Boekweit porridge (raw)

Eigenlijk heb ik in de winter het liefst warme gerechten, maar ik begin in de ochtend toch vrijwel altijd een smoothie of fruit. Enkele uren later is het tijd voor een chia- of boekweitporridge, havermoutontbijt of zuurdesembrood komt ook wel eens voorbij.  Variatie is erg belangrijk zodat je elke dag weer andere voedingstoffen in je systeem krijgt.

Jaren geleden heb ik filmpjes bekeken hoe je deze boekweit porridge moest maken en heb deze dan ook vaak geoefend in de keuken. Meestal maak ik dezelfde basis, met wel een verscheidenheid aan toppings.

Boekweit zet uit als je het met water overgiet en laat weken. Je kan het na 15 minuten afspoelen en gebruiken. Als je het wilt laten ontkiemen.. dan houdt je ze vochtig op kamertemperatuur. Na ongeveer 24 uur later krijgen ze ministaartjes (het kiemproces).

 

Ingrediënten

* 1 cup boekweit

* 1  banaan

* 1/4 tl kaneel

* 1/4 tl vanille

* 1 el honing/ agavesiroop

* 1 tl citroensap

* 1/4 cup amandelmelk

Methode

In een keukenmachine gaat 1 cup boekweit (eventueel  gekiemd),  of zeker 15 minuten geweekt in water, en goed is afgespoeld. Maal dit tot een korrelig tot fijn geheel.

De amandelmelk, de banaan, kaneel en vanille, citroensap, en honing gaat erbij. Meng dit samen tot een romige substantie.

Schep het mengsel in leuke glaasje of kommetjes en top het af met notenboter, ( gedroogd) fruit, of granola.

boekweit porridge  boekweit pap

Iets over boekweit..

Boekweit is geen graan, maar een vruchtenzaad dat verwant is aan rabarber. Dit maakt boekweit een goed alternatief voor mensen die allergisch zijn voor granen met gluten ( tarwe, haver, rogge en gerst). Boekweit bevat vezels en alle acht essentiele aminozuren , waardoor het voor een graanachtig product een goede eiwitbron is. Hoewel boekweit niet zo veel van het aminozuur tryptofaan bevat, zorgt het koolhydraatgehalte ervoor dat het tryptofaan in serotine wordt omgezet, die het humeur positief beïnvloed. Het magnesium in boekweit zorgt voor ontspanningvan het zenuwstelsel en de spieren. Het ‘vruchtenzaad’ is tevens rijk aan rutine, een antioxidant die bloedvaten versterkt en voorkomt dat bloedplaatjes in het bloed samenklonteren.