Monthly Archives: March 2015

Popcorn met kerrie of chocolade (hartig & zoet)

Popcorn, iets wat licht en caloriearm is, en simpel om zelf te maken. De zoete variant is het bekendste, je weet wel, als je naar de bioscoop gaat.. dan is popcorn wel een must. Heel lang geleden heb ik samen met mijn moeder en broertje ook eens popcorn gemaakt, leuke bezigheid om met kinderen te doen, ideaal voor een vrije middag of weekend, dan is er meestal ook wat meer ruimte.

Popcorn wordt van mais gemaakt, olie en zeezout. Wat ik heb gedaan is, dat ik twee varianten heb bedacht, namelijk een hartige en een zoete. De ene met kerriepoeder in de hoofdrol en de andere met chocolade. Je kan ze allebei eens proberen, als je toch bezig bent in de keuken dan kun je ook meteen beide als tussendoortje maken.

Mijn keuken is echt een chaos als ik recepten aan het uitproberen ben, en als het dan gelukt is snel de camera erbij om wat foto’s maken (met vieze vingers), ja.. zo gaat dat nu eenmaal in bloggersland. Ik ben altijd blij als het recept geslaagd is, dan kan ik aan de slag met het blog voor jullie!

hartige popcorn  popcorn

Ingrediënten popcorn met kerrie

* 1/4 cup maiskernels (biologisch)

* 1 el kokosolie

———–

* 1 tl kerriepoeder

* 2 el kokosolie

* snufje zeezout

* 1 el edelgist

Methode

Allereerst smelt je de kokosolie in een pannetje, hier gaat de kerriepoeder en zeezout doorheen geroerd worden, zet het vuur uit en roer de eetlepel edelgist erdoor.  Maak een vloeibaar geheel.

Zet dit even opzij.

Doe de kokosolie is een pan (met deksel) en wacht totdat het heet wordt, dit merk je als je 1 of 2 maiskernels erin doet en ze poppen tot popcorn. Doe de rest van de mais erbij en doe de deksel op de pan, laat een kiertje open zodat de stoom eruit kan, zet het vuur uit als het popt.

Eenmaal zover, schud je de popcorn in een grote kom, en schud je vervolgens het kerriemengsel erover.  Meng met je handen alles onder elkaar.

chocolade popcorn  popcorn

 Ingrediënten popcorn met chocolade

* 1 el kokosolie

* 1/4 cup maiskernels (biologisch)

————

* 2 el kokosolie

* 1 1/2 el cacapoeder

* 1tl agavesiroop

* snufje zeezout

Methode

Allereerst smelt je de kokosolie in een pannetje, hier gaat de cacaopoeder, en een snufje zeezout bij. Roer door tot dat dit gemengd is en dan kan de agavesiroop erbij, proef even of het naar wens is, zo niet doe er dan wat meer cacaopoeder en/of agavesiroop bij.

Zet even opzij.

Doe de kokosolie is een pan (met deksel) en wacht totdat het heet wordt, dit merk je als je 1 of 2 maiskernels erin doet en ze poppen tot popcorn.Doe de rest van de mais erbij en doe de deksel op de pan, laat een kiertje open zodat de stoom eruit kan, zet het vuur uit als het popt.

Eenmaal zover, schud je de popcorn in een grote kom, en schud je vervolgens het cacaomengsel erover en meng met je handen alles onder elkaar. Zeezout over de chocolade bedekte popcorn is extra lekker!

 

 

Kurkuma gember citroen tonic

Af en toe een flinke boost voor je immuunsysteem is geweldig! Je raast soms maar door, en staat te weinig stil bij belangrijke levenszaken, je gezondheid bijvoorbeeld! Dan komt er een moment dat het even niet zo soepel loopt en heb je het gevoel dat je ziekt wordt. Stop..! Tijd voor jezelf.

Het lichaam heeft verzorging nodig in de vorm van voeding, en niet alleen voor lijf maar ook voor je welzijn. Wees lief voor jezelf, neem een warm bad, luister naar je favoriete muziek, ga wandelen of hardlopen en breng tijd door in de natuur, doe iets waar je blij van wordt. Je knapt er van op, en er komen misschien wel weer nieuwe ideëen van.

Met deze medicinale tonic voel je je meteen alweer ‘alive and kicking’. De nodige vitamine en mineralen zorgen ervoor dat je lichaam weer een opkikker krijgt, het bloed wordt gezuiverd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd.

