Monthly Archives: October 2015

Rustieke appeltaart

In de keuken ruikt het erg goed, als je de woonkamer binnenkomt wordt je vanzelf erg blij. De reuk van appeltaart is een van de gezelligste geurtjes die er zijn. Nu de herfsttijd is ingegaan en we met z’n allen kneuterig s’ avonds op de bank hangen met een plaid, is een stukje appeltaart toch wel erg lekker. Deze appeltaart ziet er gezellig rommelig uit, ik noem het uniek en rustiek. Eigenlijk had ik een dakje van deeg willen maken, maar had geen deeg meer over.. Dit is dus een optie voor een andere keer die snel komen gaat want het taartje is zo lekker! De combinatie appel en kaneel is altijd een goede match, je hebt geen suiker meer nodig als deze twee smaken bij elkaar komen. Met speculaaskruiden zou het ook kunnen, helemaal in de sfeer van de wintermaanden geeft dit mengsel een verwarmend gevoel.

De sterappels hebben we gekregen van een vriendin van mijn schoonmoeder, die een aantal mooie appelbomen hebben staan in hun tuin. Deze oude appelsoort dankt zijn naam aan het stervormige klokhuis. Deze appels hebben een heerlijke geur en zijn onbespoten, lekker puur..

Het is een klein taartje geworden en de doorsnee van de vorm is 16cm. Voel je vrij om de ingrediënten te verdubbelen of zelfs het aantal maal 3 voor een grote appeltaart.

Iets over kaneel..

De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat, en dan het liefst aan de kust. De bast wordt geoogst en daarna wordt de schors en de middenbast verwijderd. De dunne binnenste bast blijft over. Die rolt zich vanzelf op. Daarna worden de rolletjes gedroogd. Kaneel wordt meestal gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten. Kaneel (Cinnamomum verum) kan worden ingezet bij klachten zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree, kou, keelpijn en hoest. De etherische olie van kaneel heeft antibacteriële eigenschappen. Kaneel bevat ook een beetje calcium en de mineralen mangaan en chroom. Belangrijk om te weten is, om niet meer dan 10 gram kaneel te eten per dag want het bevat de stof coumarine, die schadelijk kan zijn voor de lever bij een te hoge inname. Voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven en mensen die medicijnen nemen is kaneel niet geschikt als behandeling van een klacht (dit om elk risico te vermijden).

appeltaart

De oven kan worden voorverwarmd op 175 graden.

Ingrediënten bodem/ zijkanten

* 1 cup speltmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1 tl kaneel

* 2 el roomboter of kokosolie

* 2 el lijnzaad geweekt ( 1 el gebroken lijnzaad 4 el water) **

* 2 el ahornsiroop

* snuf zeezout

** Lijnzaadmengsel is de vervanger van het ei. Er kan dus ook 1 ei worden gebruikt!

 

Vulling

* 1 appel in blokjes

* 2 el rozijnen

* 1/2 tl kaneel

* 1 el ahornsiroop (optioneel)

appeltaartje  appeltaartje

Methode

Snij de appel in blokjes of kleine stukjes. Doe de eetlepel lijnzaad in een klein kommetje en schenk daar 4 eetlepels water bij, roer even door. Meng de droge ingrediënten bij elkaar. In een pannetje laat je de roomboter of kokosolie smelten. meng nu de natte ingrediënten bij elkaar en het deeg kan gekneed worden tot een samenhangend geheel. Laat het deeg even rusten.

Meng de ingrediënten van de vulling in een kom en roer dit door.

Het deeg kan worden uitgerold, maar ook kan het over de bodem en zijkanten worden gedrukt met de handen om een rustiekere vorm te krijgen (dit heb ik gedaan). Dan kan de vulling erin.

Bak het appeltaartje in de oven op 175 graden voor ongeveer 20 minuten.

 

 

Receptenboek Pure vegetarische recepten!

Het is zover, blij en trots dat mijn receptenboek klaar is!

Afgelopen 2 jaar zijn er veel recepten bedacht, uitgeprobeerd en gemaakt in onze keuken. De foto’s en de foodstyling voor (zover je dat zo mag noemen) is helemaal zelf gedaan, en dat maakt het zo “eigen”.

