Rabarber vanille compôte

Sommige blogs hoeven niet zo uitgebreid, zoals dit bijgerecht met de seizoensgroente rabarber. Vorige week kwam onze overbuurvrouw mij een grote tas met rabarberstengels brengen, zij bezoekt geregeld een biologische volkstuin. Ik heb ze nog niet in mijn moestuin gezaaid, volgend jaar maar eens proberen.

Wat kun je zoal met rabarber maken, in ieder geval ging er meteen een rabarberstengel in de smoothie. De foto staat op mijn pagina van facebook, de ingrediënten zijn van deze smoothie; 1 cup sinaasappelsap, 1/2 cup aardbeien, 1/2 cup rabarberstukjes, 1 banaan, 1 eetlepel vanille proteinepoeder en 1 tl kokosolie. Een crumble is ook erg lekker, vorig jaar poste ik twee soorten, namelijk een aarbei vanille crumble , en een appel kaneel crumble, die makkelijk vervangen kunnen worden door rabarber.

Het volgende recept is niet zo moeilijk, en smaakt erg goed. Lekker bij een zomers stampotje, als tussendoortje, of als ontbijt.

Je kunt de compôte die hieronder beschreven staat het als laagje in de yoghurt verwerken, en er een decadent dessert van maken.

Iets over rabarber..

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijn-rode lange stelen en grote donkergroene bladen. Deze friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compôte of bijgerechten. Rabarber is ideaal als je kampt met verstopping, maar ook als je last hebt van bloedarmoede. De groente is namelijk rijk aan ijzer en andere mineralen zoals kalium , calcium en magnesium. Rabarber reinigt de lever en is dus ook gunstig bij geelzucht. Bovendien bevat het de vitamine B1, B2, B6, en C. Nog een voordeel van rabarber: het is caloriearm en bevat veel vezels. In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor verminderd. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan.

rabarber  rabarber

Ingrediënten rabarber compôte

* 2 cups rabarber in stukjes

* 2 appels

* 1 el vanille extract

* 1/4 tl kruidnagelpoeder

* 2 el kokosbloesemsuiker

Methode

Snij de rabarber en appel in stukjes. Neem een steelpan en doe de stukjes rabarber en appel erin met een bodempje water.

Zet het vuur matig dat het de rabarber en de appels zacht worden. Doe de vanille en de kokosbloesemsuiker erbij en zet het vuur laag zodat het blijft pruttelen. Na ongeveer 10 à 12 minuten is het klaar!