Bananen brood (suikervrij)

Jullie zullen misschien wel denken, alweer een recept van een bananenbrood. Yep, het is inderdaad het zoveelste recept van bananenbrood, maar dan wel een heel makkelijk te maken brood, niet duur en die geheel suikervrij is! Dit brood maak ik echt iedere week, het heeft een goede structuur daardoor is het luchtig en lekker!

Sinds we 3 kipjes in onze tuin hebben is het een gezellige boel buiten. Toen er nog niets is gezaaid en geplant was mochten ze nog door de hele tuin vliegen, lopen en struinen. Het hok staat in een hoek met een paar meter ruimte er om heen, intussen is de kippenren vergroot zodat ze toch wat meer bewegingsvrijheid hebben, want het seizoen van het zaaien, planten en oogsten is begonnen.

De eerste eitjes zijn begin februari gelegd door onze kipjes Pip, Puk en Dot, ja ik weet het, ze hebben namen..

Eieren zijn erg gezond mits ze van biologische afkomst zijn en de kippen ook een prettig leven leiden. De smaak van een biologisch vers gelegd eitje is zo lekker, een groot verschil met het massaproductie, die helaas nog steeds wordt verkocht en gekocht door velen van ons.

Iets over eieren..

Eieren staan slecht aangeschreven vanwege hun cholesterol-gehalte, maar als uitstekende bron van eiwitten, vitamines, mineralen en onverzadigde vetten, zijn ze erg belangrijk. Van de 5 gram vet in een ei is het grootste gedeelte enkelvoudig onverzadigd, wat het risico op hart- en vaatziektes juist helpt verminderen. We hebben nu eenmaal wat cholestrol nodig voor een goede hersenfunctie en voor de aanmaak van hormonen die met seks en stress verband houden. Eierdooiers zijn de rijkst bekende bron van choline, wat cholesterol vloeibaar houdt, om te voorkomen dat de bloedvaten verstopt. Choline is nodig voor de opbouw van de celwanden, helpt het lichaam vetten te verteren en om te zetten in acetylcholine, een belangrijke stof voor het geheugen. De gele kleur van de dooiers is afkomstig van de heilzame antioxidanten luteine en zeaxanthine. Eieren zijn een belangrijke bron van ijzer, zink en selenium, plus de vitamines A en B. Het is een feit dat een ei dat zo gezond is als de kip die het heeft gelegd; koop dus zover dat kan, eieren van biologische teelt.

bananen brood  bananen brood

Ingrediënten

* 1,5 cup speltmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1/2 tl zuiveringszout ( baking soda)

* 3 bananen

* 3 eieren

Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een glazen kom het speltmeel, bakpoeder en het zuiveringszout. In een andere kom kluts je de eieren en mix deze luchtig. Prak de bananen op een bord en doe de bananenpuree erbij en mix deze tot een geheel. Het eier- bananenmengsel kunnen bij de droge ingredienten gedaan worden, meng dit en doe het in een cakevorm dat bekleed is met bakpapier of ingevet met boter of kokosvet. Het brood mag 40 minuten in de oven. Test met een houten prikker of het gaar is (prikker komt er schoon eruit).

Variaties

Met dit basisbrood kan je makkelijk variëren. Er kunnen diverse noten of zaden aan het beslag worden toegevoegd, rozijnen, of andere gedroogde vruchten, cacao of chocolade. Maak je eigen bananenbrood en geniet ervan!