Monthly Archives: April 2017

Zoete aardappel uit de oven met linzen curry avocado en cashewroom

Al een tijdje wilde ik dit recept maken. Dan heb je wel wat tijd nodig in de keuken en voor de foto’s is het fijn als het licht in huis is, dus geen somber weerbeeld. Wat ook wel handig is dat ik mijn handen vrij heb en niet steeds een speelse pup aan mijn broekspijp heb hangen. Natuurlijk heel leuk, maar nu moest Joris even naar zijn bench toe. Joris is onze labrador pup die intussen 14 weken jong is. Samen hebben we al een socialisatiecursus gedaan en zijn onlangs met de puppycursus van start gegaan. Hij vindt het superleuk om oefeningen en spelletjes te doen en met andere hondjes spelen, het allerleukst.

Bloggen/ vloggen

Ik vind het best een beetje spannend om een nieuw recept en foto’s te maken. Met de werkzaamheden, de tijd en de boodschappen die je in huis haalt, is het wel fijn als het lukt allemaal. Ben opgelucht als er een foto bij zit die er goed uitziet en kan dan met frisse start aan een nieuwe blog beginnen. De foto’s maak ik trouwens nog steeds met mijn I phone 5S en het resultaat is nog vrij aardig.

Wat ik nog spannender zou vinden is vloggen, soms speel ik met de gedachte om me hieraan eens te wagen. Filmpjes maken, monteren en publiceren op You Tube is wel een grote stap en iemand zou me dit uit moeten leggen. Maar het wel is wel weer een uitdaging!

zoete aardappel met linzen curry

Het recept van de zoete aardappel met linzencurry is heerlijk! Samen met de neutrale smaak van de avocado en de room gemaakt van cashewnoten is dit een top recept, al zeg ik het zelf.

Het zijn een aantal recepten los van elkaar die je ook weer in andere gerechten kunt verwerken en gebruiken. De curry saus bijvoorbeeld, die maak ik vaker met wat gestoomde groente, stukjes aardappel en eventueel een simpele salade erbij.

Iets over zoete aardappel..

De zoete aardappel, die niet verwant is aan de gewone aardappel, maakt deel uit van de windefamilie en groeit aan ranken. Hij bevat ook veel meer voedingsstoffen. Er zijn meer dan vierhonderd varieteiten, maar de zoete aardappelen met oranje vruchtvlees en een roze schil zijn een rijke bron van antioxidanten. Hoe feller oranje, hoe meer betacaroteen de vrucht bevat. Daardoor zijn ze ook zo nuttig voor de huid, ogen en longen. Samen met de vitamine C in de plant zorgt betacaroteen voor een goed immuunsysteem. De zoetheid van de zoete aardappel komt van gemakkelijk verteerbare suikers, wat ze tot een goede bron van energie maakt; de vezels zorgen ervoor dat deze geleidelijk vrijkomt. Dat ze goed verteerbaar zijn, betekent dat zoete aardappelen gunstig zijn voor onstekingen in de ingewanden, waaronder maagzweren. Kook de zoete aardappelen bij voorkeur in de schil om de voedingsstoffen zoveel mogelijk te behouden. Zoete aardappelen zijn erg veelzijdig en kunnen worden gekookt, gebakken, geroosterd, gestoomd, gepureerd en zowel in hartige en zoete gerechten worden verwerkt.

De hoeveelheid van het recept is voor 2 personen.

Als eerste verwarm je de oven op 200 graden. Neem je 2 grote of 4 kleinere zoete aardappels en prik hier met de vork gaatjes in. Leg de zoete aardappels op een bakblik met bakpapier eronder. Zet het bakblik in de oven voor ongeveer 45 tot 60 minuten. Als er een soort stroop uit de zoete aardappel begint te komen dan zijn ze klaar.

Intussen, als de zoete aardappel in de oven staat maak je alvast de curry saus en kook je de linzen.

Ingrediënten linzen curry

* 1/2 cup rode linzen

Methode

Kook de linzen in 1 cup water of kijk op de verpakking wat de gebruiksaanwijzing is. Zet het vuur laag als het kookt en laat de linzen ongeveer 15 tot 20 minuten zachter worden.

curry pasta

Ingrediënten curry saus

* 1/4 cup tomatenpuree

* 1/2 cup kokosmelk

* 1 el kerriepoeder

* 1/2 tl gerookte paprika

* 1 el kokosbloesemsuiker

Methode

Mix met een garde de tomatenpuree samen met de kokosmelk, het kerriepoeder, gerookte paprika en de kokosbloesemsuiker tot een saus in een pannetje. Zet het vuur aan en laat de massa even koken, daarna klein zetten. De linzen kunnen erbij als ze klaar zijn. Zet deze even opzij. Als je de saus te dun vindt gebruik dan 1/4 cup kokosmelk i.p.v 1/2 cup.

——————-

De avocado snij je in twee helften, haal de pit eruit en lepel het vruchtvlees eruit. In een kommetje prak je deze fijn. Knijp er eventueel wat citroensap over heen. Zet opzij.

Ingrediënten cashew room

* 1/2 cup cashewnoten

* 1/2 cup water

* 1 el citroensap

* 1 el edelgist

* snuf zeezout

Methode

Doe de cashewnoten samen met het water, het citroensap, de edelgist en het zeezout in de blender. Mix dit tot een romig geheel.

De finale

Leg de zoete aardappel op de borden. Snij deze door, tot net niet onderaan.

