onstaan. Neem de kaasdoek of zeefzakje en schud de massa erin. Laat het uitlekken en knijp vervolgens alle vloeistof eruit. De pulp kun je bewaren en als deeg gebruiken voor koekjes bijvoorbeeld. Schenk de melk in een beker of mason jar en zet het in de koelkast.

amandelen  amandelmelk

Amandelmelk met vanille en anijs

* 1 cup amandelmelk

* 1/2 tl anijszaadjes fijngemalen

* 1 vanilleboon (inhoud)

* 1 el honing of agavesiroop (optioneel)

* 2 ijsblokjes

Methode

Doe 1 cup amandelmelk in de blender samen met de anijs, vanille, honing en de ijsblokjes. Mix dit samen tot een geheel. Drink het zomerdrankje meteen, of zet het in de koelkast. Doe er nog een aantal ijsblokjes in voor extra frisheid als je de gehele hoeveelheid op tafel zet.

 

 

Rabarber vanille compôte

Sommige blogs hoeven niet zo uitgebreid, zoals dit bijgerecht met de seizoensgroente rabarber. Vorige week kwam onze overbuurvrouw mij een grote tas met rabarberstengels brengen, zij bezoekt geregeld een biologische volkstuin. Ik heb ze nog niet in mijn moestuin gezaaid, volgend jaar maar eens proberen.

Wat kun je zoal met rabarber maken, in ieder geval ging er meteen een rabarberstengel in de smoothie. De foto staat op mijn pagina van facebook, de ingrediënten zijn van deze smoothie; 1 cup sinaasappelsap, 1/2 cup aardbeien, 1/2 cup rabarberstukjes, 1 banaan, 1 eetlepel vanille proteinepoeder en 1 tl kokosolie. Een crumble is ook erg lekker, vorig jaar poste ik twee soorten, namelijk een aarbei vanille crumble , en een appel kaneel crumble, die makkelijk vervangen kunnen worden door rabarber.

Het volgende recept is niet zo moeilijk, en smaakt erg goed. Lekker bij een zomers stampotje, als tussendoortje, of als ontbijt.

Je kunt de compôte die hieronder beschreven staat het als laagje in de yoghurt verwerken, en er een decadent dessert van maken.

Iets over rabarber..

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijn-rode lange stelen en grote donkergroene bladen. Deze friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compôte of bijgerechten. Rabarber is ideaal als je kampt met verstopping, maar ook als je last hebt van bloedarmoede. De groente is namelijk rijk aan ijzer en andere mineralen zoals kalium , calcium en magnesium. Rabarber reinigt de lever en is dus ook gunstig bij geelzucht. Bovendien bevat het de vitamine B1, B2, B6, en C. Nog een voordeel van rabarber: het is caloriearm en bevat veel vezels. In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor verminderd. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan.

rabarber  rabarber

Ingrediënten rabarber compôte

* 2 cups rabarber in stukjes

* 2 appels

* 1 el vanille extract

* 1/4 tl kruidnagelpoeder

* 2 el kokosbloesemsuiker

Methode

Snij de rabarber en appel in stukjes. Neem een steelpan en doe de stukjes rabarber en appel erin met een bodempje water.

Zet het vuur matig dat het de rabarber en de appels zacht worden. Doe de vanille en de kokosbloesemsuiker erbij en zet het vuur laag zodat het blijft pruttelen. Na ongeveer 10 à 12 minuten is het klaar!

 

 

Dadel banaan pecan caramel ijs

Dit ijs is lekker!! Ideaal voor een zomerse dag, dessert of tussendoortje..

Je hebt het echt niet in de gaten dat er geen zuivel in verwerkt is. Als je van de soort zoete crunchy ijs bent, makkelijk en snel, dan wordt je erg blij van dit recept. Je kan het bijna geen recept noemen, de bananen gaan een nachtje van tevoren, of langer in de diepvries,  als je deze met of zonder andere ingrediënten tot een massa pulseert, is het al klaar, kortom een koud kunstje!

Iets over bananen..

Bananen zijn ultieme tussendoortjes: ze krikken het energiepeil meteen op. Een rijpe banaan is gemakkelijk te verteren, omdat het grootste gedeelte van het zetmeel al is omgezet in suiker en dus geschikt om verstopping te verhelpen (onrijpe banenen veroorzaken juist verstopping). Suikers en vezels maken bananen tot een uitstekende energiebron, vooral als ze samen met noten en yoghurt worden gegeten. De fructo-oligosaccharides (FOS) in bananen voeden de goede bacterien in de darmen. De pectinevezels in de vruchten kalmeren ook brandend maagzuur, maagzweren en ontstekingen in het spijsverteringskanaal, en verlagen tegelijkertijd het cholesterolgehalte. Bananen zijn daarnaast een goede bron van vitamine B6 en bevatten het mineraal kalium. Verder bevatten ze ook tryptofaan, dat het lichaam kan omzetten in serotonine: een hormoon dat helpt tegen sombere buien, en de slaap bevordert.

IMG_6039  pecan dadel ijs

Ingrediënten

* 1 cup bananenschijfjes (bevroren)

* 1/4 cup pecannoten

* 3 dadels

* 1 el lucumapoeder ( optioneel )

Methode

De bananen hebben 1 nacht of langer in de diepvries doorgebracht.

Deze gaan in een keukenmachine nadat ze ongeveer 5 minuutjes licht zijn ontdooid, maal fijn tot een massa. Daarna kunnen de dadels en de pecannoten erbij, en eventueel het lucumapoeder. Pulseer dit tot een mengsel, niet teveel want dan mis je de crunchy stukjes in het ijs.

Schep het mengsel in ijsvormpjes of in een kleine bakvorm, plaats dit minimaal 2 uurtjes in de diepvries.