Monthly Archives: May 2019

Lentekoekjes met eetbare bloemen

Sinds vorig jaar april verzorg ik kruid-en struintochten in samenwerking met De Meerstoel in Sambeek. Op 15 juni gaan we weer op pad.

We komen samen rond een uurtje of 13.00 en drinken voor de wandeling meidoornthee met lentekoekjes (in het najaar maak ik een variant in de vorm van herfstkoekjes). Na een half uurtje begint de kruid- en struintocht, die ongeveer 2,5 uur duurt. Als we terug zijn van het struinen, wordt de middag afgesloten met een meidoorn- perenijsje of een seizoenssoepje.

De lentekoekjes zijn heerlijk. Gemaakt met een mengsel van eetbare bloemen. Met dit mengsel kan ook een thee worden gezet die heel lekker is en tevens een medicinale werking heeft. Het bloemenmengsel bestaat uit kamille, korenbloem en het driekleurig viooltje. Deze bloemen komen uit mijn moestuin. Tijdens de kruidenwandeling zien we nog veel meer bijzondere planten, die ook verwerkt kunnen worden in allerlei gerechten. Ik vertel er graag meer over.

Kamille

De plant wordt geoogst en in zijn geheel gedroogd waarna de bloemhoofdjes met een kort eindje van het steeltje worden geplukt. Kamille behoort tot de meest multi-inzetbare kruiden die er zijn. Zowel voor uitwendig als inwendig gebruik is het rijtje aan indicaties die ermee behandeld kunnen worden zeer lang. Kamille is een rustgevend middel, ontstekingswerend, ontsmettend, en jeukstillend.

Korenbloem

De korenbloem is mild adstringerend of samentrekkend. Bovendien is het een verzachtend kruid. Omdat het mild werkt is het extra goed voor gebruik bij gevoelige en dunne huid zoals rond de ogen. Bij een oogonsteking of andere oogklachten bijvoorbeeld. Korenbloem is ontstekingsremmend en dat is goed voor allerlei gezondheidsproblemen. De dosis voor het maken van een infusie* of thee is als volgt: 20 gram bloemen op een liter water.

*Een infusie is een aftreksel van planten, dat wordt verkregen door het daarop gieten van (vaak kokend) water of olie.

Driekleurig viooltje

Het driekleurig viooltje behoort tot de eetbare bloemen; je kunt ze in salades en in gebak verwerken of decoreren. Driekleurig viooltje is een urinedrijvend en urinezuurdrijvend middel. Sommige stofjes in het plantje zorgen voor een ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Driekleurig viooltje bevat in feite natuurlijk-biologische aspirine.  De vitamine E in de plant werkt op de huid als een antioxidant. Het maakt het daardoor dat het een gunstig effect heeft op huidklachten zoals eczeem, psoriasis of puistjes.

 

De koekjes gaan 15 minuten in de oven die op 180 graden staat. Er kunnen ongeveer 16 koekjes gemaakt worden van de hoeveelheid.

Ingrediënten lentekoekjes

* 1+1/2 cup amandelmeel (of mix 3/4 cup havermeel + 3/4 cup amandelmeel ).

* 1/2 tl bakpoeder

* 1/4 cup amandelen (fijn gehakt)

* 1/2 cup kokosolie (gesmolten)

* 2 el ahornsiroop

* 1/8 tl vanille (zaadjes van het stokje) of 1 tl vanille extract **

* 1 tot 2 el gedroogde bloemetjes

* snufje zeezout

** vanille extract maak je door 100 ml vodka in een flesje te schenken met behulp van een trechter. Snijd een aantal vanillestokjes open en doe ze in het flesje. Tip: gebruik opengeschraapte peulen en doe deze steeds in het flesje erbij. Schud het flesje een aantal keer op en neer en bewaar op een koele, donkere plek. Schud het flesje daarna één tot twee keer in de week en laat minimaal 6 tot 8 weken staan voor gebruik.

Methode

Zet de oven op 180 graden en maak een bakplaat klaar met bakpapier.

In een kom gaat het amandelmeel of de mix van het meel. Daarbij ook het bakpoeder, de amandelen, vanille, zeezout en het eetbare bloemenmengsel. Meng dit met een houten lepel. Smelt intussen de kokosolie au bain marie. Eenmaal gesmolten kan de ahornsiroop erbij. Mix het natte gedeelte met het droge gedeelte samen.

Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat, druk ze plat in de vorm van een koekje.

Zet de bakplaat in de oven. De koekjes zijn na ongeveer 15 minuten klaar. Laat ze afkoelen, dan wordt de substantie van het koekje ook wat steviger.