Puur eten

Puur eten wil zeggen dat je niet of nauwelijks kookt met producten die kant en klaar zijn en /of verpakt.  Deze bevatten vaak veel additieven om bijvoorbeeld een product langer houdbaar te laten zijn. Ook suikers en zout zijn aanwezig om bepaalde etenswaren op smaak te maken. Hoe het wel kan laat ik zien in dit receptenboekje. Wat bijvoorbeeld kruiden en specerijen kunnen doen voor de smaaksensatie, biologische groente direct vanuit de moestuin die zorgen voor een aardse beleving en tenslotte een aantal superfoods die een aanvulling kunnen zijn in het eetpatroon. Kortom een variatie aan unieke recepten die de moeite waarde zijn om te proberen!

Wat kun je verwachten?

Bestaande uit ontbijt tot en met avondeten, telt het boekje 110 blz,  heeft een soft cover, aantrekkelijke foto’s en 50 makkelijk te maken recepten. Deze zijn vegetarisch, koemelk-, tarwevrij en vrij van geraffineerde suikers en bovendien erg lekker!

Recepten zoals een sinaasappel dadel gember chiapudding, pastinaak worteltaart met salie, zwarte quinoa met zeekraal avocado en pijnboompitten, chai spice ontbijt smoothie of de chocolade cupcakes staan te wachten om uitgeprobeerd te worden door jullie.

Receptenboekje

Bestellen?

Het boek kost 14,95 (exclusief verzendkosten) en kan via de categorie (e) Books besteld worden in de volgende stappen.

  1. Vul het formulier in voor je gegevens en klik op verzend.
  2. Je ontvangt binnen een minuut een betaallink die je brengt naar het mollie account en je veilig en makkelijk met ideal kunt betalen.
  3. Als de betaling is gedaan stuur ik het boek met heel veel plezier zo snel mogelijk naar je toe.

Liefs Resi

 

 

Zoetzure komkommer

Mijn opa en oma van mijn vaders kant hadden een kersenbedrijf, daarnaast was er ook een grote moestuin waar de familie veel tijd doorbracht en van genoot. Ik heb hele fijne herinneringen aan vroeger, want hoe cool was het om heerlijk rond te struinen, in bomen te klimmen, hutten te bouwen en verstoppertje te spelen, en lekker vies te worden.  Waarschijnlijk komen daaruit ook mijn groene vingers, en vandaag op de dag ga ik lekker door met het onderhoud in onze eigen moestuin.

Komkommers waren niet dit jaar te vinden in onze tuin, deze heb ik gekregen van een familielid die ook tuiniert. Het recept wat ik er van maakte past en smaakt goed bij een lunch, avondgerecht, en zelfs als tussendoortje. Het geeft een frisse touch aan bijvoorbeeld een pittiger gerecht zoals een curry of een chili.

PH- waarde

De belangrijkste rol van voeding is het onderhouden van een evenwicht tussen zuren en basen in onze lichaamsweefsels.

Deze balans wordt PH genoemd. De zuurtebasebalans varieert van volledig zuur tot volledig basisch 14,0 waarbij 7,0 neutraal is. Het lichaam maakt grotendeels gebruik van elektrolyten om de zuurgraad in balans te houden. Een elektrolyt is een mineraal dat in opgeloste vorm elektriciteit geleidt. Natrium, kalium, calcium, magnesium, lithium, en fosfor zijn de belangrijkste elektrolyten van het lichaam. Welke voedingsmiddelen alkalisch en welke zuurvormende zijn, wordt voornamelijk bepaald door het mineralengehalte van het voedingsmiddel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan basische mineralen zijn calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium, en mangaan. Een overdaad aan verzuring is echter zowel op korte termijn als langere termijn schadelijk, omdat dit leidt tot onstekingen, spanning, stijfheid, afbraak van weefsel, vocht vasthouden, jeuk, verkalking en meer vervelende klachten die er kunnen ontwikkelen in ons lichaam.

komkommer  komkommer zoetzuur

Iets over komkommer..

