Limoen taartjes met pistachenoten en munt

Iedereen verheugd zich vaak op het dessert. Meestal is deze zoet en is na een hartig gerecht dan ook een goede afsluiter. Tijdens het maken van dit recept moet ik bekennen, dat het niet vervelend was om meteen te proeven. Het toetje was namelijk op de dag van het maken, mijn lunch!

Deze desserts zijn erg lekker maar niet voor dagelijks of wekelijks. Juist dan is het een feestje om jezelf hierop te trakteren. Een uur na het avondeten, drink ik vaak een groene- of kruiden thee met een stukje pure chocolade. Elke dag genieten weer..

Relaxed blijven met de volgende eet tips.

Tijdens de feestdagen eten we met z’n allen toch iets meer als een normale dag. Het is dan ook gezellig aan tafel en dit nodigd uit om door én meer te eten. Door bewust om te gaan wat je in de mond stopt, voorkom je dat je te vol komt te zitten. Eet bijvoorbeeld als ontbijt een smoothie en als lunch een salade, dezelfde dag voor het grote kerstdiner. Probeer de zoete tussendoortjes te matigen of niet gedurende de dag te snoepen. Vul je bord (indien je zelf op mag scheppen) met veel groenten en de minder gezonde dingen erna of een kleine hoeveelheid erbij. En stop als je het gevoel krijgt dat je vol gegeten raakt. Een glaasje alcohol is gezellig maar drink met mate. Drink tussendoor water om het geheel te neutraliseren.

Voor speciale gelegenheden wil je graag dat de gerechten er mooi en smaakvol uitzien. Zelf probeer ik er ook altijd iets leuks van te maken. De toetjes serveer ik in een kleine Ball Mason Jar. Deze had ik al eerder gebruikt voor de chocolade mousse tijdens een etentje.

limoen taartje

Iets over pistachenoten..

Pistachenoten zijn samen met cashewnoten, walnoten en amandelen leveranciers van proteïnen, gezonde vetten en mineralen. De gehelmde noot is rijk aan antioxidanten. Noten in het algemeen, geven je snel een verzadigd gevoel zodat je minder last hebt van een rammelende maag. De vetten in nootjes zijn niet dikmakend. De pistachenoot bevat een hoeveelheid vitamine E. Ook de vitaminen B6,B1,B11, B3, A en C zitten in het pistachenootje. Van de mineralen is koper, fosfor, ijzer, mangaan het meest vertegenwoordigd in de noot, maar ook magnesium, kalium, zink, selenium en calcium. Noten bevatten vezels welke goed zijn om het eten beter te verteren. Onderzoeken tonen aan dat wanneer mensen 20% van hun proteïnen uit noten halen men niet dikker wordt. Goed nieuws, zo kunnen we met z’n allen genieten van deze pistache- en andere noten.

———————

De hoeveelheid van het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten bodem

* 1 cup amandelmeel

* 1 el  agavesiroop

* 1 el kokosolie

Methode bodem

Het amandelmeel, agavesiroop en kokosolie gaat in een kom. Meg deze met een vork of met je handen tot een deegbal. Verdeel het deeg in 4 stukken en maak een bodem in een glas of kleine weckpot. Zet de potjes in de koelkast.

Ingrediënten limoen mousse

* 1/2 avocado

* 1/2 cup macadamia- of cashewnoten

* 2 limoenen (sap)

* 1 el appelazijn

* 1 el agavesiroop

* 1 cup water

* 6 blaadjes verse munt

Methode mousse

Allereerst maal je de macadamia of cashewnoten fijn in een blender. Daarna kunnen alle andere ingrediënten erbij. Er vormt zich een mousse na enkele momenten. Is de mousse te dik voeg dan wat water toe en is de mousse te dun dan kan er nog een stukje avocado bij of een klein handje noten. Neem de Mason jars of weckpotjes uit de koelkast en stort voorzichtig wat lepels limoen mousse op de bodem. Als topping zijn (on)gezouten pistachenoten en een blaadje munt mooi en lekker!