Monthly Archives: January 2015

Boekweit porridge (raw)

Eigenlijk heb ik in de winter het liefst warme gerechten, maar ik begin in de ochtend toch vrijwel altijd een smoothie of fruit. Enkele uren later is het tijd voor een chia- of boekweitporridge, havermoutontbijt of zuurdesembrood komt ook wel eens voorbij.  Variatie is erg belangrijk zodat je elke dag weer andere voedingstoffen in je systeem krijgt.

Jaren geleden heb ik filmpjes bekeken hoe je deze boekweit porridge moest maken en heb deze dan ook vaak geoefend in de keuken. Meestal maak ik dezelfde basis, met wel een verscheidenheid aan toppings.

Boekweit zet uit als je het met water overgiet en laat weken. Je kan het na 15 minuten afspoelen en gebruiken. Als je het wilt laten ontkiemen.. dan houdt je ze vochtig op kamertemperatuur. Na ongeveer 24 uur later krijgen ze ministaartjes (het kiemproces).

 

Ingrediënten

* 1 cup boekweit

* 1  banaan

* 1/4 tl kaneel

* 1/4 tl vanille

* 1 el honing/ agavesiroop

* 1 tl citroensap

* 1/4 cup amandelmelk

Methode

In een keukenmachine gaat 1 cup boekweit (eventueel  gekiemd),  of zeker 15 minuten geweekt in water, en goed is afgespoeld. Maal dit tot een korrelig tot fijn geheel.

De amandelmelk, de banaan, kaneel en vanille, citroensap, en honing gaat erbij. Meng dit samen tot een romige substantie.

Schep het mengsel in leuke glaasje of kommetjes en top het af met notenboter, ( gedroogd) fruit, of granola.

boekweit porridge  boekweit pap

Iets over boekweit..

Boekweit is geen graan, maar een vruchtenzaad dat verwant is aan rabarber. Dit maakt boekweit een goed alternatief voor mensen die allergisch zijn voor granen met gluten ( tarwe, haver, rogge en gerst). Boekweit bevat vezels en alle acht essentiele aminozuren , waardoor het voor een graanachtig product een goede eiwitbron is. Hoewel boekweit niet zo veel van het aminozuur tryptofaan bevat, zorgt het koolhydraatgehalte ervoor dat het tryptofaan in serotine wordt omgezet, die het humeur positief beïnvloed. Het magnesium in boekweit zorgt voor ontspanningvan het zenuwstelsel en de spieren. Het ‘vruchtenzaad’ is tevens rijk aan rutine, een antioxidant die bloedvaten versterkt en voorkomt dat bloedplaatjes in het bloed samenklonteren.

 

 

Winter quinoa salade met tahini-honing dressing

Het is januari, en hartje winter. Ik kan erg genieten van alle seizoenen maar heb toch een voorkeur voor de lente. De eerste slazaadjes zijn gezaaid en beginnen al te ontkiemen, de piepkleine plantjes staan al fier overeind en ready to grow!  Het gevoel daarbij geeft je vreugde, en is weer een begin van een ‘nieuwe start’.

In de winter hebben we behoefte aan warmte, aan voedingstoffen die je kacheltje goed laten branden. Af en toe heb ik dan ook zin in een salade, maar dan wel eentje die niet te koud is. Met deze ingrediënten heb je een volwaardige maaltijd die je ook als hoofdgerecht kunt nemen, de hoeveelheid van onderstaand recept is voor 2 personen als lunchgerecht. Het is nu al één van mijn favorieten.

Quinoa  winter salade

Ingrediënten salade

* 1 cup gekookte quinoa

* 1 kleine broccoli

* 1 avocado

* 1/2 krop sla

* 1 kleine rode ui

* 1/4 cup pijnboompitten

 

Ingrediënten dressing

* 3 el olijfolie

* 1 el tahini **

* 1 tl honing

* 1 el citroensap

* zeezout en peper naar smaak

** Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaadjes!

Methode

Schud alle ingrediënten in een potje door elkaar. Makkelijk hé?

dressing  quinoa salade

Methode

Neem 1 cup ( 250 ml ) quinoa en schud dit in een pannetje, samen met 2 cup water en breng het tot een kookpunt en zet het dan zacht. De quinoa kookt ongeveer 15 minuten op zacht vuur.