Als je geen verse gember en kurkuma in huis hebt zou je het ook eens met de poedervorm kunnen proberen. Vers is natuurlijk wel lekkerder, en meest effectief. Hetzelfde geldt voor het kokoswater, maar makkelijker is het om het uit een pakje te halen. Met gefilterd of mineraalwater én een snuf zeezout, is dit een prima alternatief voor het kokoswater.

tonic  tonic

Ingrediënten

* 3 cm verse kurkumawortel

* 2 cm verse gemberwortel

* 1 cup kokoswater

* 1/2 citroen ( geschild )

* 1 el honing

* snufje zwarte peper

* snufje cayenne poeder ( optioneel )

Methode

Alle ingrediënten in een blender en mix dit zodat alles gemengd en een geheel is geworden.

Schenk het in een groot glas en drink het op je gemak en geniet.

gember  Kurkuma

Iets over gember..

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt als een medicinaal en spiritueel zuiveringsmiddel. De wortel is erg veelzijdig, verwarmend, en maakt het tot een uitstekende toevoeging voor hartige en zoete gerechten. Gember wordt vooral gebruikt om de darmen te kalmeren, helpt bij misselijkheid, en verzacht buikkrampen, diarree en winderigheid. Tevens helpt het ook bij reisziekte en helpt maagzweren te genezen. De ” gingerol” in gember onderdrukt ontstekingen in het lichaam, dus gunstig voor mensen met artritis en astma. Wat hart en bloedvaten betreft, gember vermindert het stroperig worden van het bloed, kalmeert het hart en verlaagt het cholesterolgehalte.

Iets over kurkuma..

Kurkuma, een wortel verwant aan gember, wordt wel saffraan van de armen genoemd. Het bevat curcumine dat de leverfunctie kan verbeteren; als ontstekingsremmer is het nuttig bij artritis, de ziekte van Crohn en chronische dikkedarmontsteking. Kurkuma wordt geneeskrachtiger wanneer je deze samen met zwarte peper inneemt. Zonder zwarte peper wordt het moeilijker in het bloed opgenomen.

 

 

Chili sin carne

Er zijn zoveel verschillende “keukens”, dan bedoel ik natuurlijk de smaken en geuren van allerlei landen. Niet alleen wat er gegeten wordt in een bepaald land, maar het hele plaatje rondom hun cultuur is erg interessant en maakt nieuwsgierig.

We kunnen elke dag/week, een gerecht maken uit een land dat je graag eens bezoekt. Met de gedachte zijn we dan toch even op die plek. Er staan in ieder geval nog heel wat reizen gepland in mijn hoofd, nu nog maar eens kijken of de dromen mogen uitkomen..

In Mexico eten ze veel vlees en bonen, toch? Vlees is niet mijn favoriet, en eet dit al langer als 12 jaar niet meer, maar af en toe bonen en peulvruchten vind ik niet verkeerd, het bevat proteïne.

De smaken van de chili sin carne zijn pittig en verwarmend. De cacao hierin maakt het gerecht tot een compleet geheel.

Deze hoeveelheid is voor 2 tot 3 personen.

chili sin carne

Ingrediënten

* 1 ui

* 1 paprika

* 1 wortel

* 1/2 tot 1 cup gemengde bonen ( bruine, kidney, kikkererwten )

* 1 cup verse tomaten, of een blik/glas stukjes tomaat

* 1 el kokosbloesemsuiker ( optioneel)

————-

Kruidenmix

* 1/4 tl chilipoeder

* 1 tl kaneel

* 1 tl komijnpoeder

* 1 tl oregano kruiden

* 1 el cacaopoeder

* 1/4 tl zeezout

kruiden mix

Methode

Fruit de ui aan, vervolgens voeg je er de stukjes paprika en wortel aan toe. Enkele minuten later kunnen de bonen en de tomaten erbij. Maak het kruidenmengel intussen en schud deze bij de rest. Met de deksel op de pan laat je het op zacht vuur garen, af en toe roeren. Als de wortel iets zachter is geworden is het klaar. Alles bij elkaar duurt dit proces ongeveer 15 tot 20 minuten. Serveer de chili sin carne met rijst of wraps.

 

Iets over paprika..

