Monthly Archives: December 2017

Wraps met avocado vegaburgertjes en cashewdressing

Het is alweer december. Het sneeuwt, als ik een begin maak aan dit blog. Een dikke witte laag bedekt de tuin en omgeving. Prachtig is het, mits je niet teveel van huis hoeft te zijn. Onze kipjes vinden het gezellig in hun hokje, in de ochtend komen ze even kijken en scharrelen wat. Daarna weer op stok, hun welverdiende rustperiode. Ik kijk naar de frambozen- en bramenstruik die nog hier en daar een vruchtje hebben hangen aan een tak. Volgend jaar weer een volgende ronde, kijk er nu al naar uit.

Het recept deze keer zijn gevulde wraps. De wraps zijn gekocht, gemaakt van spelt en havermeel. Er zijn ook geheel glutenvrije wraps te krijgen én je kan ze ook zelf maken. Supersimpel is dit lunchgerecht en je kan veel variaties creëren. Probeer ook eens een wrap te maken met sla, hummus en tofu, of met pulled jackfruit, artisjokken en kiemen. Ideaal om de wrap als lunchidee mee te nemen. De stukjes passen in elke lunchtrommel.

Met de burgertjes gemaakt van o.a kikkererwten en de combinatie avocado en cashewsaus, maakt deze bijzonder lekker.

   

Ingrediënten vegaburgertjes

* 1 potje kikkererwten

* 6 zongedroogde tomaatjes

* 1 tl komijnpoeder

* 2 el olijfolie

* handvol peterselie

* 3 el kikkererwtenmeel

* 1 kleine rode ui

Methode

Schud het potje kikkererwten in een zeef en spoel ze ‘schoon’ onder de kraan. Snij de tomaatjes klein en de rode ui fijn. Daarna kunnen ze in een keukenmachine samen met de klein gesneden zongedroogde tomaatjes en rode ui. Meng dit samen. Dan kan het komijnpoeder, de olijfolie en de peterselie erbij gemengd worden. De massa is nu nog niet droog genoeg en lijkt op een soort hummus. Het kikkererwtenmeel kan er nu ook bij gedaan worden. Doe het mengsel in een kom. Kneed het met de hand nog even en kijk of het niet teveel aan je handen plakt. Maak balletjes en druk deze dan plat. Bak de burgertjes in een koekenpan aan beide kanten enkele minuten.

Ingrediënten cashewdressing

* 1 cup cashewnoten

* 1/2 cup water

* 1 tl appelazijn

* 1 el citroensap

* 1 tl misopasta

Methode

Als je de cashewnoten van tevoren weekt worden ze zachter en makkelijker te blenden.

Doe de cashewnoten, water, appelazijn en citroensap in de blender. Blend dit tot een smeuige massa. Doe de misopasta erbij en eventueel nog wat water, totdat er een gladde saus ontstaat.

De wraps

De wraps zijn extra lekker, door ze even in een koekenpan op te warmen. Niet te lang anders gaan ze breken. Neem een avocado (of twee) snij deze door en haal het vruchtvlees eruit met een lepel. Prak de avocado in een kommetje en besprenkel het met wat citroensap. Dit wordt de eerste laag voor de wrap.

Smeer het avocado mengsel in het midden van de wrap. Vervolgens leg je er 2 of 3 vegaburgertjes op. Daarna heb ik er wat alfalfa bovenop gelegd, dit kan ook een andere kiemgroente zijn. Dan de cashewsaus als laatste erbij. Vouw de wrap als een rolletje en snij het door in twee of meerdere stukken.