Monthly Archives: March 2014

Hennepzaadjesmelk

Een onderdeel van mijn smoothieclasses die ik met veel plezier geef, laat ik alternatieven zien en proeven voor ” melk”. Je kan van verschillende noten en zaden een heerlijk romige gezonde melk maken met behulp van een blender. Als je kiest voor een notenmelk is het verstandig om de noten voor te weken zodat ze zachter worden en ze bevatten fytinezuur dat het bemoeilijkt voor je darmen om dit te verwerken. Fytinezuur kan men per dag ongeveer 100 tot 400 mg tolereren, helemaal niet veel, dus als je een handje noten de volgende dag wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een melk te maken zet ze dan onder water in een kommetje voor 1 nachtje.

De hennepzaadjes daar in tegen, en dan bedoel ik de gepelde vorm, die kun je makkelijk verwerken, dus ideaal om meteen te gebruiken in bijvoorbeeld, salades, smoothies, pudding, muesli, soep, of andere gerechten. Maar je kunt er ook melk van maken, dit is een super alternatief voor kinderen en volwassenen met een lactose intolerantie of een gevoeligheid voor koemelk of andere dierlijke melksoorten.

hennepmelk

Iets over hennepzaadjes..

Hennepzaadjes bevatten 10 essentiële aminozuren, het is dus een belangrijke proteïne bron. Het gehalte aan vitamine E is hoog maar ook de gezonde omega 3 en omega 6 vetzuren zijn hierin vertegenwoordigt. Omega 3 vetzuur is belangrijk en wordt ook wel voeding voor het brein genoemd. De mineralen calcium, kalium, magnesium, zink, koper, jodium, fosfor zitten allemaal verstopt in deze fantastische zaadjes. Niet te vergeten de B- vitamines die erg belangrijk zijn voor je energiehuishouding.

Recept hennepmelk

* 1 of 2 eetlepels hennepzaadjes

* 1 cup ( 250 ml ) gefilterd water

* eventueel 1 tl honing, agave siroop of een ander zoetje

Methode

Je hebt hiervoor een blender nodig met een hoog toerental om de zaadjes tot een melk te mixen.

 

 

 

 

 

 

Nori groente wraps

Vinden jullie het ook weleens lastig om weer wat anders te bedenken voor de lunch, ontbijt of diner? Vooral als je ook nog gezond en lekker wilt eten. Gelukkig zijn er nog veel ideeën die nog te ontdekken zijn en nog niet geprobeerd. Deze nori wrap is super simpel, je hebt alleen wat verse groente nodig, een notenspread maken, of als je het nog makkelijker wilt kun je ook mosterd gebruiken, en maakt het in een handomdraai!

 

Wat heb je nodig?

* norivellen

* groente ( paprika, sla, spinazie, avocado, tomaat, komkommer, wortel, radijs, of anders )

* sprouts ( kiemgroente ) tuinkers in dit geval

* homemade notenkaas of mosterd

Je legt een norivel op een bord en snij je groente alvast in stukjes of schijfjes.

nori wrap

Strijk de notenkaas of mosterd uit op het voorste deel van het vel.

Leg de groente erop en maak een goede verdeling.

Als je zover bent en de wrap is voor jou klaar dan rol je het voorzichtig op, het laatste randje even bevochtigen met water dan kun je de wrap goed dichtplakken.

 

 

 

Fudge

Even snel deze lekkere, makkelijk te maken fudge delen met jullie! Ik heb op internet gezocht naar ideeën hierover en vind dit wel een goed alternatief voor de traditionele zoetigheid. Soms heb je gewoon behoefte aan snel even iets zoets en dan is het vaak niet altijd gezond. Er zit zoveel suiker en andere troep ( lees additieven ) in tussendoortjes, en daarom vind ik het altijd een uitdaging om vervanging te zoeken voor iets wat ik graag wil snoepen. Deze snoeperij heeft maar 3 ingrediënten en 1 extra ingrediënt voor de liefhebbers. Je kunt de het recept halveren, het is namelijk erg machtig!

