Over groene/ kruidenthee & recepten

Even relaxen en met volle aandacht genieten van een dampende kop thee,  meestal groene of een kruidenthee. Elke dag drink ik ongeveer een 1/2 tot 1 liter, thee is makkelijk te drinken, vooral in de koudere maanden van het jaar. In dit blog wordt aandacht besteed aan groene- en kruidenthee, deze hebben allebei gezondheidheidsvoordelen zoals anti-oxidanten( polyfenolen). Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen veroorzaken in de cellen. Vrije radicalen kunnen zelfs DNA schade aanrichten wat tot kanker kan leiden. Een paar kopjes thee per dag kan dus een positieve bijdrage zijn hierin. In ieders lichaam vindt oxidatie plaats. Wanneer er teveel oxidatie plaats vindt, is er sprake van versnelde verouderingsprocessen. Het ontwikkelen van kankertumoren is een gevolg van een opeenstapeling van oxidatieprocesssen.

Iets over theeplantages..

De meeste plantages liggen hoog in de bergen; het zijn hellingen vol planten die wel 17 meter kunnen bereiken. De blaadjes worden handmatig geplukt zodat de planten kort gehouden worden. Meestal door vrouwen worden de theeblaadjes geplukt en zij dragen een grote zak op hun rug waar de bovenste blaadjes van de plant in verdwijnen. Deze zijn alleen geschikt voor consumptie. Hoe hoger de theeplantages gelegen, hoe voller en krachtiger de thee. Deze kwaliteit thee wordt ook weleens het vloeibare goud genoemd. Het klimaat speelt hierbij een grote rol, zon en regen zijn de belangrijkste ingredienten van de mooie theeplanten.

Het thee-aanbod is enorm. Er is een wereld aan smaken, geuren, wat je tegenwoordig vaker ziet dat er een latte, cappuchino of thee tonic gemaakt kan worden, dit zijn veelal gezonde drankjes. De gezonde werking heeft te maken met de stofjes ( polyfenolen) die de groene- kruidenthee bevatten die je lichaam kunnen beschermen. Ook zijn er bepaalde kruidenmixen die op dat moment een passende werking kunnen hebben voor een vervelend gevoel, klacht of stemming.

thee plantage

Het volgende recept staat in mijn E- book ‘Van ontbijt tot dessert“, een boek vol met ontbijtideeën, gezonde drankjes en lekkere varianten van het gezonder zoet!

Recept groene thee latte

Ingrediënten

* 1 cup groene thee

* 1/4 tl vanille

* 1/8 tl kaneel

* 1 tl kokosolie

* 1/8 cup amandelmelk

Methode

Mix in een blender, of werk met een staafmixer de thee samen met de andere ingrediënten tot een romig drankje.

———————

(Kruiden) thee

Een kopje thee is ideaal om je lichaam op een natuurlijke manier gezond te houden. Thee met kruiden heeft verschillende voordelen, zoals de positieve werking op de spijsvertering en de kalmerende werking op je zenuwstelsel. In de winter verwarmt de thee je lichaam, ook je weerstand kan verhoogd worden hierdoor. Voor het slapen gaan kan kruidenthee met de juiste kruiden je zenuwstelsel tot rust brengen zodat je relaxed. De ideale temperatuur van de thee is tussen de 95 en 97 graden. het water mag dus niet kokend zijn, want dan zouden de actieve stoffen van bepaalde planten verloren gaan. Laat de thee gerust 5 tot 10 minuten trekken voor een optimaal resultaat.

thee

Kruiden voor de thee

Salie: ontsmettend bij keelpijn en verkoudheid.

Gember: bevordert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem.

Tijm: antiseptische eigenschappen, bloedzuiverend, antibioticum.

Brandnetel: zuiverend, verdrijft afvalstoffen.

Paardenbloem:stimuleerd de leverfunktie, urinedrijvend, zuiverend.

Lavendel: bevordert de spijsvertering, positieve werking op het zenuwstelsel.

Venkel: krampwerend, onstekingsremmend.

Kurkuma: antibacterieel, ontstekingsremmend.

Munt: gaat miselijkheid tegen, verbetert de concentratie.

Kamille: rustgevend, heplt bij buikkrampen, desinfecterend.

Rozemarijn: verkwikkend, stimulans voor de hersenen.

groene thee

Recept kalmerende thee (voor een opgeblazen gevoel)

* sap van een citroen

* stukje gember ( 2 tot 3 cm )

* 1 cup (250ml) gekookt water

Methode

Doe het citroensap en het stukje gember in een glas. Schud er water overheen dat net van de kook af is, en laat deze zeker 5 minuten trekken. Haal de gember eruit en drink het met kleine slokjes, zodra het wat afgekoeld is.

———————–

Recept zuiverende thee

* 1/2 tl gedroogde brandnetels

* 1/2 tl gedroogde paardenbloem

* 1 cup (250 ml) gekookt water

Methode

Zodra het water heeft gekookt schenk het in een beker/ glas. Neem een thee-ei of zakjes waar je de kruiden in kunt doen. Doe het zakje of thee- ei in het gekookte water. Laat het ongeveer 3 tot 5 minuten inwerken tot de smaak is bepaald.

Recept verkwikkende thee

* 1/2  tl gedroogde fijngehakte rozemarijnnaaldjes

* 1/2 tl gedroogde muntblaadjes

* 1 cup (250 ml) gekookt water

Methode

Zodra het water heeft gekookt schenk het in een beker/ glas. Neem een thee-ei of zakjes waar je de kruiden in kunt doen. Doe het zakje of thee- ei in het gekookte water. Laat het ongeveer 3 tot 5 minuten inwerken tot de smaak is bepaald.

———————–

Veiligheid voor alles

Bij het gebruik van kruiden kan er een contra-indicatie gelden zoals bij zwangerschap, kinderen, mensen met een hoge bloeddruk, hartproblemen en degene die medicijnen slikken. Vraag advies aan de (huis) arts of apotheker of meester- kruidkundige wanneer je kruiden medicinaal gaat toepassen.