Paprika is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden gegeten: rauw, geroosterd, geroerbakt, in ovenschotels. Capsaicine, de stof die paprika en pepers scherp maakt, heeft een antibacteriële werking en werkt ontstekingsremmend en opwekkend. Paprika zuivert de neusholten. Paprika’s zitten boordevol vitamine A en C ter versterking van het immuunsysteem: met paprika’s zijn infecties buiten de deur te houden. Deze vitamines zijn ook onontbeerlijk voor een gezonde huid en longen en beschermen bovendien tegen kanker. Verwarmde paprika’s verliezen veel van hun eigenschappen, verwerk ze indien mogelijk rauw. Als lid van de nachtschadegewassen kan paprika symptomen bij artritis versterken en irriterend werken op de darmen bij mensen die er gevoelig voor zijn.

 

 

Wortelcake met cashew kokos frosting

Een dagje niets gepland, hoe heerlijk is dat!

Echt even helemaal voor jezelf. Ik besluit een uurtje langer in bed te blijven. Later in de keuken maak ik een romige amandel pruimen-kersen- banaan smoothie en samen met mijn man genieten we ervan. Kijkend naar het zonnetje wat voorzichtig voor de dag komt.

Ik ga buiten in de moestuin aan de slag, nadat deze wortelcake in de oven staat. De moestuin wordt omgespit en de struiken gesnoeid. Een hele klus maar wel leuk om te doen. De zaadjes kunnen nog niet gezaaid worden, want daar is de grond nog te koud voor.

De wortelcake is bijna klaar. Lekker met een kop koffie erbij is het genieten in de tuin. De lente is al voelbaar en de vogeltjes fluiten al op hun best.

Het recept van de cake is aangepast. De wortelcake kan ook gemakkelijk glutenvrij gemaakt worden door het speltmeel door rijst- of glutenvrije havermeel te vervangen. De wortel cake bevat erg weinig suikers en je kan de cake vegan maken met de ei vervangende chia. Genoeg opties voor iedereen.

Iets over wortels..

Die oude vertrouwde wortel, gewoon, niet duur en veelzijdig. De oorspronkelijke wortel uit Azië was overigens paars en niet zo zoet van smaak. Dat wortels de reputatie hebben dat ze het gezichtsvermogen verbeteren, komt doordat ze zo enorm veel betacaroteen bevatten. Het lichaam zet dit om in vitamine A voor gebruik in de huid, de darmen en het imuunsysyteem en natuurlijk de ogen. Als vitamine A eenmaal in het netvlies van het oog aankomt, wordt het omgezet in rhodopsine, een paars pigment dat nodig is om in het donker te kunnen zien. Daarnaast beschermen de antioxidanten krachten van betacaroteen tegen slijtage van het netvlies en grauwe staar. Wortesl zijn licht verteerbaar, vooral in gekookte vorm, rauw is niet voor iedereen goed te hebben. Ze zitten vol met vezels, vitamine C en het mineraal silicium dat ook erg goed is voor je huid.

wortel cake

Ingrediënten

* 1 cup speltmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1/2 tl zuiveringszout

* 1 tl kaneel

* 1/2 tl vanille merg poeder

* 1/4 cup kokossnippers

* 1/4 cup hazel-of walnoten

* 1/8 tl zeezout

* 1 cup geraspte wortel

————–

* 2 eieren of 6 el chia eivervanger **

* 1 geprakte banaan

* 1/4 cup gesmolten kokosolie

* 2 el ahornsiroop

Vegan optie

** Als vervanging van ei kun je gebroken lijnzaad laten wellen in water. De ratio is 1:3, 1 deel lijnzaad en 3 delen water.

 

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingrediënten apart van de natte ingrediënten.

Smelt de kokosolie au bain marie en meng daar de geprakte banaan en ahornsiroop bij.

Meng alles bij elkaar.

Doe het cakemengsel in een cakevorm of taartvorm en zet het in de oven.

Na 40/45 minuten is het klaar, testen kan met een sateprikker die er dan droog uitkomt.

——————

Ingrediënten cashew kokos frosting

* 1 cup cashewnoten

* 1/2 cup (kokos) water

* 1 el citroensap

* 1 tl agavesiroop

* 1 el kokosmeel

Methode

In de blender gaan alle ingrediënten.

Mix deze tot een romig geheel. Indien de frosting te dun is kan er wat kokosmeel bij. Is de frosting te dik, dan iets meer water erbij.