Je hebt een klein laag bakvormpje nodig of een lage kleine schaal. Een kom om alles in te mengen.

fudge 1

Ingrediënten

* 1 cup amandelpasta ( of andere notenpasta )

* 1/3 cup gesmolten kokosolie

* 1 of 2 eetlepels honing ( ahorn of kokosbloesem siroop )

* snufje zeezout

* 2 eetlepels cacaonibs ( optioneel )

Methode

Meng alles in een kom tot een romige massa, doe als laatste de cacaostukjes er tussen wanneer je dat wenst. Schud het mengsel in de vorm, eventueel bekleed met folie en laat het opstijven in de diepvries voor een uurtje.

 

 

Boerenkool chips

Soms heb je de behoefte om iets knapperig en zoutig te eten. Vooral als tussendoortje en s’ avonds krijg je weleens trek en hoe vaak eet je dan net iets wat niet zo gezond is. Met deze boerenkool chips eenmaal geproefd wil je niet anders meer. Een verantwoord en lekker alternatief voor iedereen, want de smaak is erg toegankelijk.

Oven: 175 graden

Tijd : 10-15 minuten

 

Ingrediënten

* 5 stengels of meer boerenkool

* olijfolie

* zeezout

Methode

De bladeren van de boerenkool kun je van de stengel los knippen of je haalt je vingers erlangs zodat ze eraf glijden. De stukjes in water wassen en goed drogen. Doe ze in een kom en besprenkel ze met 1 of 2 eetlepels olijfolie en masseer de blaadjes. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet ze in de oven voor 10 tot 15 minuten. Opletten dat ze niet verbranden! Haal ze uit de oven laat het afkoelen en strooi dan pas je zeezout erover.

Variatie

Wat zeker de moeite is om deze variatie te maken. Deze veganistische Parmezaanse kaas is zo gemaakt als alternatief voor iedereen die bijvoorbeeld een lactose intolerantie heeft of er voor kiest geen zuivel meer te nemen.

Ingrediënten

* walnoten

* edelgist

* zeezout

Methode

Maak een hoeveelheid die je wenst, handvol walnoten, 1 eeltlepel edelgist en 1/4 theelepel zeezout bijvoorbeeld. Je maakt het in een kleine blender of met een verpulver met stenen kommetje, old skool!

Deze variatie strooi je voordat je ze in de oven doet erover!

 

 

 

Koolraap mangokerrie quinoa

De receptenruil is een idee van Barbara Langendoen Stroeken van Barbara Eet, die ook deze leuke groep fanatieke foodbloggers heeft opgericht en deze is nog steeds groeiende met verschillende mensen die op het gebied van gezondheid actief zijn. . Ik ben dan ook erg blij dat ik hier aan mag deelnemen. Deze maand mag ik een recept kiezen van Alessandra Cantiniera die succesvol aan de weg timmert met haar bedrijf  Pure Food Coaching. Haar positieve temperament dat ze van nature ( half Italiaanse ) heeft, zet ze om in enthousiasme en gaat de uitdagingen aan die op haar paadje komen. Ze schrijft, coacht, geeft workshops en is op dit moment te zien bij koffietijd waar ze het eetgedrag van Fleur begeleid.

Ik heb een recept gekozen waar ik erg nieuwsgierig naar was, de smaken, maar ook de koolraap die onder de categorie ” vergeten groente ” valt en nu nog in het seizoen is.

Wat verder erg prettig is aan dit recept zijn de smaken die goed bij elkaar passen, en het vergt niet veel tijd en is bovendien lekker en gezond!

receptenruil

 

Ingrediënten

* 1 koolraap

* 1 mango

* 1 klein blikje kokosroom

* 2 eetlepels kerriepoeder

* quinoa

* koriander

* peper en zeezout

mango quinoa

Bereiding

Schil de koolraap en snij in blokjes, hetzelfde bij de mango. Doe 1 theelepel kokosolie in een wok en bak de koolraapstukjes een beetje aan. Doe de kokosroom en kerriepoeder erbij en laat de koolraap garen. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuutjes. De mangoblokjes kunnen erbij en roer dit even door.

De quinoa maak je door 1 cup ( 250 ml ) quinoa in een pan te koken met 1,5 cup ( 325 ml ) water.

Serveer de quinoa met de koolraap mangokerrie room en top het af met verse koriander.