Monthly Archives: July 2018

Rode bieten latte & Matcha latte (iced)

Het is erg warm, als ik een begin maak aan deze blog. Vandaag en morgen zou het zelfs 37 graden worden. Deze temperaturen zijn erg wennen, want je energiepeil is een stuk lager. Het lichaam werkt flink om niet overhit te raken.

Als de temperatuur van ons lichaam boven de 37 graden komt, kan het minder goed functioneren. Dus doet onze innerlijke thermostaat er alles aan om rond die basistemperatuur te blijven. Door hitteafgifte via de huid en het verdampen van vocht. Als de  buitenlucht even warm is als ons lichaam, lukt koelen alleen door heel veel zweten. Daarom is de constante aanvoer van vocht zo belangrijk.

Als je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat: dan ben je al licht uitgedroogd. ‘Drink ook als je geen dorst hebt.’

Er zijn gelukkig veel lekkere drankjes, buiten een glas koel water, om je vochtbalans op peil te houden. In het blog; water met een smaakje, staan allerlei ideeën om je water met fruit, groenten en kruiden smaakvol te maken.

Vandaag ging ik aan de slag om een aantal hippe ‘lattes’ te uit te proberen. Natuurlijk ging ik voor de matcha variant en de überhippe rode biet latte. De  homemade vlierbessen- en gembersiroop maken de drankjes bijzonder en extra lekker. De recepten van de vlierbessen- en gembersiroop zijn nog niet uitgewerkt, maar zal ik later toevoegen aan het blog.

Niet verkeerd, om de frisse lattes na de fotosessie op te mogen drinken. Heerlijk!

Iets over matcha

Matcha is een Japanse groene thee. Voor een traditioneel kopje groene thee laat je de theeblaadjes trekken in heet water. In dit geval worden de blaadjes van de theeplant vermalen tot poeder. Het produceren van Matcha thee gaat anders dan bij gewone groene thee. De theeplanten worden bedekt met donkere doeken zodat de planten minder licht krijgen en de groei en ontwikkeling van de theeblaadjes wordt gestimuleerd. Het is een bron van antioxidanten (polyphenolen) die het lichaam gezond houden. Daarbij zijn deze antioxidanten goed voor de bloeddruk, bloedcirculatie en ze helpen tegen veroudering. Een kopje Matcha thee stimuleert de vetverbranding en heeft geen negatieve bijwerkingen. Na het drinken van een kop matcha (thee of latte) is de concentratie goed. Drink voor het slapen gaan geen Matcha thee, want de energie boost kan lang aanhouden.

Ingrediënten matcha latte

* 1 cup cashewmelk (of andere plantaardige melk)

* 2 tl matchapoeder

* 1 of 2 el gembersiroop

* ijsblokjes

Methode

Het makkelijkst maak je deze lattes in de blender.

Alle ingrediënten gaan in de blender, behalve de ijsblokjes. Mix dit goed samen en schenk het in een mooi glas die gevuld is met ijsblokjes.


Iets over rode biet

De prachtige gekleurde rode bieten zitten boordevol voedingsstoffen, zoals hun kleur al doet vermoeden en werken zuiverend voor het bloed. Door de eeuwen heen zijn ze als huismiddel gebruikt tegen bloedarmoede, menstruatieproblemen en nierstoornissen. De rode biet bevat krachtige antioxidanten en deze hebben aangetoond dat ze het ontgiftingsproces van de lever stimuleren en zelfs beschermen ze tegen huid-long- en darmkanker. Rode biet helpt ook om het cholesterolgehalte te verlagen en de verhouding tussen ‘ goed cholesterol ‘( HDL ) en ‘ slecht cholesterol ‘ ( LDL ) te verbeteren. Behalve de wortel zijn ook de bladeren van de rode biet voedzaam; er zit veel ijzer en bètacaroteen in.

Ingrediënten rode bieten latte

* 1/4 cup rode bieten juice**

* 3/4 cup amandelmelk (of een andere plantaardige melk)

* 1 el vlierbessensiroop

* ijsblokjes

** rode bieten juice (sap) kan zelf gemaakt worden door middel van een sapcentrifuge. In een natuurvoedingswinkel verkopen ze ook rode bieten juice die erg goed van kwaliteit is, lekker en makkelijk.

Methode

Alle ingrediënten gaan in de blender, behalve de ijsblokjes. Mix dit goed samen en schenk het in een mooi glas met ijsblokjes.