Snij de broccoli in roosjes en blancheer of stoom deze enkele minuten.

De avocado in blokjes snijden en de sla schoonmaken en in stukjes scheuren. De rode ui in ringetjes snijden.

Maak intussen ook de dressing die hierbij hoort.

Meng alles door elkaar en maak er een mooi bordje van. Strooi de pijnboompitten er als laatste overheen.

Zeezout en verse peper als smaakmaker eventueel.

 

 

Amandel chia koekjes met vanille

Bloggen is leuk!! Je kunt zelf een item kiezen, receptjes bedenken en uitproberen, foto’s maken als het eenmaal gelukt is, en dan hopen dat jullie er ook van genieten natuurlijk..Het neuzen in kookboeken..the oldfashion way is heerlijk als je even tijd hebt en maakt voor jezelf.

Koekjes maken is toch altijd een ‘nuttige’ bezigheid, toch? Dit keer een koekje gemaakt met amandelmeel dat van nature een zoete smaak heeft, in combinatie met vanille is het echt een feestje in je mond!

Ook fijn, ze zijn snel klaar!

Oven op 170 graden voorverwarmen, en de koekjes hoeven maar 15 minuutjes te bakken.

koekjes amandel  amandel koek

Ingrediënten

* 2 cup amandelmeel

* 1 cup water

* 1/2 cup dadels ( geweekt )

* 1 tl kaneel

* 1 el chiazaadjes

* 1 tl vanille extract of vers

* snuf zeezout

Methode

De geweekte dadels in de blender samen met het water blenden tot een ( waterige ) pasta.

Schenk de dadelpasta is een kom en doe de overige ingredienten erbij. Roer dit door.

Maak kleine balletjes van een hoeveelheid en druk deze een beetje plat zodat het een koekje lijkt.

Plaats in elk koekje een amandel.

In de oven op 170 graden voor 15 minuten.

koekje vanille  amandelen

Iets over amandelen…

Noten zijn eigenlijk geconcentreerde pakketjes levenskracht, toevallig zijn amandelen een van de gezondste soorten. Ze zijn rijk aan proteïnen en van vezels, verschillende B- vitamines, vitamine E, calcium, magnesium, ijzer en zink. De vitamine E in amandelen speelt een belangrijke rol voor de huid, deze houdt de huid elastisch en helpt de eventueel beschadigde huid herstellen. Amandelen bevatten ook enkelvoudige vetzuren die het risico op hartziekten verminderen. Het magnesium is nodig voor de energieproductie en nuttig voor spierontspanning.

 

 

 

 

 

 

Granola kokosyoghurt met granaatappel

Elke week maak ik het, granola! Het is snel, makkelijk en erg lekker. Je neemt het mee naar je werk naar school, of als je een paar uurtjes van huis bent. Ben je in de gelegenheid om ook nog wat fruit of yoghurt bij je te hebben dan maak je in een handomdraai je eigen gezonde lekkernij.

Ik maak het vaker in de avond,  omdat het huis er zo heerlijk van gaat ruiken. De volgende ochtend maak ik als ontbijt met wat kokosyoghurt en fruit erbij. Superlekker en gezond!

Om de kokosyoghurt zelf te maken, is het handig om een goede blender in huis te hebben. In Venray, bij ons in de buurt,  is een toko waar ze jonge Thaise kokosnoten verkopen. Deze haal ik geregeld om deze yoghurt, of voor een mega lekkere smoothie te creëren

Iets over granaatappel..

