Monthly Archives: May 2017

Salade met broccoli ‘rijst’ met tahini dressing

Wat ruikt het heerlijk fris en puur als je vroeg in de ochtend naar buiten gaat. De vogels fluiten enthousiast. Ik wordt blij als de zon er ook nog eens bij schijnt, dat geeft de dag net even iets extra’s.

Rond 7.15 sta ik op en ga naar de kippen toe om ze te voeren en maak meteen hun slaap-en legplek schoon. Will laat Joris uit en intussen maak ik onze smoothies. De dag is begonnen..

Moestuin

Het is voor mij een hele uitdaging om dit jaar een moestuin aan te leggen, met een jonge hond die op ontdekkingsreis is in de tuin. Samen met mijn schoonvader bedenk ik om een hek van gaas te maken, zodat Joris niet zo snel bij de gezaaide grond en kiemen kan komen. Dat is inmiddels gelukt en ben er erg blij mee.

In onze kas staat bindsla, pluksla en kruiden in potjes. De courgette kiemen zijn gegroeid en zijn ook in de tuin geplant. Intussen staan er ook cherrytomaatjes in potten en heb knolkervel, zee-en gele bietjes gezaaid. Het groeiproces gaat wat minder snel, want het is ook nog best koud voor de tijd van het jaar geweest. Warmte en af en toe een zachte bui met regen, bevorderd het groeiproces van de jonge plantjes. Het voordeel van een kas is als de zon schijnt, de warmte tussen het glas blijft hangen en daardoor de sla en kruiden goed groeien.

Ik wacht geduldig af en geniet intussen van de mini opbrengst van onze tuin. Met de plukmand onder de arm loop ik in de tuin en pluk en knip wat koriander, dille, bieslook en oregano. Van de pluksla neem ik een deel samen met en een kropje bindsla. Hier ga ik een lekker vers gerechtje mee maken.

Je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen is zo fijn. Zo heb je altijd wel iets in de moestuin staan wat klaar is om te oogsten en meteen kunt gebruiken.

moestuin  kas sla

Salade met broccoli rijst en tahini dressing

De salade kan als avondgerecht, maar ook als lunch. Het maakt helemaal niet uit, de ene keer heb je meer trek als een ander moment van de dag. De maaltijdsalade bestaat uit broccoli rijst. Dit is eenvoudig te maken in een keukenmachine waarbij de stukken broccoli pulseert. Er onstaat dan een rijstvormige substantie van broccoli. Dit wordt ook vaak gedaan met een bloemkool. Het recept van de bloemkoolrijst avocado en kiemen vind je ook op dit blog.

De salade is geheel veganistisch. Als er een gekookt eitje, geiten- of andere kaas aan toe wordt gevoegd, wordt het vegetarisch en ook erg lekker.

Iets over broccoli..

Broccoli is lid van de kruisbloemigen die zo genoemd worden vanwege de kruisvormige structuur van de stengels. Broccoli is een zeer voedzame groente. Het is rijk aan vitamine C en bevat veel vezels die de darmen bevorderen en de goede bacteriën daar voeden. Broccoli bevat verder glucosinolaten die een belangrijke rol spelen bij het ontgiftingsproces in de lever. De stof indoline-3-carbinol helpt bij de aanmaak van oestrogeen dat de menstuatiecyclus reguleert en beschermt tegen borstkanker. Tevens bevat het stofjes (luteïne en zeaxanthine) die goed zijn voor het immuunsysteem en beschermen in het bijzonder de ogen tegen schadelijk zonlicht en leeftijdsgebonden ‘slijtage’ van het netvlies.

Broccoli rijst

De hoeveelheid van het recept is voor 2 personen.

