Monthly Archives: July 2015

Quinoa karamel bonbons

Zin in zoet heb ik meestal na het avondeten..

Bij mijn gebruikelijke Mason jar, gevuld met een op dat moment gepaste kruidenthee, is het toch wel lekker om iets te snoepen. Een stukje pure chocolade is wat ik vaak eet, maar af en toe een ander soort zoetje is ook niet verkeerd. Het is zo leuk om receptjes uit te proberen en te maken in de keuken die ook nog eens gezond zijn!

Deze karamelachtige bonbonnetjes zijn echt lekker. Het luchtige van de gepofte quinoa en de plakkerige zoete smaak van de pecannoten pasta en yakonsiroop is een topper. Je kan de yakonsiroop vervangen door honing, rijststroop, dadelstroop of ahornsiroop mocht je deze niet in huis hebben. Ik heb zelf het idee dat een plakkerig zoetje beter werkt in dit recept, en het krijgt door de yakonsiroop juist die smaak!

Iets over yakonsiroop..

Yakon siroop is een ‘suiker’ gewonnen uit de wortels van de Yacon die van nature o.a voorkomt in het Andesgebergte. In Peru eten mensen deze wortel vanwege de voedingseigenschappen en het bevat bovendien weinig calorieen en een laag suikergehalte. Ideaal voor diabetespatienten om deze siroop te gebruiken, het veroorzaakt geen significante bloedsuikerschommelingen. De smaak is vergelijkbaar met een melasse ( stroopachtig ) en ahornsiroop, maar dan gezonder. Het zou het cholesterol verlagen en verbetert de werking van het immuunsysteem. Yacon siroop bevat ook vezels en heeft een prebiotische werking, helpt de vertering in je darmen. De wortels bevatten kalium, vitamine E en A en C, en je krijgt er meer energie van.

caramel bonbons 

Ingrediënten

* 1/2 cup pecan noten

* 3 el yakonsiroop

* 1 tl vanille extract

* 1 el proteïnepoeder

* snuf zeezout

————-

* 1 cup gepofte quinoa

* 1 el cacaonibs/stukjes

Methode

In de keukenmachine gaan de pecan noten, deze mix je totdat je bijna een pasta hebt. Daarna volgt de yakonsiroop, vanille, proteïnepoeder en het zeezout. Meng dit tot een karamel- achtig geheel.

In een kom gaat de gepofte quinoa en de cacaonibs. Meng de karamelpasta erbij. Meng met je handen en maak er balletjes van.

 

 

Pesto van snijbiet

In onze moestuin heb ik enkele weken geleden snijbiet gezaaid. Ieder jaar op een andere plek in de tuin. Nu is het tijd om ze te oogsten, en er verschillende recepten mee te maken. Ze smaken heerlijk in een zomers stampotje, in de soep, door de pasta, maar ook als pesto is het een goed plan.

Op een regenachtige zondag vind je me meestal in de keuken (net als alle andere dagen..!), dan is het tijd om recepten uit te proberen en te proeven. Zo ook deze pesto met snijbiet die onstaan is doordat ik de groentetuin eens bekeek en dacht hé, ik zou ook een pesto kunnen proberen met snijbiet! Meestal kiezen we voor de basilicum omdat deze lekker en vertouwd is in pesto’s. Maar die is voor een volgende keer, ik heb het wel al gezaaid in onze kruidenhoek.

Pesto smaakt goed in pasta’s, als dipje bij de borrel, in de soep, fritata, of op gekookte aardappeltjes.

Iets over snijbiet..

