Wortelcake met cashew kokos frosting

Een dagje niets gepland, hoe heerlijk is dat!

Echt even helemaal voor jezelf. Ik besluit een uurtje langer in bed te blijven. Later in de keuken maak ik een romige amandel pruimen-kersen- banaan smoothie en samen met mijn man genieten we ervan. Kijkend naar het zonnetje wat voorzichtig voor de dag komt.

Ik ga buiten in de moestuin aan de slag, nadat deze wortelcake in de oven staat. De moestuin wordt omgespit en de struiken gesnoeid. Een hele klus maar wel leuk om te doen. De zaadjes kunnen nog niet gezaaid worden, want daar is de grond nog te koud voor.

De wortelcake is bijna klaar. Lekker met een kop koffie erbij is het genieten in de tuin. De lente is al voelbaar en de vogeltjes fluiten al op hun best.

Het recept van de cake is aangepast. De wortelcake kan ook gemakkelijk glutenvrij gemaakt worden door het speltmeel door rijst- of glutenvrije havermeel te vervangen. De wortel cake bevat erg weinig suikers en je kan de cake vegan maken met de ei vervangende chia. Genoeg opties voor iedereen.

Iets over wortels..

Die oude vertrouwde wortel, gewoon, niet duur en veelzijdig. De oorspronkelijke wortel uit Azië was overigens paars en niet zo zoet van smaak. Dat wortels de reputatie hebben dat ze het gezichtsvermogen verbeteren, komt doordat ze zo enorm veel betacaroteen bevatten. Het lichaam zet dit om in vitamine A voor gebruik in de huid, de darmen en het imuunsysyteem en natuurlijk de ogen. Als vitamine A eenmaal in het netvlies van het oog aankomt, wordt het omgezet in rhodopsine, een paars pigment dat nodig is om in het donker te kunnen zien. Daarnaast beschermen de antioxidanten krachten van betacaroteen tegen slijtage van het netvlies en grauwe staar. Wortesl zijn licht verteerbaar, vooral in gekookte vorm, rauw is niet voor iedereen goed te hebben. Ze zitten vol met vezels, vitamine C en het mineraal silicium dat ook erg goed is voor je huid.

wortel cake

Ingrediënten

* 1 cup speltmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1/2 tl zuiveringszout

* 1 tl kaneel

* 1/2 tl vanille merg poeder

* 1/4 cup kokossnippers

* 1/4 cup hazel-of walnoten

* 1/8 tl zeezout

* 1 cup geraspte wortel

————–

* 2 eieren of 6 el chia eivervanger **

* 1 geprakte banaan

* 1/4 cup gesmolten kokosolie

* 2 el ahornsiroop

Vegan optie

** Als vervanging van ei kun je gebroken lijnzaad laten wellen in water. De ratio is 1:3, 1 deel lijnzaad en 3 delen water.

 

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingrediënten apart van de natte ingrediënten.

Smelt de kokosolie au bain marie en meng daar de geprakte banaan en ahornsiroop bij.

Meng alles bij elkaar.

Doe het cakemengsel in een cakevorm of taartvorm en zet het in de oven.

Na 40/45 minuten is het klaar, testen kan met een sateprikker die er dan droog uitkomt.

——————

Ingrediënten cashew kokos frosting

* 1 cup cashewnoten

* 1/2 cup (kokos) water

* 1 el citroensap

* 1 tl agavesiroop

* 1 el kokosmeel

Methode

In de blender gaan alle ingrediënten.

Mix deze tot een romig geheel. Indien de frosting te dun is kan er wat kokosmeel bij. Is de frosting te dik, dan iets meer water erbij.