Ingrediënten

* 1 broccoli

* bakje kastanje champignons

* 5 stengels lenteui

* 1 krop sla

* handvol kruiden; koriander- dille- peterselie

* 1 limoen

* handje walnoten

Methode

Maak de broccoli schoon en snij in roosjes. Doe de stukken in de keukenmachine en pulseer tot rijstvormige korrels. Doe deze in een pan en bak in een eetlepel roomboter of kokosolie de broccolirijst enkele minuutjes.

Spoel de sla af en pluk de blaadjes van de krop. Snij de lenteui in ringetjes en de champignons in schijfjes. De champignons en de lente-ui kunnen in de pan een paar minuten gebakken worden.

De tahini dressing is makkelijk te maken in een kommetje. Doe een ruime eetlepel tahini in het kommetje. Pers de helft van een limoen uit. Het sap kan samen met een 1/2 tl agavesiroop en wat water gemengd worden tot een dressing.

Neem twee borden en maak de maaltijdsalade hoe je zelf wenst. Alles kan door elkaar gemengd worden, maar als bowl kan het ook gepresenteerd worden, net zoals op de foto. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Citroenbrood met maanzaad & lemon curd

Eigenlijk ben ik helemaal geen goede bakster. Jaren geleden mislukte me het een en ander wat ik had bedacht om te maken. Zelfs bestaande recepten vielen bij mij weer anders uit. Apart, dacht ik dan.. De laatste tijd gaat het goed! Sinds ik dit blog ben begonnen, een E- book en een papieren versie heb gemaakt, ben ik overtuigd, hahaha..

Door de jaren heen krijg je levenservaring, door situaties en gebeurtenissen in je leven. Je wordt als het ware gerijpt, net als een goede wijn in een vat. Waar ik zelf nog steeds af en toe tegenaan loop is het stukje zelfvertrouwen. De ene keer voel je je krachtiger en in sommige momenten minder.

Zelfvertrouwen vind ik erg belangrijk. Het maakt je sterk en onafhankelijk. De gebeurtenissen die op je pad komen, zijn ook vaak de lessen die je (nog) nodig hebt om te ‘rijpen’ en het leven te ondergaan als het ware. Niet altijd fijn, maar na een tijdje merk je ineens dat het je weer verder heeft gebracht.

foto

Vroeger..

Mijn broer heeft een beperking en is autistisch. In onze kinderjaren vond ik het leuk om hem veel aandacht te geven en met hem te spelen. Veel aandacht kreeg hij ook van mijn moeder, die hier de balans in kwijt raakte en deze dus minder goed wist te verdelen. Mijn vader was altijd aan het werk als meubelmaker en thuis kluste hij er ook op los. Dit was zijn passie en kon hierin zijn ‘ei’ kwijt. Mijn moeder heeft het best lastig gevonden om ons te laten opgroeien tot volwassenen. Ik begrijp het nu wel..

Als meisje was ik vriendelijk, nieuws- en leergierig, verlegen, creatief en een echt buiten- en natuurmensje (nog steeds!). Al vanaf een jonge leeftijd deed ik aan gymnastiek, later werd dit turnen en dansen is nog steeds een passie. Na mijn 11de levensjaar voelde ik me niet zo prettig. De pubertijd kwam langzaam en op school moest je keuzes gaan maken. Thuis was de situatie niet altijd rustig. In mijn tienerjaren voelde ik me niet begrepen. Er heerste onrust in mij zodat ik niet mezelf kon zijn. Later ging dat beetje bij beetje beter.

De laatste 20 jaar zijn een reis geworden naar persoonlijk geluk. Gesprekken met verschillende mensen, workshops, cursussen, reizen, studies en andere ontdekkingen onderging ik met de nodige emoties. De laatste tijd ervaar ik weer wat ups and downs. Waarschijnlijk zijn er nog onverwerkte ‘zaken’ en is er wat spanning veroorzaakt door keuzes en situaties. Ook is er rosacea (acne) in mijn gezicht ontstaan. Niet zo fijn, maar weet dat dit weer vanzelf weggaat mits ik luister naar mijn innerlijk stemmetje. Nog dieper naar mijn kern dus.