Komkommer is het waterigste lid van de familie waartoe ook de pompoen, courgette en de watermeloen behoren. Door het hoge watergehalte en de vele mineralen die de komkommer bevat is dit een van de beste vochtafdrijvende middelen die er zijn. Het helpt het lichaam water af te voeren, waardoor de bloeddruk laag kan blijven. Het drinken van voldoende water is zoals bekend heilzaam voor de werking van de ingewanden. Komkommers zijn rijk aan silicium, een mineraal dat een zachte huid bevordert en een positieve uitwerking heeft op de bot en weefselstructuur in ons lichaam. Verder bevat het ook het zuiverende mineraal molybdeen. Ook aanwezig in komkommer is vitamine C, kalium, magnesium en vezels.

————————

Zoetzure komkommer

* 1 komkommer (biologisch)

* 1/2 cup appelazijn

* 1/2 cup water

* takjes verse dille

* 1/4 tl zeezout

* snuf peper

* 1 el kokosbloesemsuiker of honing

Methode

Snij de komkommer in schijfjes of stukjes. Doe deze in een glazen pot, bijvoorbeeld een Ball Mason Jar.

Schenk dan de appelazijn en het water erbij, de dille, het zeezout en eventueel de kokosbloesemsuiker, druk het mengsel goed aan. Om de smaken te laten ontwikkelen kan het potje in de koelkast bewaard worden. Na minimaal 1 dag (nog beter is 3 dagen) gewacht te hebben is de gezonde zoetzure komkommer klaar voor gegeten te worden.

 

 

Herfstsalade met rode bieten hummus

Ik kijk naar buiten en zie de blaadjes vallen, de zon straalt mooi door de bomen en struiken heen. Wat zo prettig is aan het Nederlandse klimaat is, dat er seizoenen zijn. Als het altijd koud of juist erg warm zou zijn is het ook zo saai en voorspelbaar, nu kun je genieten als het straks weer lente wordt, het seizoensfruit- en groente, en de sneeuw in de wintermaanden.

Nu is het herfst, een overgang van een periode van een overload aan verse producten. In onze moestuin genieten we elke dag nog van de kadootjes van moeder natuur!

Tip! 

Een handige tip misschien als je vers fruit of groente wilt eten in de winter, je vriest het in er zijn handige plastic recyclebare zakjes te bestellen bij www.biofutura.nl om bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen, kersen, aardbeien, pruimen, groente of kruiden in te doen. Ook kan je de kruiden fijnhakken en in een ijsblokjesvorm doen, giet er water over heen en vries ze in. Ontdooi ze dan weer wanneer je ze nodig hebt. Peterselie staat hier in overvloed en daar zijn we blij mee, deze gaan rijkelijk in salades, als topping over gerechten en in smoothies.

Iets over peterselie..

Peterselie is een tweejarige, winterharde plant die oorspronkelijk graag op rotsachtige grond groeit. Dat is ook terug te vinden in het woord peterselie, waar het Griekse woord petros in zit, dat rots betekent. Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium.  Peterselie bevordert de aanmaak van B12 in het lichaam. Een B12 tekort kan ook leiden tot symptomen van bloedarmoede zoals vermoeidheid. Peterselie helpt het bloed te zuiveren en  houdt de aderen elastisch. Cholesterol wordt opgelost door stoffen in peterselie en de bloedvaten worden sterker. Peterselie is ook goed voor de spijsvertering want het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans. Peterselie is goed tegen een slechte adem, en dus een goede verzorging voor de mond, omdat er veel vitamine C in zit dat goed is voor de aanmaak van nieuw tandvlees. Door het hoge vitamine C-gehalte van peterselie, de aanwezigheid van beta-caroteen helpt vitamine B12 bevorderen,  peterselie versterkt het  immuunsysteem. Het helpt ook goed om de blaas van toxische stoffen te ontdoen en de leverfuncties die in verband staan met de nieren worden ook aangesterkt.

herfst salade  peterselie

Ingrediënten salade

* 1/3 cup gierst

* 1 cup peterselie

* 2 vijgen

* 1 el hazelnoten

* 1/4 cup olijven

——————–

Dressing

* 1 el olijfolie

* 1 tl citroensap

* peper en zeezout

——————–

Rode bieten hummus

* 1 kleine rode biet

* 1/2 cup kikkererwten

* 1 el tahini

* 1 tl komijn

* 4 el olijfolie

* snuf zeezout

* snuf paprikapoeder

Methode rode bieten hummus

Snij de rode biet in kleine stukjes. Meng de ingrediënten in een keukenmachine tot een smeuiige massa. Als de substantie droger blijft kan er nog wat olijfolie bij.

