Monthly Archives: September 2016

Bouillonpoeder gluten-zuivel-suikervrij vega/vegan

In mijn keuken knutsel ik wat af! Met biologische produkten uit de winkel of bij de lokale boer en met eigen oogst uit de moestuin. Er groeien nu zelfs brandnetels die ik gezaaid heb met biologische zaden van Vreeken’s. In de ochtend pluk ik een aantal toppen die in de smoothie gaan. Zo krijgen we toch een portie ijzer, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan en calcium binnen.

Kruiden zijn zo veelzijdig en gezond, ze kunnen medicinaal worden ingezet en ze maken gerechten op de juiste smaak. Van het recept komt de tijm, lavas en oregano van eigen tuin, deze zijn geplukt en gedroogd. Daarna zijn de kruiden fijn gemalen in een koffiemolen tot piepkleine blaadjes tot een poederachtige substantie. Dit doe ik geregeld met kruiden die te groot of teveel worden in onze tuin.

Signatuurleer

De signatuurbeschrijving van de plant (het ‘signum‚ betekent teken), zegt iets over de uiterlijke verschijningsvorm van de plant. De uiterlijke kenmerken, zoals kleur, geur, beharing, smaak, structuur en vorm, maar ook de plaats waar de plant groeit geven aan wat de werking is van de plant. Feitelijk laat de plant ons dus zien wat zijn krachten zijn. Hierbij wordt zowel naar de hele plant als gedeelten ervan gekeken.
De signatuurleer gaat grotendeels terug op Paracelsus (1493-1541, arts en theoloog uit Zwitserland). Hij stelde dat alle planten op aarde tot nut van de mensheid zijn. De schepper zou aan alle planten die geen duidelijke functie als voedsel- of vezelplant hebben, een uiterlijk kenmerk (signatuur) hebben meegegeven dat aangeeft voor welke aandoeningen de plant geschikt is.

Er zijn leuke workshops die ik met veel plezier geef waarbij er gekookt wordt met kruiden. Ook is het mogelijk om een kruidenwandeling met een groepje, maar ook solo te beleven is. Wil je meer informatie hierover, kom dan gezellig een keer langs en maak dit workshop mee!

lavas  lavas

Iets over lavas..

Lavas heet ook wel maggiplant. De plant kan wel twee meter groot worden. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken. Als je lavas door het eten doet mis je het zout helemaal niet, het geeft een lekker aroma. Het kruid lavas is dus ideaal voor mensen die een zoutarm dieet volgen. Lavas heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Het is eetlustopwekkend en het verlicht keelpijn en spijsverteringsproblemen. Daarnaast geeft de maggiplant extra energie en werkt het verlichtend bij reumatische pijnen. Lavas bevat vitamine A, calcium, koolhydraten en eiwitten en werkt vocht afdrijvend. Zwangere vrouwen moeten het kruid niet (teveel) gebruiken omdat lavas de doorbloeding (van de bekkenorganen) bevordert wat ongewenst is tijdens de zwangerschap.

bouillon poeder  bouillonpoeder

Soep maak ik geregeld. Van de courgette uit de moestuin, tot allerlei soorten gemengde groentesoepen die altijd favoriet zijn. Met kruiden erbij maak je hier een heerlijkheid van. Kruiden zijn smaakmakers zodat er minder zout aan toegevoegd hoeft te worden en je proeft allerlei combinaties die verrassend kunnen zijn.

Sinds ik deze zelfgemaakte bouillon heb gemaakt, wordt deze niet alleen in soepen gebruikt maar ook in groente gerechten en als basis voor sauzen en dressings. Echt een aanrader deze combinatie. Er kunnen ook vervangende kruiden worden gemengd, indien deze niet in je buurt te vinden zijn.

De inhoud van de weckpot is ongeveer 1 cup (250 ml) bouillonpoeder.

Ingrediënten

* 1/2 cup edelgist

* 1/4 cup rijst- of quinoameel

* 3 el zeezout

* 2 el gedroogde lavas

* 1 el gedroogde tijm

* 1 el uienpoeder

* 1 el gedroogde oregano

* 1 tl kurkuma

* 1/2 tl zwarte peper

* 1 tl korianderzaad verpulverd

Methode

Alle ingrediënten kunnen in een kom worden gemengd.

Doe het mengsel in een glazen pot of inmaakfles die je af kunt sluiten.

——————

Recept bouillonsoep

Neem 1 eetlepel homemade bouillonpoeder en 1 cup (= 250 ml) gekookt water. Roer dit goed door en geniet ervan.

