Monthly Archives: October 2016

Pastinaak puree met gedroogde shiitake en peterselie

Ik hou van het herfst seizoen! In onze tuin vallen de blaadjes in de mooiste kleuren op de grond, de kipjes scharrelen hier tussen door. Ik ervaar het als een soort van loslaten, hoewel dat voor mij best een uitdaging is. Al enkele jaren probeer ik om de innerlijke onrust te temmen, echter in de praktijk blijft dit steeds een lastig iets. Natuurlijk is het rustgevend om een yoga sessie, een workshop mindfullness, of andere methodes toe te passen die de innerlijke onrust kunnen verzachten. Herkennen jullie dit, of is het gewoon ‘de aard van het beestje’? Tja, toch maar weer eens een hulpbron opzoeken misschien..

Los en laten

Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat. Bevrijd zijn van de ballast voelt alsof je even opveert. Met negatieve gevoelens werkt het precies hetzelfde. Zodra je je ervan losmaakt, en ze laat voor wat ze zijn, voel je je bevrijd en veer je als het ware weer op. – bron growing mindfullness

De periode van rust in de moestuin begint. Omdat we geen hele grote tuin hebben, kunnen we niet een constante opbrengst verwachten van onze planten, kruiden en bomen. Bij de lokale boer en natuurwinkels is er gelukkig volop keus, om te genieten van de typische herfstgroenten uit Nederland.

Groenten verkrijgbaar in oktober/ november

Aardappelen- Andijvie- Bleekselderij- Bloemkool- Broccoli- Chinese kool- Courgette- Knolselderij- Paddenstoelen- Pastinaak- Pompoen- Prei- Raap- Rammenas- Rode biet- Rode kool- Savooikool- Schorseneren- Spruiten- Uien- Veldsla- Venkel- Witlof- Wittekool- Wortelen

Met de pastinaak heb ik al een aantal recepten gemaakt en eentje daarvan ga ik vandaag met jullie delen. Op de vegetarische groente stew die vorig jaar verscheen op dit blog, zijn leuke reacties gekomen, dit is ook een recept met onder andere de pastinaak.

Iets over pastinaak..

Toen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. De Romeinen en de Grieken gebruikten deze wortel ook al in de keuken. Foliumzuur in pastinaak beschermt tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De wortelgroente is rijk aan vezels waardoor het bloedsuikerspiegel niet teveel schommelt. Pastinaak wordt aanbevolen als men last heeft van nierziekten, obesitas en cellulitis. Voor mensen die aan obesitas lijden en behoefte hebben aan suikers, is de pastinaak ideaal. Het is zoet van smaak en bevat weinig caloriën en verzadigde vetten. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert, en het daardoor afvalstoffen sneller afvoert is het ook goed tegen reumatische klachten. Verder zitten er veel antioxidanten in pastinaak die vrije radicalen bestrijden. Pastinaak bevat veel vitaminen. Het meest bevat hij vitamine C, daarnaast vitamine K, vitamine B11 en ook B5, B6, B1, B2 en B3. De mineralen mangaan, koper, ijzer, fosfor, magnesium, zink, calcium en selenium zijn ook in een kleine hoeveelheid aanwezig in deze smaakvolle wortel.

pastinaak puree  pastinaak

Deze stamppot is weer eens wat anders als de traditionele, die vaker met aardappel wordt gemaakt. De smaak van de pastinaakwortel is intenser als de gewone oranje wortel die iedereen wel kent. Deze variant is met aardappels gemaakt, maar kan makkelijk worden vervangen door knolselderij of wortels. Vorig jaar met de kerst maakte ik een venkelpuree die ook erg lekker was.

Ingrediënten pastinaak puree

* 2 pastinaken

* 4 kleine aardappelen

* 2 uien

* 1 el kokosolie

* 1 el bouillonpoeder

*  1 tl fijngemalen gedroogde shiitake

Methode fijngemalen gedroogde shiitake

In de meeste natuur- biowinkels en zelfs in supermarkten vind je zakjes gedroogde shiitake. Met deze inhoud kunnen we met behulp van een kleine blender, koffiemolen of keukenmachine deze gedroogde paddestoelen fijnmalen tot een poederachtige substantie. Het resultaat kan enkele maanden in een glazen potje worden bewaard.

Methode pastinaak puree

Snij de pastinaken, aardappelen en uien in stukken. Doe ze in een kookpan en voeg water toe tot ze net onder staan. Kook ze in 20 minuten gaar. Haal de pan van het vuur en schud het water af. Bewaar wat kookvocht voor de puree.