———————

Methode herfstsalade

Kook de gierst volgens de kookwijze van de verpakking, of kook het 15 minuten zodat het water is geabsorbeerd door de gierst. Zet deze opzij wanneer het klaar is.

Hak de peterselie grof, de hazelnoten in 2 delen en de vijgen in plakjes.

Meng de peterselie met de gierst en de dressing. Op de borden doe je een hoeveelheid salade en leg de vijgen, olijven, rode bietenhummus, en tenslotte strooi er de hazelnoten overheen.

 

 

Dadeldip met appelpartjes

Als tussendoortje grijp je al snel iets uit de kast, als je tenminste iets te snoepen hebt in huis. Onderweg met het openbaar vervoer, auto, vliegtuig of aan de wandel neem of koop je ook misschien vaker iets wat minder gezond is. Je kunt jezelf  ‘trainen’ om een nieuwe gewoonte aan te leren, in 7 weken kan dat al. Waar ga jij mee beginnen? Kies je voor minder, of geen geraffineerde suikers meer, ga je voor een eiwitrijker voedingspatroon en minder (snelle) koolhydraten, of koop je geen of weinig pakjes en zakjes meer uit de supermarkt en ga je koken met pure ingrediënten? Kies een stap die voor jou goed voelt.

Je zult versteld staan na 7 weken al hoeveel meer energie je hebt, gewicht verliest, een mooiere huid krijgt, en bovenal beter in je vel steekt.  Alternatieven voor ‘suiker’ zijn bijvoorbeeld fruit (vers), ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker, lucuma of yakonsiroop, mocht je toch een zoete smaak missen.

Fruit is een snelle leverancier van gezonde suikers. Appels zijn lekker fris, zoet en knapperig van smaak. ‘An apple a day keeps the doctor away’ is nog steeds een populaire oneliner!

Als tussendoortje is deze dadeldip of karamel heerlijk. Je kan deze dip ook in smoothies verwerken, in de yoghurt, bij pannenkoeken, of bij bananenijs serveren.

appels    dadeldip

Iets over appels..

Appels hebben altijd symbool gestaan voor liefde en vruchtbaarheid. Ze hebben een vrij neutrale smaak met een zoet of zuur tintje. Appels bevatten pectine, een oplosbare vezel die de darmen voorzichtig maar efficiënt schoonmaakt en bindt zich met afvalstoffen om ze zo uit het lichaam te voeren. Pectine bevordert de aanmaak van goede bacteriën in de darmen en helpt het gehalte aan slecht cholesterol laag en de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Appels zijn meestal goed verteerbaar, alkalisch en bestaan voor 85% uit water waardoor ze de dorst lessen. In appels zit appelzuur dat speelt een rol bij de energieproductie in alle menselijke cellen. Vitamine C en kalium en vezels zijn de belangrijkste bronnen in de appel. De lekkerste appels vind je in een oude appelgaard bij een boerderij in de buurt waar je woont. Geniet van deze fruitsoort die in dit het seizoen volop te krijgen is

dadeldip

Ingrediënten dadeldip

* 6 mejouldadels

* 1 el citroensap

* 1/2 tot 1 cup water

Methode

De dadels gaan samen met het water en het citroensap in een blender of mix met de staafmixer alles tot een romige pasta.

———————-

Ingrediënten dadelkaramel

* 1 cup dadels ( geweekt in water, 1 uur)

* 1 el lucumapoeder **

* weekwater van de dadels of meer tot een gewenste dikte

** Lucuma is een ‘eiervrucht’ die in Peru groeit. De vrucht wordt gedroogd en daarna tot poeder vermalen. Lucuma bevat een hoeveelheid aan voedingsstoffen en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B3, B5 en C, calcium, kalium, ijzer en fosfor. Bovendien bevat het het antioxidanten en voedingsvezels. Lucuma poeder bevat weinig calorieën.

Methode

Doe alle ingrediënten in een blender of staafmixer en meng het geheel. Doe het in een glazen potje of kleine Mason Jar en zet het in de koelkast. Het is enkele dagen houdbaar.