De granaatappel is een symbool vn Aphrodite, de griekse godin van de liefde. Van haar naam is het woord afrodisiacum afgeleid. Daarom heeft deze vrucht ook de reputatie een krachtig middel te zijn om het libido te verhogen. Naast dit weetje bevat deze vrucht kalium, ijzer en foliumzuur, de viatamine A en E en stofjes die het imuunsysteem versterken. Tevens bevat de granaatappel veel anti- oxidanten in de vorm van polyfenolen en isoflavonen. Anti-oxidanten gaan veroudering tegen en zorgen voor een mooie huid en beschermen tegen onstekingen.

IMG_4365  Granaatappel

Ingrediënten granola

* 1 cup havermout ( glutenvrije )

* 1/2 cup zonnebloempitten

* 1/2 cup pompoenpitten

* 1/2 cup verschillende noten ( walnoten, cashew, amandel )

* 2 el gesmolten kokosolie

* 1 el ahornsiroop

Methode

Meng eerst de havermout, de noten en zaden door elkaar in een kom. Mix de kokosolie en de ahornsiroop ertussen.

Spreid het over een bakplaat ( bekleed met bakpapier ) uit. Zet het in de oven die voorverwarmt is op 175 graden. Vervolgens wacht je ongeveer 12 minuten, en het is klaar!

Laat het afkoelen, doe het in een leuke glazen pot. Je kan er nog andere ingrediënten aan toevoegen zoals, rozijnen, gojibessen, gedroogde vijgen, dadels, noten, of kokoschips.

——————

Kokosyoghurt

* kokos’vlees’ van 2 kokosnoten

* 1 el citroensap of meer

* ½ cup kokoswater

Methode

Doe deze ingrediënten in een blender en wacht totdat er een substantie vormt dat lijkt op yoghurt. Je kan spelen met de hoeveelheid citroensap en kokoswater, voor de dikte die je wenst. Je kunt het meteen eten, maar fris uit de koelkast is ook lekker.

 

 

 

 

 

 

Cashew noten-crèmekaas

Als je een lactose intollerantie of een gevoeligheid hebt voor zuivel, is het soms lastig maar gelukkig zijn er tal van opties waar je uit kunt kiezen tegenwoordig. We worden creatief op het gebied van gezondheid. De blender en/of keukenmachine is vaak niet meer weg te denken in de keuken. Ik gebruik ze vrijwel iedere dag.

Deze romige kruidige zachte kaas is een lekker alternatief als je eens wat anders wilt dan hummus, guacamole of een andere crème-cheese. De smaak is heerlijk, en de dipkaas is een goede keuze als je een gevoeligheid hebt ontwikkeld voor dierlijke produkten. Maar.. andersom kan het ook zijn dat je een allergie voor noten hebt, dan is deze optie helaas niet verstandig, dit kan zelfs gevaarlijk zijn.

Iets over cashewnoten..

De gezondheidsvoordelen van deze notenkaas zijn super. De cashewnoten zijn hoog calorisch, maar zijn rijk aan “hart-vriendelijke” enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze essentiële vetzuren helpen bij het verlagen van schadelijke LDL- cholesterol (slecht) terwijl ze het HDL- cholestorol (goed) verhogen.  De cashewnoten zijn een bron van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Met name de mineralen ijzer, magnesium, mangaan, zink, selenium, koper, kalium en calcium zijn belangrijke micronutriënten in deze noot.  De essentiele vitamine zoals B1, B2, en B3 B5, B6 en B11  zijn ook goed vertegenwoordigd in deze zoete knapperige noot.

Cashew  Cashew noten kaas

Ingrediënten

* 1 cup cashewnoten ( geweekt 1 uur )

* 1/4 cup edelgist

* 1/8 tl knoflookpoeder of 1 verse teen

* 1 tl mosterd

* 1/4 cup water

* 2 el appelazijn

* 1 el citroensap

Methode

De cashewnoten worden zachter en beter handelbaar in de blender, als je ze zeker een uurtje (of meer) weekt in water. Doe de noten in de blender samen met de andere ingrediënten en blend dit samen tot een romig geheel. Zet de kaas minimaal een uurtje in de koelkast, de smaken worden hierdoor nog beter.