Het poeder kan ook makkelijk als smaakmaker over allerlei gerechten worden gestrooid. Maak er een pesto, dipje, dressing of smeersel van!

 

 

 

 

 

 

Acai bowl

Benieuwd was ik naar de smaak, reuk en beleving van acaipoeder. De goji- en mulberriebes in gedroogde vorm gebruik ik al en voeg deze dan ook geregeld toe in smoothies, desserts en andere gezonde lekkernijen. Deze bessen worden ook wel superfoods genoemd en zijn slechts een aanvulling in ons eetpatroon. In de moestuin groeien zoveel bekende groente, fruit en kruiden die ook wel deze naam mogen dragen, want het is tenslotte seizoensvoeding, die we op de juiste momenten nodig hebben voor ons lichaam. Laatst maakte ik een rondje door de tuin en heb verschillende kruiden geplukt die vaak worden gewied en gezien wordt als onkruid. Juist deze kruiden hebben een positieve werking op onze gezondheid.

Nieuwe vorm workshops en consulten

Kruidengeneeskunde; ook wel fythotherapie, genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten met plantaardige middelen. Deze studie is erg leuk en leerzaam om eens te volgen mocht je geïntereseerd zijn in dit onderwerp. Zelf heb ik een aantal jaren terug via de Civas deze studie gevolgd. In de komende workshops en afspraken met clienten, gaan we samen wandelingen maken in de natuur, kruiden proeven en toepassen in gerechten, zelfs actief bewegen in combinatie met coaching behoort tot de mogelijkheden.

Wat is het toch fijn als je door de natuur loopt en de vogels hoort fluiten, de reuk van de bomen, planten en bloemen en de rust die zo ontspannen maakt. Iedere keer weer als ik in het bos ben, maak ik een afspraak met mezelf om hier minimaal 1x per week te zijn. Ook erg fijn is het in onze tuin, waarin nu nog van alles groeit en geoogst kan worden. Een wandeling maken met onze grote donkerbruine labrador vriend Cas behoort ook tot een prettig moment.

quote

Doe minimaal 10 minuten per dag iets waar je echt plezier in hebt

Dat kan geweldig helend werken en veel met je doen. En ja, natuurlijk denkt iedereen meteen dat hij of zij daar geen tijd voor heeft, maar de meeste mensen weten die 10 minuutjes toch wel ergens te vinden. Zit je vaak op internet misschien, daar kun je ook iets minder tijd aan besteden. Het gaat er uiteindelijk om dat je even tijd vrij maakt om bijvoorbeeld een korte workout, een dansje (als niemand kijk) met de muziek wat harder, of ga naar buiten en trap een balletje, teken of kleur iets met je ogen dicht (heel meditatief) neem een boek en lees een stukje. Vul zelf maar iets in wat je leuk lijkt, en het zal je goed doen. Probeer dit echt heel bewust te doen, het geeft meer waarde en geluk aan de dag en je leven!

acai bowl  acai bowl

Als ontbijt is deze gevulde bowl echt een goed idee. Lekker en voedzaam, je kan er tegen tot aan de lunchpauze!

Deze soort bowls kunnen ook gemaakt worden met lunch- en diner ideeën. Een recept (groente bowl) maakte ik voor het bedrijf Lima die een aanbod heeft op het gebied van voedingsmiddelen en niet te vergeten een mooie website genaamd, Happy veggie, met veel vegetarische recepten!

Iets over acai..

De acai bes is een kleine, ronde, donker paarse bes, welke groeit in de Acai palmboom. Botanisch gezien behoort de acai palm tot de Arecaceae familie. Elke bes is ongeveer de grootte van klein formaat druif, 2-3 cm in diameter. Ze verschijnen in eerste instantie als donkergroene bes, die later uitgroeit tot een diep-paarse volwassen bes. Acai poeder heeft zeer hoge niveaus van antioxidanten, mineralen en vitaminen die de gezondheid ten goede komen. Acai poeder bevat een goede hoeveelheid mineralen zoals kalium, mangaan, koper, ijzer en magnesium. Verder, is acai poeder rijk aan vitamine B-complex en vitamine-K.

Ontbijt voor 1 persoon

Ingrediënten

* 1 banaan

* 1 el acaipoeder

* 1 el kokosolie

* 1 tl amandelpasta

* 1/4 cup amandelmelk

Methode

Doe alle ingrediënten in een blender en mix dit tot een romig geheel. Schenk het mengsel in een kom.

Topping: bijenpollen- chiazaadjes- kokossnippers- acaipoeder- gehakte amandelen