Monthly Archives: March 2018

Taco’s met groenten avocado mayonaise & zure room ( vegan)

Onlangs kocht ik glutenvrije taco’s in de natuurvoedingswinkel. Niet eerder had ik kant en klare taco’s gespot in een winkel. Superhandig! Deze zijn van het merk Amaizin en er zitten 12 stuks in de verpakking. #nosponsor

Op social media komen geregeld mooie foto’s voorbij met gevulde taco ‘s. Vaak wel een Mexicaanse versie met bonen en mais. Mijn idee voor de taco’s zou met fris groen zijn, een beetje lenteachtig. Een avocado mayonaise, lichte groenten, kruiden en een dressing. De avocado doet het altijd goed op foto’s, de mooie groene kleur maakt het kiekje fris. De avocado heeft veel gezondheidsvoordelen en is een vrucht.

Iets over avocado..

Aan de avocadoboom groeit eigenlijk de voedzaamste vrucht op de wereld. De naam (testikelboom), is afgeleid van het Azteekse woord. Niet geheel vreemd want avocado heeft de reputatie dat het passie opwekt. Zo zitten de avocado’s boordevol enkelvoudige onverzadigde vetzuren, vezels, vitamine E, foliumzuur, ijzer, vitamine B3 en kalium. Vitamine E houdt de huid zacht en soepel. Het bevat stofjes die beschermen tegen kanker en het verlaagt het cholesterolgehalte. Als je avocado eet beschermt het ook tegen grauwe staar, hart en vaatziekten en prostaatkanker. Ze zijn makkelijk verteerbaar en door hun hoge vetgehalte worden ze langzaam afgebroken, wat heilzaam is voor bijvoorbeeld diabetici. Tenslotte zorgt kalium voor een gezonde bloeddruk en de werking van spieren en zenuwen.

Wat ook erg lekker zal zijn, is om de taco’s vullen met pulled jackfruit, dit recept is echt iets om uit te proberen. Bizar lekker en het lijkt serieus op vlees. De smaak is vrij neutraal maar de marinade saus maakt het recept te gek. Met taco’s kun je eindeloos variëren en naar smaak en wens vullen. Hieronder staan een aantal ideeën om te proberen als geheel, of los van elkaar ook heerlijk.

Ingrediënten avocado mayonaise

* 1 avocado

* 1 el citroensap

* 1/4 tl knoflookpoeder

* 1/4 tl uienpoeder

* snuf zeezout

Methode

Snij de avocado in 2 helften. Met behulp van een lepel kan het vruchtvlees uit de avocado worden geschept. Doe dit in een keukenmachine samen met de rest van de ingrediënten. Mix dit tot een mengsel dat op mayoniase lijkt.

 

Ingrediënten zure room

* 1/2 cup cashewnoten

* 1/4 cup zonnebloempitten

* 1/2 cup water

* 1 el citroensap

* 1 tl appelazijn

* snuf zeezout

Methode

Doe de cashewnoten samen met het water, het citroensap, appelazijn en het zeezout in de blender. Mix dit tot een romig geheel. Voeg wat water toe als de massa te dik is.

** Als de cashewnoten en de zonnebloempitten worden geweekt (2 tot 4 uurtjes ) zullen ze wat makkelijker blenden.

——————-

Ingrediënten taco’s

* 1 cup gekookte quinoa

* 3 stengels bleekselderij

* wortels- koolrabi- prei-mais- broccoli

* peterselie

Methode

Kook de quinoa volgens de verpakking. De taco’s hoeven niet in de oven maar zijn wel krokanter en lekkerder als ze 10 minuutjes op 150 graden verwarmd worden.

Intussen snij de wortel, bleekselderij  en andere groenten in kleine blokjes. In een klontje kokosolie bak de de groenten op lage temperatuur. Laat je de groenten garen voor ongeveer 10 minuten. Als de taco ‘s klaar zijn kunnen ze gevuld worden met de quinoa en de groentemix. Daarop kan de avocado mayonaise. Snij of hak de peterselie wat kleiner en meng het onder de mix of doe deze over de taco ‘s. De zure room kan erbij gegeten worden of als een dressing erover heen.