Maak de groenten fijn met een stamper, voeg wat kookvocht toe. Daarna kan de kokosolie, bouillonpoeder en gedroogde shiitake erbij. Meng het samen tot een smeuiig geheel.

Als topping strooi de gedroogde shiitake en verse gehakte peterselie erover voor een finishing touch.

 

 

 

 

 

Sinaasappel kurkuma smoothie

De R is weer in de maand en beginnen er weer links en rechts mensen te snotteren, of even niet zo lekker in hun vel te zitten. Belangrijk én tijd, om je immuunsysteem een flinke boost te geven. Als je een sinaasappeltje perst of eet, denk je misschien dat dit genoeg is, maar helaas is dit niet het geval. Het vitamine C gehalte is niet met 1 of 2 stuks fruit aan te vullen als je je niet goed voelt. Deze smoothie, met vers geperst sinaasappelsap, aangevuld met power ingrediënten zal je snel weer een kickstart in een positieve richting geven.

Vet oplosbare & water oplosbare vitaminen

Vitaminen kun je scheiden in vet oplosbare en water oplosbare vitaminen. De vet oplosbare vitaminen in je lichaam worden opgeslagen als je er teveel van krijgt terwijl de water oplosbare, als je daar teveel van krijgt, je lichaam middels de urine gewoon verlaten. Tot de vet oplosbare vitaminen behoren de vitaminen A D E en K. Tot de water oplosbare vitaminen behoren alle B vitaminen en vitamine C.

Soulmate Cas

Onlangs is onze bruine labrador Cas overleden. We missen hem enorm, onze trouwe viervoeter, beste vriend/ maatje en gezinslid. Cas was een bijzondere hond, zijn karakter eigenschappen waren lief, eigen(wijs), speels, sterk en hij was vrolijk en tevreden. Will en ik zijn ontzettend dankbaar dat we 14 jaar, samen met hem door het leven hebben mogen wandelen en lief en leed gedeeld hebben.

Dit is een jaar waarbij rust, alles op zijn plek laten vallen, voelen wat bij je past en opruimen, een thema voor mij is. Er zijn bepaalde boeken en tijdschriften die ik lees en volg workshops, waarbij er weer nieuwe ideeën mogen komen voor juiste keuzes in de toekomst. Sinds april doe ik ook aan crossfit. Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gynastiek combineert in één trainingsvorm. Iedere keer weer een uitdaging voor jezelf en het gevoel erna is geweldig.

Kurkuma  OJ wortel smoothie

Dit is één van mijn favoriete smoothies, ik drink het eigenlijk het hele jaar door preventief, maar ook omdat het ook erg lekker is. Met een aantal kruiden zoals kurkuma, krijgt deze smoothie een medicinale werking.

Ook de kurkuma gember citroen tonic op mijn blog en in mijn boekje, is een gezond drankje dat goed voor je zal zijn. Ik gebruik zelf vrijwel dagelijks kurkuma en/ of gember in mijn smoothies, soepen of gerechten. Het innerlijke vuurtje gaat branden en energie en bloed gaat voelbaar stromen.

Iets over kurkuma..

Kurkuma, een wortel verwant aan gember, wordt wel saffraan van de armen genoemd. Het bevat curcumine dat de leverfunctie kan verbeteren; als ontstekingsremmer is het nuttig bij artritis, de ziekte van Crohn, koorts, infecties, en chronische dikkedarmontsteking. Kurkuma wordt geneeskrachtiger wanneer je deze samen met zwarte peper inneemt.

In de Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunst, wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. De Indiase geneeskunst liep hiermee ver vooruit op de Westerse wetenschap. Het is ook een bestanddeel van curry, dit is een specerijmengsel dat meestal voor 20 à 30% uit kurkuma bestaan.

 

Ingrediënten sinaasappel kurkuma smoothie

* 1 cup sinaasappelsap

* 1 banaan

* 1/4 avocado

* 1/4 cup wortelsap

* 1/4 cup plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)

* 1 el hennepzaadjes

* 3  cm kurkuma wortel of 1 tl kurkuma poeder

* snuf zwarte peper

* 1 el proteïne poeder ( optioneel)

* 1 el gojibessen ( optioneel)

Topping: bijenpollen

Methode

Pers 2 tot 4 sinaasappels uit en doe het sap in een maatbeker, meet 1 cup sap af en doe dit in de blender. Wortelsap kan met een sapcentrifuge gemaakt worden, maar handiger om het kant en klaar in een fles te kopen, liefst de biologische variant. De rest van de ingrediënten kunnen erbij en mix het geheel.