Neem een lepel van de linzencurry en doe dit in de zoete aardappel. Daarover gaat de geprakte avocado en als laatste de cashewroom.

Voor de foto heb ik er ook nog fijngemalen gedroogde brandnetel overheen gestrooid. De gedroogde brandnetel staat standaard in mijn keuken als garnering, maar ook voor smoothies, soepen en salades.

 

 

 

 

 

 

Proteïne balletjes

Sinds april vorig jaar doe ik aan crossfit. Toevallig ook nog in onze woonplaats, aan de rand van het dorp bij Crossfit Maashees.

Crossfit Maashees

De eerste les was pittig. Van weinig tot niets aan sport gedaan die afgelopen tijd, tot vol erin. Bij crossfit daag je jezelf tot het uiterste. Dit natuurlijk opbouwend naar eigen groei en kunnen van het moment.

De lessen zijn opgebouwd uit een warming-up, daarna een stuk techniek van een bepaald onderdeel en dan volgt de WOD. Gelukkig is de begeleiding van Stan van Ijzendoorn en Wilco Lindner erg goed en krijg je, omdat de groepen niet zo groot zijn veel persoonlijke aandacht. Deze twee coaches zijn tevens de eigenaren van Crossfit Maashees.

Crossfit

Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gynastiek combineert in één trainingsvorm. Het is erg afwisselend en iedere keer weer anders.

Het doel van CrossFit is functioneel bewegen, bewegen op een manier wat je lichaam fit en sterk maakten waar jij je goed door gaat voelen. Denk aan bewegingen als klimmen, rennen, tillen en springen. Deze komen voor in oefeningen zoals touwklimmen, gewichtheffen en box jumps. Dit zijn nog maar enkele oefeningen van het aanbod van crossfit.

WOD

De WOD is een workout die elke dag anders is, de CrossFit boxen stellen zelf een WOD op die dan meestal door alle leden wordt gedaan. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat de trainingen nooit precies hetzelfde zijn en er dus gevarieerd getraind wordt.

Een WOD rx geeft aan dat je een workout uitvoert zoals deze beschreven is, dus met precies het aantal gewicht en herhalingen dat voorgeschreven staat. Als beginnende crossfitter moet je er zeker niet naar streven om een WOD altijd te rx’en. Als je nog niet klaar bent voor een bepaald gewicht is het verstandig om deze te schalen. Het niet goed uitvoeren van de oefeningen zou dan blessures kunnen opleveren.

crossfit  crossfit

Mijn ervaring

Gewichtheffen, double unders, handstand push- en muscle ups zijn onderdelen die er zo gaaf uitzien, maar voor mij nog wel flink oefenen. Doordat ik als kind aan gymnastiek, turnen en dansen heb gedaan is er een ‘kleine’ basis gelegd en is er hoop.

Wat de laatste tijd opvalt is dat ik wat sterker aan het worden ben. Een deadlift lukt al met bijna 70 kilo, de double unders gaan steeds meer achter elkaar en zelfs een handstand push-up gaat al beter. Gewichtheffen boven mijn hoofd, zoals een pushpress of clean & jerk is nog wel een uitdaging. Mijn linkerarm/ schouder is achtergebleven bij de opbouw in kracht i.v.m een blessure. Met de juiste techniek en aandacht door de coaches, wordt dit verleden tijd.

Voeding & crossfit

Het herstel van de intensieve WOD’s en of trainingen zijn een belangrijke factor van CrossFit.

Ieder lichaam reageert anders op trainingen en herstelt op zijn eigen manier. De één kan erg snel van een zware workout herstellen, terwijl de andere hier een paar dagen voor nodig heeft. Belangrijke factoren die een rol spelen bij het herstel zijn slaap, hydratatie, voeding en eventuele supplementen. Ook het gebruik van een foamroller, stretchen en rekken zijn belangrijk.

Als 95% vegetarier die absoluut geen vlees eet, is het best lastig om de juiste voeding binnen te krijgen. Ik streef een plantaardig dieet na en voel mij er erg goed bij. Voeding is persoonlijk en iedereen heeft zo zijn of haar wensen betreft de eetwijze. In het blog waar ik een top 10 van plantaardige eiwitten op een rijtje heb gezet, kan je eventueel ideeën opdoen.

Bij dit blog heb ik gekozen voor een gemakkelijk recept van balletjes gemaakt van o.a pindakaas en dadels. Dit klinkt al erg lekker voor degene die dit graag eet (of snoept!). Met de proteïne poeder erbij zijn deze balletjes eiwitrijker en samen met een gezonde smoothie is dit een goed idee na een workout.

proteine balletjes

Van het recept kunnen ongeveer 20 balletjes worden gemaakt.

Ingrediënten proteïne balletjes

* 1 cup mejoul dadels

* 1/3 cup pindakaas

* 1/2 cup havermout

* 1/4 cup proteïne poeder (vanille)

* 2 el water

Methode

Ontpit de dadels van hun pit en kroontje. Doe deze daarna in een keukenmachine samen met de pindakaas, havenmout en de proteine poeder. Maal alle ingrediënten tot een massa die kruimelig wordt. Dan kunnen er 2 eetlepels water bij zodat het mengsel wat meer plakt als je er balletjes van draait. Maak van het mengsel de proteïne balletjes. Ze kunnen meteen worden gegeten maar ze worden wat steviger in de koelkast. Wachttijd; slechts 30 minuten. Geniet ervan!