Zelfvertrouwen

De aandacht en liefde die een mens nodig heeft om te groeien en bloeien is van groot belang. Zelfvertrouwen bouw je op door die aandacht, steun en liefde te krijgen vanaf dat je geboren wordt.

Vertrouwen is hét antwoord op angst. Vertrouwen is het meest belangrijke ingrediënt als het gaat om in staat zijn keuzes te maken. Desnoods dwars door de angst heen. Het is een diep weten dat welke uitkomst ook maar voortvloeit uit jouw keuze, het je uiteindelijk brengt waar je wilt zijn. Ook als het betekent dat je omwegen te nemen hebt. Vertrouwen leidt je overal waar je zijn wilt: naar veiligheid, naar zachtheid, naar jouw definitie van succes, naar pijn die transformeert naar leerzame ervaringen. Vertrouwen op jezelf is alles. Waarom zou je niet gaan vertrouwen op jezelf, maar wel op anderen. Dat is toch onzin? Vertrouwen is je overgeven aan dat wat is. Vertrouwen is het vertrouwen op jezelf, dat je ongeacht elke situatie de juiste keuze kunt maken, jezelf kunt ondersteunen en je jezelf beschermt.

citroen brood  lemon curd

Na dit serieuze stukje hebben we wel iets lekkers verdient, vinden jullie ook?

Het recept is lekker en je wordt er blij van. De smaak van de citroen, kokos en de zachtheid van de lemon curd is dit een serieus gezond gebakje. En dat gewoon als ontbijt!

Je kan een rechtvormige cakevorm gebruiken om het brood in te bakken. Vouw in de cakvorm een bakpapier, zodat het citroenbrood er ook makkelijk uit gehaald kan worden.

Er kunnen ongeveer 10 plakken gesneden worden van het citroenbrood.

Ingrediënten citroenbrood met maanzaad

* 1 + 1/2 cup speltmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1/2 tl baksoda

* snuf zeezout

* 2 el maanzaad

* 2 eieren

* 1/4 cup kokosolie (gesmolten)

* 1/4 cup rijst- of amandelmelk

* 2 el kokosbloesemsuiker

* sap van 2 citroenen & 1 tl rasp

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een glazen kom het speltmeel, maanzaad, bakpoeder, baksoda, kokosbloesemsuiker en zeezout. Neem een pan en een glazen schaaltje en laat hier de kokosolie in smelten. Klop de eieren licht en meng deze met de amandelmelk, kokosolie, citroensap en rasp. Meng het droge gedeelte met het natte gedeelte. Schep het onder elkaar en maak niet teveel mix beweging. Vouw een bakpapier of vet een cakevorm in. Stort het mengsel in de bakvorm en zet het in de oven. Het brood heeft ongeveer 35 tot 40 minuten nodig om gaar te worden. Prik voorzichtig met een houten prikker in het brood om te testen of het klaar is.

Ingrediënten lemon curd

* 2 x eigeel

* 2 eieren

* 4 el kokosolie

* 4 el citroensap

* 2 el agavesiroop of kokosbloesemsuiker

* snuf zeezout

Methode

Neem een pannetje en een garde. Splits de eieren zodat je 2 x eigeel hebt. Doe deze samen met de 2 eieren, kokosolie, kokosbloesemsuiker, citroensap en zeezout in het steelpannetje. Zet het vuur wat hoger zodat het kookpunt nadert. Daarna zet je het vuur laag en blijf met de garde constant mixen. Er ontstaat een puddingachtig geheel. Zet het vuur uit en laat het (eventueel) wat afkoelen.

Erg lekker als de lemoncurd nog warm is op een plak citroenbrood. Het kan ook als pudding gegeten worden met bijvoorbeeld vers fruit. Met een vleugje vers vanille (merg) wordt het helemaal een smaaksensatie.