Snijbieten werden zowel door Grieken als de Romeinen gebruikt als medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde had het idee om snijbiet te gebruiken om wonden mee te verbinden. In de Romeinse tijd stond snijbiet bekend als afrodisiac en laxeermiddel. In de Middeleeuwen was deze groente bekend als medicijn voor ziekten die te maken hadden met het bloed en de spijsvertering. Ijzer is het mineraal dat het meest in snijbiet zit, koper, magnesium, mangaan, en natrium zijn ook vertegenwoordigd hierin, en een kleine hoeveelheid kalium, fosfor en calcium. In snijbietblad zitten meer fytonutrienten dan in bietjes. In de bladeren zit weer meer dan in de stelen. Bepaalde stoffen in snijbietblad hebben een ontstekingsremmende werking doordat het antioxidanten zijn. Hierdoor werken ze effectief om ziekten zoals hart- en vaatziekten  obesitas, diabetis en kanker te bestrijden. Vitamine K, calcium en magnesium zijn alledrie stoffen die de botgroei bevorderen. Snijbieten leveren vitamine K en magnesium, wat samen met calcium voor een gezonde stofwisseling in de botten vormt. De botten worden sterker door het eten van plantaardig calcium wat gepaard gaat met de inname van andere benodigde stoffen voor botgroei.

snijbiet pesto  snijbiet pesto

Ingrediënten pesto met snijbiet

* 1 cup (handvol) snijbiet

* 1/4 cup peterselie ( optioneel )

* 1/4 cup olijfolie

* 1/4 cup pijnboompitten of zonnebloempitten

* 1 tl citroensap & 1/4 tl citroenrasp

* 1/2 teentje knoflook

* 1/4 cup pecorinokaas of 3 el edelgist ( veganistisch)

Methode

Kook de snijbietbladeren met steel af in een pan, dit hoeft maar enkele minuten, anders gaan de voedingstoffen verloren. Doe de snijbiet in de keukenmachine, samen met de  peterselie en de olijfolie, mix deze eerst wat in kleinere stukjes. Dan kunnen de pijnboompitten, knoflook, citroensap en pecorinokaas (of edelgist) erbij. Meng dit tot een smeuig geheel. Als de pesto naar wens is, doe het in een mooi schaaltje en rasp er wat citroenzest overheen.

 

 

Vegetarische salade ‘Tabouleh’ van Mandy

Deze keer een gastblog van mijn lieve collega Mandy, van puurenlekkerleven.blogspot.com  Het is een heerlijke vega salade geworden met Libanese invloeden, mmmmhh…

Mandy; Vandaag mag ik een gastblog schrijven op de blog van lieve collega Resi.
Omdat het zomer is (en zij vegetarisch), bedacht ik deze heerlijke salade.

De Tabouleh of Taboulé is een vegetarische salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Het gerecht bestaat officieel uit bulgur, gesneden tomaten, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met pepermunt of kaneel. Taboule betekent lichtscherp in het Syrisch-Libanees-Arabisch. Ik verving de bulgur door bloemkoolrijst en gaf er m’n eigen draai aan. Ideaal om in de ochtend (of de dag ervoor) klaar te maken. Dat komt de smaak alleen maar ten goede.

Lekker als bijgerecht of als hoofdgerecht voor 2-3 personen.

Gastblog tabouleh

Ingrediënten:

* 1 kleine bloemkool, in roosjes

* 1 sjalot, gesnipperd

* 1 teentje knoflook, uitgeperst

* 2 bosuien in ringetjes (helemaal opsnijden)

* 1 rode peper, in ringen met zaden en lijsten

* 6 zongedroogde tomaten in stukjes

* 8 cherry tomaatjes in 4-en

* ½ tl kaneelpoeder

* zwarte peper en Keltisch zeezout naar smaak

* halve bos verse peterselie, fijn gehakt

* ½ komkommer, geschild en in fijne stukjes

* flinke portie verse bieslook

* 4 flinke el extra vergine olijfolie

* sap van een halve limoen

Bereiding:

Maak de bloemkoolroosjes “fijn” in de keukenmachine totdat ze op rijstkorreltjes lijken. Het is ook mogelijk de bloemkool te raspen of om het gewoon fijn te snijden. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang de roosjes fijn zijn en lijken op rijstkorrels. Maal het nog iets fijner en het heet couscous.

Schep alle verdere, gesneden ingrediënten goed door de bloemkoolrijst. Proef of het nog wat extra zout of peper kan gebruiken. Zet in een afgesloten bak in de koelkast tot gebruik. De volgende dag nog lekkerder!

Geniet, Mandy

Meer recepten van Mandy vind je op: www.puurenlekkerleven.blogspot.nl, instagram, facebook en pinterest.